Ilyen a tüsszögésmentes esküvő

Nincs is szebb a nyári esküvőknél - kivéve, ha allergiás a menyasszony, a vőlegény vagy a násznép egy tagja... Mit tehetünk, hogy a legszebb napon készült képeken ne kivörösödött szemmel és dagadt orral szerepeljünk?

Évről évre egyre több embert érint, egyre kellemetlenebb tüneteket okoz a pollenérzékenység, az allergia - ráadásul az allergia csúcsszezonja gyakran azokra a hónapokra esik, mikor a legtöbb esküvőt tartják. Szinte nincs is olyan násznép, ahol egy-két meghívott ne küzdene a kellemetlen tünetekkel, orrfolyással, tüsszögéssel, a szem kivörösödésével, sőt igen gyakran az ifjú pár van a legrosszabbul, hiszen náluk a stressz, az idegeskedés, az izgalom is hozzájárul a tünetek romlásához.

Fel lehet készülni

Ha már mindent megszerveztünk, nincs lehetőség egy szép, téli esküvő megtartásához, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy alaposan felkészülünk. Így ugyanis a legkellemetlenebb tüneteket elkerülhetjük vagy legalábbis elviselhető mértékűvé csökkenthetjük.

A legjobb, ha már hetekkel a nagy nap előtt elkezdjük az allergia elleni védekezést. Lehet, hogy ehhez szakorvost is fel kell keresnünk, de gyakran elég az is, ha csak a megszokott gyógyszereket elkezdjük időben szedni. A leghatékonyabb a többféle szer (szájon át szedhető, orrspray vagy orrcsepp, szemcsepp) együttes használata lehet. Szélsőséges esetben, súlyos allergiánál pedig a szakorvos tud gyorsan ható, erős szereket javasolni.

Az allergiával küzdők gyakran az erős illatokra is érzékenyebben reagálnak, a virágcsokrokat, dekorációkat válasszunk ezért visszafogottabb illatú növényekből! Szélsőséges esetben a csokor vagy a dekoráció készülhet selyemvirágból is - vagy akár a fantáziánkat is szabadon engedhetjük! Ma már számtalan díszítőelem közül választhatunk, a jégszobroktól a csokiszökőkútig.

A szabadtéri esküvőknél kérjük meg a helyszín tulajdonosát vagy karbantartóját, hogy a rendezvény előtt egy-két nappal nyírják le a füvet. A frissen nyírt gyep ugyanis erősen allergizáló lehet, hiszen ilyenkor "felkavarodnak" a pollenek.

Szabadtéren sajnos bizonyos állatok is veszélyeztethetik a násznépet. Vannak önmagukban allergiakeltő rovarok, mint például a csótány vagy a légy. Más rovaroknak a csípése okoz helyi jellegű vagy kiterjedtebb allergiás tüneteket. Ilyen a szúnyog, a méh, a darázs, a hangya, a pók. Ezek csípései az arra túlérzékenységet mutatók számára nemcsak kellemetlenséget, hanem igen súlyos veszélyt, ödémát, a légutak bedagadását és elzáródását, akár a teljes szervezetre kiterjedő sokkot is okozhatnak. Ezért darázs vagy méhallergiában szenvedők semmiképpen ne járkáljanak mezítláb a füvön, nézzék meg, hova lépnek vagy ülnek, és a poharukat is tartsák lefedve (például egy papírszalvétával). A szúnyogok ellen szerezzünk be rovarriasztó készüléket vagy gyertyákat. Sem a ruházatuk, sem a kozmetikumuk ne legyen hívogató a rovarok számára: például a virágmintás ruhát, illetve az erős illatszereket tanácsos kerülniük. Természetesen, legyen kéznél vészhelyzet esetén használandó gyógyszer és elsősegélykészlet is.

Elcsúfító szépítőszerek

Mindennapjainkban sokszor van dolgunk mesterséges vegyületekkel, szintetikus anyagokkal, például gyógyszerekkel, kozmetikumokkal, tisztítószerekkel. Tünet lehet a bőrviszketés és a csalánkiütés, előfordulhatnak bőrbevérzések, kialakulhatnak vizenyők is, mint a szemhéjödéma és a veszélyesebb gégevizenyő, ami akár a beteg fulladásához is vezethet. Sok esetben nem is a szer alapvető hatóanyaga, hanem valamilyen adalék- vagy illatanyag, esetleg tartósítószer okozza a bajt. Ha a menyasszony allergiás, akkor legyen különösen óvatos a sminkelésnél vagy az esküvő előtti kozmetikai kezeléseknél: ne ilyenkor kísérletezzen új termékekkel, eljárásokkal! A kozmetikumok is legyenek hypoallergének, illatanyagtól mentesek!

Allergiamentes menü

Nem mindegy az sem, mit tálalunk az ünneplőknek, sokan szenvednek ugyanis ételallergiától, a légúti allergia pedig gyakran érzékenyebbé tesz bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre is (keresztallergia). Állítsunk, állítassunk össze olyan menüt, mely sokféle lehetőséget kínál, a menükártyákon pedig tüntessük fel, hogy milyen "veszélyes" összetevő lehet az adott fogásban. Kerüljük a leggyakoribb allegéneket, például a földimogyorót.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)