Miért fontos a szabad orrlégzés?

A légzés alapvető életfunkciónk, annyira, hogy a természet "kiskapuról" is gondoskodott hozzá: ha az orron keresztül nem megy, a szájon keresztül is levegőhöz juthatunk. Ez azonban csak szükségmegoldás - nézzük, miért!

Összetett berendezés

Automatikusan vesszük a levegőt az orrunkon keresztül, alapesetben nem is gondolunk rá, egészen addig, amíg nincs akadályozva. Ha nátha, allergia vagy más probléma (például az orrmandulák megnagyobbodása vagy orrpolip ) miatt elzáródnak az orrüregek, akkor a szájlégzés biztosítja ezt az alapvető életfunkciót. Ez azonban csak átmeneti megoldás, hiszen az orr nemcsak "szellőzőnyílás", hanem összetett élettani szerepe van, amely hosszabb ideig nem nélkülözhető. Az orr ugyanis amellett, hogy biztosítja az oxigénben dús levegő bejutását és a tüdőből kiáramló, elhasznált levegő útját, a bejutó levegő mechanikus és vegyi szűrésében, felmelegítésében, nedvesítésében is szerepet játszik.

Nyálkahártyájának kis csillócskái kiszűrik a port és a szennyeződéseket, a mirigyekben keletkező váladék tisztítja és párásítja a levegőt. Az orrüreghez az ún. melléküregek kapcsolódnak: az arc és a homlok üregeinek és a fülkürtnek az egészséges szellőzését, tisztulását is az orr átjárhatósága biztosítja. Nátha idején mindannyian tapasztalhatjuk, milyen fontosak az egyéb funkciók: a "dáthás" hang jelzi, hogy az orrnyílás a hangképzésben is részt vesz. A hurutos, könnyező szem pedig azt bizonyítja, milyen fontos lehet az a másodlagosnak tűnő feladat is, hogy az orr összeköttetésben van a szemet tisztító-nedvesítő könnycsatornával és segít a felesleges tisztítófolyadék, a könny elvezetésében.

Az immunrendszer fontos kapuja Az orr nyálkahártyája az immunrendszer "előretolt" része. A védekezés egyrészt fizikai: a hajszálerek dús hálózata egyenletes hőmérsékletet biztosít, előmelegíti a beérkező túl hideg levegőt, a szűrő - tisztító - párásító funkcióval pedig megakadályozza a levegőben lévő szennyeződések, pollenek, por mikroszemcséinek bejutását a légutakba. Másrészt a nyálkahártya véd a legkülönbözőbb fertőzések, mikroorganizmusok behatolása ellen is, ez a szervezet egyik legkülsőbb védvonala a különböző kórokozókkal szemben.

Ha nem működik...

Az orrlégzés akadályozottsága jelentősen rontja a komfortérzésünket, és gyakran egyéb következményekkel is jár. Ha az orrjáratok eldugulása miatt csak a szájlégzés működik, akkor ezek a védelmi funkciók kiesnek, a felső légutak immunberendezései (például a garat nyálkahártyája és a garatmandulák ) nehezebben állnak ellent a külső hatásoknak és a fertőzéseknek. A szájon át belélegzett hideg levegő közvetlenül éri a légutak nyálkahártyáját, így annak hajszálerei összehúzódnak, vérellátása és azzal együtt a védekező képessége romlik.

Az orr légpárásító hatása nélkül a torok és a garat nyálkahártyái hajlamosak a kiszáradásra, ami szintén az ellenálló-képességet csökkenti. Az eredmény torok-, pontosabban mandulagyulladás, légcsőhurut lehet. Az orrjáratok elzáródása akadályozza az orr melléküregeinek szellőzését, tisztulását is, amelynek következtében az üregekben pangó váladékban kórokozó baktériumok szaporodnak el, arc- és homloküreg-gyulladás vagy középfülgyulladás alakulhat ki. Nemcsak a komfortérzetünk, hanem a szövődmények elkerülése érdekében is törekedni kell az orr átjárhatóságának mielőbbi visszaállítására. Ebben a korszerű, több hatóanyag jótékony hatását egyesítő orrcseppek segíthetnek. Ezek a letapadt, sűrű orrváladék oldásával és az irritált orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésével biztosítják újra a szabad orrlégzést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)