Az akupunktúra súlyos következménye

Súlyos panaszokkal került kórházba egy idős nő Portugáliában, miután részt vett egy akupunktúrás kezelésen. Mint kiderült, a páciensnél légmell alakult ki az alternatív gyógyászati beavatkozás hatására.

A 79 éves asszony krónikus hátfájdalmai miatt keresett fel - életében először - egy akupunktőrt, remélve, hogy így enyhülnek majd a panaszai. A kezelést követően azonban fájdalom, kimerültség és légzési nehézségek jelentkeztek nála, ezért végül orvosi segítséget kért. A lisszaboni központi egyetemi kórház szakemberei mellkasi röntgenvizsgálattal megállapították, hogy a jobb tüdőlebenye részlegesen összeesett, azaz légmell lépett fel a betegnél.

Légmellről (pneumothorax) akkor beszélünk, ha a mellhártyaüregbe valamilyen okból levegő kerül, ezáltal a tüdőt tartó vákuum megszűnik. Ilyenkor a szerv összeesik, ami a légzési funkció károsodásával, illetve a szervezet oxigénellátásának csökkenésével jár. A kórképről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunkban ide kattintva.

Az akupunktúra egyáltalán nem kockázatmentes
Az akupunktúra egyáltalán nem kockázatmentes. Fotó: iStock

A portugál nő esetében egy, a jobb lapockájához beszúrt akupunktúrás tű belefúródott a mellhártyaüregbe, aminek nyomán egy hozzávetőleg 2,3 centiméteres köpeny-pneumothorax alakult ki. Kezelőorvosai egy sebészeti eljárás, úgynevezett drenázs segítségével vezették el a felhalmozódott levegőt és folyadékot, illetve oxigént és fájdalomcsillapítókat adtak az idős páciensnek. A beteget ezután még néhány napig megfigyelték, majd gyógyultan engedték haza otthonába.

Mennyire veszélyes az akupunktúra?

Heves tudományokat vitákat váltott ki a közelmúltban, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissen kiadott ICD-kiadványában külön fejezetet kapott a hagyományos kínai orvoslás. Részletek itt.

Habár első hallásra talán sokan úgy gondolnák, hogy a bizarr történet kapcsán alighanem egy elszigetelt, egyedülálló esetről beszélhetünk, valójában viszont az ilyen típusú balesetek egyáltalán nem számítanak szokatlan jelenségnek. Egy 2013-as dán tanulmány például úgy fogalmazott, hogy "a légmell az akupunktúra egyik leggyakoribb súlyos szövődménye", míg egy 2016-ban megjelent kínai tudományos cikk összesen 128 bizonyított esetriportot talált az akupunktúra őshazájának számító Kínából, további 51-et pedig a világ egyéb részeiről. Mi több, ez utóbbi tanulmány szerzői megemlítették azt is, hogy a légmellel összefüggésben a nyugati orvosi könyvek gyakran elfelejtik megemlíteni az akupunktúrát mint lehetséges kiváltó tényezőt.

Összességében kijelenthető, hogy ugyan az akupunktúra nyomán fellépő légmell valóban ritka, de közel sem annyira, mint ahogy azt a legtöbb laikus gondolná. A mostani eset is rávilágít, hogy az akupunktőröknek a biztonság érdekében muszáj kiterjedt anatómiai ismeretekkel rendelkezniük, valamint minden alkalommal fel kell hívni a pácienseik figyelmét a kezelés kockázataira. Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy léteznek feljegyzések még akupunktúrás kezelés okozta halálesetekről is, jellemzően annak eredményeként, hogy a tűszúrások valamilyen létfontosságú szervet értek. "Dacára annak, hogy sokan biztonságosnak hiszik, az akupunktúra valójában egy invazív beavatkozás, ezáltal tagadhatatlanul magában hordozza bizonyos szövődmények kockázatát" - írták a portugál esetriport szerzői. Hozzátették, 79 esztendős páciensüket sem tájékoztatta akupunktőre előzetesen a lehetséges veszélyekről.

Az esetről szóló beszámoló a BMJ Case Reports című folyóiratban jelent meg.

Forrás: iflscience.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)