Az akupunktúra súlyos következménye

HáziPatika

Súlyos panaszokkal került kórházba egy idős nő Portugáliában, miután részt vett egy akupunktúrás kezelésen. Mint kiderült, a páciensnél légmell alakult ki az alternatív gyógyászati beavatkozás hatására.

A 79 éves asszony krónikus hátfájdalmai miatt keresett fel - életében először - egy akupunktőrt, remélve, hogy így enyhülnek majd a panaszai. A kezelést követően azonban fájdalom, kimerültség és légzési nehézségek jelentkeztek nála, ezért végül orvosi segítséget kért. A lisszaboni központi egyetemi kórház szakemberei mellkasi röntgenvizsgálattal megállapították, hogy a jobb tüdőlebenye részlegesen összeesett, azaz légmell lépett fel a betegnél.

Légmellről (pneumothorax) akkor beszélünk, ha a mellhártyaüregbe valamilyen okból levegő kerül, ezáltal a tüdőt tartó vákuum megszűnik. Ilyenkor a szerv összeesik, ami a légzési funkció károsodásával, illetve a szervezet oxigénellátásának csökkenésével jár. A kórképről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunkban ide kattintva.

Az akupunktúra egyáltalán nem kockázatmentes
Az akupunktúra egyáltalán nem kockázatmentes. Fotó: iStock

A portugál nő esetében egy, a jobb lapockájához beszúrt akupunktúrás tű belefúródott a mellhártyaüregbe, aminek nyomán egy hozzávetőleg 2,3 centiméteres köpeny-pneumothorax alakult ki. Kezelőorvosai egy sebészeti eljárás, úgynevezett drenázs segítségével vezették el a felhalmozódott levegőt és folyadékot, illetve oxigént és fájdalomcsillapítókat adtak az idős páciensnek. A beteget ezután még néhány napig megfigyelték, majd gyógyultan engedték haza otthonába.

Mennyire veszélyes az akupunktúra?

Heves tudományokat vitákat váltott ki a közelmúltban, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissen kiadott ICD-kiadványában külön fejezetet kapott a hagyományos kínai orvoslás. Részletek itt.

Habár első hallásra talán sokan úgy gondolnák, hogy a bizarr történet kapcsán alighanem egy elszigetelt, egyedülálló esetről beszélhetünk, valójában viszont az ilyen típusú balesetek egyáltalán nem számítanak szokatlan jelenségnek. Egy 2013-as dán tanulmány például úgy fogalmazott, hogy "a légmell az akupunktúra egyik leggyakoribb súlyos szövődménye", míg egy 2016-ban megjelent kínai tudományos cikk összesen 128 bizonyított esetriportot talált az akupunktúra őshazájának számító Kínából, további 51-et pedig a világ egyéb részeiről. Mi több, ez utóbbi tanulmány szerzői megemlítették azt is, hogy a légmellel összefüggésben a nyugati orvosi könyvek gyakran elfelejtik megemlíteni az akupunktúrát mint lehetséges kiváltó tényezőt.


Összességében kijelenthető, hogy ugyan az akupunktúra nyomán fellépő légmell valóban ritka, de közel sem annyira, mint ahogy azt a legtöbb laikus gondolná. A mostani eset is rávilágít, hogy az akupunktőröknek a biztonság érdekében muszáj kiterjedt anatómiai ismeretekkel rendelkezniük, valamint minden alkalommal fel kell hívni a pácienseik figyelmét a kezelés kockázataira. Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy léteznek feljegyzések még akupunktúrás kezelés okozta halálesetekről is, jellemzően annak eredményeként, hogy a tűszúrások valamilyen létfontosságú szervet értek. "Dacára annak, hogy sokan biztonságosnak hiszik, az akupunktúra valójában egy invazív beavatkozás, ezáltal tagadhatatlanul magában hordozza bizonyos szövődmények kockázatát" - írták a portugál esetriport szerzői. Hozzátették, 79 esztendős páciensüket sem tájékoztatta akupunktőre előzetesen a lehetséges veszélyekről.

Az esetről szóló beszámoló a BMJ Case Reports című folyóiratban jelent meg.

Forrás: iflscience.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag