Fáj a torka?

Szúr, kapar a torka, fájdalmas a nyelés, esetleg hőemelkedése, láza is van? Ezeknek a tüneteknek a hátterében többféle betegség is állhat.

Nincs szezonhoz kötve

A torokpanaszok a leggyakrabban előforduló kellemetlenségek közé tartoznak, aligha van bárki, aki évente egyszer-kétszer ne esne át rajtuk. Szúró, kaparó érzés a toroktájon, nehéz és fájdalmas nyelés, amelyet nem egyszer hőemelkedés, láz kísér - ezek a tünetek a köztudatban megfázásnak nevezett felső légúti fertőzések igen gyakori velejárói. Nemcsak az őszi-tavaszi nyirkos hónapokban, hanem az év minden szakában bárkit utolérhet ilyen jellegű megbetegedés, annál is inkább, mert számos kiváltó oka lehet.

Vírusok támadása

Ha valamilyen ok miatt gyengül az immunrendszer ellenállása, akkor a belélegzett kórokozók nyomán torokgyulladás (pontosabban garatnyálkahártya-gyulladás), mandulagyulladás vagy gégehurut alakulhat ki. A felső légutak nyálkahártyái a szervezet védelmi rendszerének fontos állomásai. Leggyakrabban a hideg levegő vagy a jegesre hűtött ital elfogyasztása okozza az ellenálló képességük gyengülését. A hideg hatására ugyanis a vérerek összehúzódnak, a véráramlás intenzitása és a bennük lévő immunsejtek száma csökken, így a kórokozók nem ütköznek megfelelő ellenállásba. Leggyakrabban, az esetek mintegy négyötödében vírusok okoznak felső légúti panaszokat, torokfájást, fájdalmas nyelést, náthás tüneteket, hőemelkedést, rossz közérzetet. Vírusos torokgyulladást adeno-, rhino-, influenza- és enterovírusok egyaránt okozhatnak.

A baktériumok is hadba lépnek

Nagyon sokszor előfordul, hogy bagatellizáljuk a torokpanaszainkat, pedig a betegség első szakaszában - bevált szerekkel, helyi hatású torokfertőtlenítőkkel, vitaminokkal, fájdalomcsillapítással - még elejét lehetne venni a továbbfertőződésnek, fel lehetne erősíteni a meggyengült immunvédelmet. A vírusok támadását ugyanis nagyon gyakran másodlagos, bakteriális felülfertőződés követi, amely súlyosabb következményekkel is jár: a gyulladás továbbterjedhet más szervekre, például az arc és a homlok üregeire, és magasabb lázat, növekvő fájdalmat, elhúzódó panaszokat okoz. Leggyakrabban a gennykeltő baktériumok, például a Streptococcus baktériumok fertőznek. Ilyenkor már antibiotikumos kezelésre is szükség van. A baktériumok elsődleges fertőzést ritkábban okoznak.

Torokszorító gondok

A torokfájás leggyakoribb oka a fertőzés következtében kialakuló garat- vagy mandulagyulladás, de egyéb hatások is kiválthatják. Nem véletlenül mondjuk azt, hogy valakinek "elszorul a torka": torokfájást, kellemetlen gombócérzést okozhat az is, ha erős stressz hatására megfeszülnek a torokban, garatban lévő izmok. A túl száraz levegő, az erős, csípős fűszer is kiválthatja a torok nyálkahártyájának irritációját, és felületi gyulladást okozhat a túl forrón vagy éppen jegesen elfogyasztott étel-ital is. A gyomorszáj nem megfelelő zárása miatt kialakuló reflux betegség egyik kísérője is lehet a visszatérő torokfájdalom, hiszen a savas gyomortartalom felmaródást okozhat a nyelőcsőben. Ha pedig - különösen erős dohányosok esetében - a torokfájdalmak tartósan jelentkeznek, és egyéb tünetekkel, például elhúzódó rekedtséggel, hirtelen súlyvesztéssel, netán véres köpetürítéssel járnak együtt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen ezek daganatos betegséget is jelezhetnek.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: