Koronavírus vagy szénanátha: mit jeleznek a tünetek?

A nyár végéhez közeledve immár elkezdődött a parlagfű virágzása is, így egyre többeknél jelentkeznek allergiás légúti panaszok. De vajon miből tudhatjuk, hogy tüneteinket nem koronavírus-fertőzés okozza-e?

A szénanátha és a COVID-19 lehetséges tünetei között vannak átfedések. A mostani időszakban, amikor az omikron variáns BA.4 és BA.5 alváltozata egy újabb járványhullámmal fenyeget, illetve beindul a parlagfűszezon, laikusként sok esetben nehéz lehet megmondani, pontosan mi állhat légúti panaszaink hátterében. Samuel J. White és Philippe B. Wilson, a Nottingham Trent Egyetem kutatói azokat az eltéréseket vették sorra a The Conversation oldalán megjelent cikkükben, amelyek támpontot nyújthatnak a kétféle betegség megkülönböztetéséhez.

A COVID-19 és a szénanátha jellemző tünetei

Tünet COVID-19 Szénanátha
Köhögés igen igen
Tüsszögés igen igen
Orrfolyás igen igen
Torokkaparás igen igen
Kimerültség, gyengeség igen igen
Fejfájás igen igen
Ízlelés- és szaglásromlás igen igen
Szemviszketés, -vörösség nem jellemző igen
Izomfájdalmak igen nem jellemző
Hányás, hasmenés igen nem jellemző
Láz, hidegrázás igen nem jellemző

Jól látható, hogy bár valóban vannak közös pontok a két betegség esetében, akadnak azonban olyan szimptómák is, amelyek árulkodóak lehetnek. A szemviszketés és -vörösség például tipikus allergiás tünet, a koronavírus-fertőzésre azonban nem jellemző. A láz és hidegrázás esetében éppen a fordítottja igaz, ahogy hányás és hasmenés is elsősorban COVID-19 során alakulhat ki, főleg a fertőzést követő korai időszakban. Izomfájdalmak ugyancsak a pandémiás fertőzés kapcsán jelentkezhetnek, pollenallergia általában nem vált ki hasonlót.

tüsszögés, orrfolyás, légúti panaszok, fiatal nő, betegség, allergia, nátha, szénanátha
A COVID-19 és a szénanátha több hasonló panaszt is okozhat. Fotó: Getty Images

A közös tünetek terén sem teljesen azonos a kép. Vegyük például a köhögést: a COVID-19 rendszerint hosszabb ideig kitartó és száraz köhögést okoz, míg a szénanátha miatti köhögéshez gyakran társul irritáló torokviszketés. Az ízérzékelés- és szaglásvesztés allergia esetén elsősorban orrdugulás következménye, míg a koronavírus-fertőzés közvetlenül a szaglóhámot károsítja , így orrdugulás nélkül is érzékeink tompulásához vezet. Nem mellesleg a pollenallergia egy szezonálisan visszatérő panasz, így a legtöbb érintettnek már vannak vele tapasztalatai. Ha úgy érezzük, hogy allergiás tüneteink a szokásosnál erősebbek, esetleg egyéb gyanúra okot adó szimptómáink is jelentkeznek, akkor érdemes lehet teszteltetni magunkat koronavírusra.

Hogyan előzhetjük meg a panaszokat?

Fontos, hogy ismert allergiánkat kellő körültekintéssel kezeljük. Ezzel nemcsak életminőségünket javíthatjuk a pollenszezon közepén, de – teszteléssel kombinálva – potenciálisan elősegíthetjük a koronavírus-fertőzés korai felismerését is. Mi több, megfigyeléses kutatások szerint a magas pollenkoncentráció gyengítheti az allergiások fertőzésekkel szembeni immunvédelmét is.

Amennyiben tehát pollenallergiával küzdünk, mindenképpen egyeztessünk allergológussal, és kövessük az általa javasolt terápiát . Ezenfelül érdemes minden lehetőséget megragadni arra, hogy kevesebb allergénnel érintkezzünk. Segíthet, ha kerüljük a szabadtéri tevékenységeket azokban az időszakokban, amikor a pollenkoncentráció a legmagasabb. A szellőztetést szorítsuk a kora reggeli és késő esti órákra, illetve fontoljuk meg egy légszűrő berendezést beszerzését a lakásba. Szintén hasznos a használt ruhák és ágyneműk gyakori öblítése, valamint a gyakori hajmosás. Ami pedig a COVID-19 megelőzését illeti, a leghatékonyabb védekezési módszerek már jól ismertek: vegyük fel az oltást, hordjunk maszkot zsúfolt helyeken, tartsunk távolságot másoktól.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +15, +21 °C
Minimum: +7, +14 °C

Változóan, gyakran erősen felhős időre van kilátás, többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar. Megerősödik a déli szél, a maximumhőmérséklet 15, 21 fok között alakul. Kedden kettősfront hat a szervezetre. Az ízületi problémák mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de a keringési panaszok sem mérséklődnek. A terhelés tartós lesz, és egyre jobban kimeríti a szervezetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: