Minden allergiás tünetre enyhülést hozó gyógyszerek

Minden tünetet szüntessen meg, ritkán kelljen használni, kényelmes legyen! - ezt várják el az allergiás betegek a gyógyszertől. Lehetséges mindezt egyszerre teljesíteni? Erről beszél dr. Nékám Kristóf, az Allergológiai és Immunológiai Társaság elnöke.

Milyen tünetre panaszkodnak leginkább az emberek?

Életkortól, munkától is függ, hogy ki mit tart a legzavaróbbnak az allergiás tünetek közül. Kétségtelenül az orrdugulást tűrik a legtöbben nagyon rosszul, hiszen ez az állapot az alvás rovására megy. Aki olvasni szeret, vagy a munkája miatt sokat ül monitor előtt, annak a szemviszketés a zavaró.

Bizonyos foglalkozásoknál, ahol szükség van mindkét kézre, ott az orrfolyás, tüsszögés lehet elviselhetetlen tünet. Sosem fogom elfelejteni, hogy láttam egyszer egy zongoristát, aki a koncert alatt tüsszögött. Kifújni nem tudta az orrát, hiszen játszott, megtörölni sem, ezért csak szipogott, rázta a fejét. Mi is szenvedtünk, nemcsak ő.

De ha rangsorolni kell a tünetek gyakoriságát, akkor a leggyakrabban említett és legzavaróbb az orrdugulás. A következő a tüsszögés, orrfolyás. A harmadik leggyakrabban emlegetett kellemetlenség a viszketés: a szemen, szájpadláson, fülben. De a könnyezés, a látás nehezítettsége is gyakran előkerül.

Mit várnak a páciensek a gyógyszertől?

A teljes lakosság 20 százaléka, talán még kicsivel több is légúti allergiás; 3-4 százalék pedig asztmás - mondja dr. Nékám Kristóf. A betegek - jogosan - azt szeretnék, hogy minden tünetet szüntessünk meg egyszerre. A terápia legyen nagyon hatékony, és tartós: lehetőleg naponta minél kevesebbszer kelljen foglalkozni a betegséggel, ne négyszer kelljen csöpögtetni, fújni, hanem egyszer. A gyógyszer legyen könnyen kezelhető, kényelmes, egyszerű, ne okozzon kellemetlenséget. És akkor is hasson, ha macskára allergiás valaki, vagy poratkára, esetleg a parlagfű miatt szenved.

Sokan tartanak még a mai napig is mellékhatásoktól, ha allergiaellenes gyógyszerek kerülnek szóba.

Igen, ez jellemző. Még ha az illető nem is szedett soha gyógyszert az allergiájára, azt hallotta, hogy ez meg ez lehet a mellékhatása. Pedig a szájról szájra terjedő információk nagy része nem fedi a valóságot. Eleve ott kezdem, hogy az számít gyakori mellékhatásnak, ha 100-ból 1 használó tapasztalja. A ritkább mellékhatások még ennél is kisebb arányban fordulnak elő.

Persze az az igény teljesen jogos, hogy a betegek kevés mellékhatást várnak el. Gyakori az olyan beteg, akivel mindent megbeszélünk, hogy minél ritkábban kelljen használnia, de ne legyen szteroid benne. És amikor rákérdezek, hogy volt-e rossz tapasztalata, akkor a legritkább esetben kapok igent válasznak. Viszont hozzáteszi, hogy ezt olvasta, hallotta. Pedig a modern allergiaellenes készítmények, spray-k már csak minimális mennyiségben tartalmaznak szteroidot, és az is helyben hasznosul és bomlik le.

Csak elenyészően kevés jut be a szervezetbe, ezért a szteroidhoz köthető mellékhatások elenyészőek. A mellékhatások elsikkadnak az előnyökhöz képest. Ha a beteggel ezt megbeszéljük, akkor ezt megérti, mérlegre teszi és elfogadja a terápiát.

Sokan szenvednek a légúti allergiától
Sokan szenvednek a légúti allergiától

Viszont a szteroidok a legjobb gyulladáscsökkentők, szem és orrtüneteknél ezek képesek a leghatékonyabban enyhíteni a problémákat.

Mennyire számít manapság, hogy a betegnek milyen igényei vannak?

Akkor hatékony a terápia, ha tisztázzuk a beteggel, hogy mit vár a kezeléstől. Régen másként zajlott az allergológussal egy megbeszélés: az orvos meghallgatta a panaszokat, volt egy-két készítmény, többé-kevésbé sablonosan tudott gyógyszert adni.

Mára sok minden változott. Most sokkal fontosabb tudni, mit vár a beteg a kezeléstől. Mert ha nem azt kapja, amit vár, akkor nem fog együttműködni. Ha nem érzi jól magát a terápia alatt, ha elégedetlen, ha nem javul az életminősége, akkor megrendülhet a bizalma az orvoslásban, és esetleg kuruzslóhoz fordul. A legtöbb páciens elvárása az, hogy összességében az életminősége javuljon, a társadalmi életbe visszatérhessen, ne zavarja ebben a csöpögő orra, tüsszögése, hogy képes legyen a munkáját elvégezni. Ha ezt nem éri el viszonylag rövid idő alatt a terápia, akkor a beteg abbahagyja.

Baj, ha a beteg abbahagyja a kezelést?

Igen. Az allergia kezelés nélkül egyre rosszabb, súlyosabb lehet. Az allergiás periódusok egyre hosszabbak lehetnek. A terápiás passzivitás nagyon rossz, az elhanyagolt allergia asztmához is vezethet.

- Attól nem kell tartani, hogy a gyermekek számára mégis káros ez a minimális szteroid-tartalom? Olyat olvastam, hogy lassíthatja a növekedésüket.

- A helyszínen ható és ott lebomló részecskék száma sosem éri el a 100 százalékot, minimális mennyiség bekerül a szisztémás keringésbe. Azoknál a gyógyszereknél, amelyeket nagyon hosszú ideig, nagyon tartósan kell szedni, ráadásul nagyobb dózisban, előfordulhat ilyen mellékhatás. De ehhez évekig kell használni, és nem törvényszerű, hogy ilyen hatást okoz: csak a gyerekek egy résznél figyeltek meg ilyen mellékhatást. Ráadásul a kezelés abbahagyása után a gyerek utoléri a társait a növésben.

Tehát mérlegelni kell, hogy gyermeknél milyen dózisban, milyen hosszú időre lenne szükség a készítményre, és hogy a terápia elmaradása milyen hátrányokkal járna.

- Hogy lehet az, hogy az orrban használatos egyik készítmény még a szem viszketését is csökkenti?

- Ennek az lehet a magyarázata, hogy a nyirokutakon keresztül a szembe is elkerül valamennyi hatóanyag. A nyálkahártya alatti nyirokrendszerben, a nyirokhálózaton keresztül szintén van összeköttetés a szem és az orr között.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció