Az állandó orrdugulás okai

A folyamatosan tapasztalt orrdugulás nem csak a nappalokat nehezíti meg, de a nyugodt alvást is akadályozza. Dr. Sarkady László fül-orr-gégész a kiváltó okokat és az orvosi segítség lehetőségeit vette számba.

Mitől alakul ki az orrdugulás?

A nátha, az egyre többeknél jelentkező allergia és bizonyos krónikus betegségek is elvezethetnek az állandó vagy igen gyakori orrdugulás kialakulásához. Az orrüreg kiemelt feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása és tisztítása, melyhez nagy nyálkahártya felületre és kiterjedt érhálózatra van szükség. De vajon mi zárja el az orrban a levegő útját? Többek közt az, ha ennek az erekben bővelkedő nyálkahártyának egy gyulladás hatására jelentősen megnő a térfogata, megduzzad. A duzzanat pedig természetesen gátolja a levegő útját. Emellett az orrjáratot elzárhatja még orrpolip, orrdaganat, elferdült orrsövény, megnagyobbodott orrgarati mandula, sőt gyermekeknél akár idegen test is.

A leggyakoribb okok

Allergia

Az allergia mindenki által ismert, napjainkban egyre szaporodó betegség. Kezdeti és legismertebb tünete az orrdugulás és az orrfolyás, melyeket a nyálkahártya allergiás gyulladása, duzzanata vált ki (szénanátha). Feltétlenül szem előtt tartandó, hogy az enyhe tüneteket sokan elhanyagolják, ilyenkor azonban a betegség fokozódhat, kiterjedhet a hörgőkre, a tüdőre és kialakul az asztma, mely már sokkal veszélyesebb. Az allergiát teszttel kell bizonyítani, ma már sokféle, receptre kapható orvosság, orrspray és tabletta áll a kezelőorvos rendelkezésére.

7 természetes módszer allergia ellen

Felsőlégúti gyulladás vagy megfázás

Ez rendszerint lokális lehűlés és vírusosfertőzéskövetkeztében jön létre, köhögés, nátha és rövid ideig tartólázkísérheti. Pár napos pihenés, tüneti kezelés, vitaminok gyógyíthatják, de antibiotikumok szedése teljesen felesleges, sőt kifejezetten kerülendő, ha nem áll fenn szövődmény.

Az orrdugulást orrpolip is okozhatja

Az orrdugulást orrpolip is okozhatja

Orrpolip

Az orrpolip tulajdonképpen az orr vagy az orrmelléküregek nyálkahártyájának körülírt duzzanata, legtöbbször allergiás alapon. Ártalmatlan, kellemetlen elváltozás, nem daganat, közvetlen életveszélyt nem okoz, de az orr járatainak eldugaszolása miatt szövődményei már veszélyesek. Makacs megbetegedés, amelyet szükséges műtétileg eltávolítani, de sajnos tudni kell, hogy sokszor kiújul. (Ezért is nevezik polipnak, mert hasonlatosan a tengeri poliphoz, sok "karja" van, amelyekkel kapaszkodik, ezért is nehéz kiirtani.)

Mit kell tudni az orrcseppekről?

Az orrcseppeket két csoportra oszthatjuk:

  • a nyálkahártya lohasztására szolgáló, egyszerű, érösszehúzó hatású cseppek,
  • allergiaellenes szert is tartalmazó szerek, melyek megválasztása a szakorvos feladata.

Az orrcseppek feladata a szabad orrlégzés biztosítása, amely létfontosságú a középfül, az orrmelléküregek és a tüdő működéséhez. Felesleges használatuk kerülendő, mindig az orrdugulás kiváltó okát kell megszüntetni - hangsúlyozza dr. Sarkady László, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze. - Kisgyermekes családoknak érdemes a hűtőszekrényben gyermekorrcseppet tartaniuk, mellyel gondoskodni lehet az orrdugulás veszélyeinek elkerüléséről.

Forrás: Oxygen Medical

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)