Dohányzik és gyakran köhög? Nagy lehet a baj

Aki huzamosabb ideje dohányzik, hajlamos természetesnek venni az egyre gyakrabban jelentkező köhögőrohamokat, pedig komoly bajra is utalhat ez a tünet.

A gyakori köhögés nemcsak a dohányzás természetes velejárója, hanem akár egy krónikus légúti betegség, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) első tünete is lehet. A részleteket Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa ismerteti.

COPD, köhögőroham, köhögés, tüdőbetegség, dohányzás,
Köhögéssel kezdődik, de fulladás lehet a COPD vége. Fotó: iStock

Több embert érint, mint a tüdőrák

A dohányzás által okozott légúti betegségek kapcsán a legtöbbször csak a tüdődaganatra gondolunk, pedig a COPD sokkal több embert érint, mint a tüdőrák. A WHO előrejelzései szerint 2030-ra ez lehet a harmadik leggyakoribb halálok. A betegség rohamos terjedésében nagy szerepet játszik az is, hogy a betegek 90 százaléka dohányos vagy passzívan szívja a füstöt.

Jellemző tünetek:

 • nehézlégzés, légszomj
 • nem múló köhögés
 • krákogás
 • fokozott váladékképződés a hörgőkben
 • A tüdőráktól jobban félnek a betegek, ám a tüdőszűrés fontossága is jobban elterjedt a köztudatban. Arról azonban már kevesebb dohányos hallott, hogy - különösen 40-45 év felett - évente részt kellene vennie légzésfunkciós vizsgálaton. A COPD ugyanis így diagnosztizálható - magyarázza a szakember. A légzésfunkciós vizsgálat gyors és teljesen fájdalmatlan. Egy befúvó készülékbe kell kilélegezni a szakember utasításainak megfelelően. COPD esetén a légutak beszűkülnek, emiatt a kilégzés megváltozik. Ezt az eltérést a légzésfunkciós vizsgálat egyértelműen mutatja.

  Fokozatosan romló tünetek

  Kezelés nélkül a COPD természetes lefolyása révén állandósuló és súlyosbodó tüneteket, majd nehézlégzést, és akár fulladást is okozhat. A kezdetben csak terhelésre jelentkezik fulladásérzés és nehézlégzés, ám idővel már nyugalomban is érezhetőek a panaszok, amelyek mellé gyors kimerülés és erős fáradtság társul.

  Ha abbahagyjuk a dohányzást, nagyon sokat javít a betegek állapotán. Az is fontos, hogy a páciens mielőbb elkezdje a gyógyszeres kezelést is, így ugyanis csökkenthető a hörgők gyulladása és enyhíthető a köhögés. A javulást a légzésfunkciós értékek is alátámasztják majd a kontroll vizsgálatok alkalmával.

  )
  mRNS vakcinák (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +23, +28 °C
  Minimum: +9, +14 °C

  Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

  Egészséget befolyásoló hatások: