Milyen lázcsillapítót válasszunk?

A vény nélkül kapható és a vényköteles lázcsillapítók négyféle ismert hatóanyag valamelyikét tartalmazzák: ibuprofent, paracetamolt, acetil-szalicilsavat, illetve aminofenazont. De melyiket érdemes választani?

Milyen határ felett válik károsabbá a láz, mint amennyire jótékony a hatása a gyógyulásban? Részletek itt.

A lázcsillapítók az agy hőközpontjára hatnak, így csökkentik a lázat. Elöljáróban annyit fontos elmondani, hogy a legújabb ajánlások szerint a lázat nem szükséges csillapítani még akkor sem, ha 38,5 fok fölé megy, kivéve, ha a betegnél extrém rossz közérzetet okoz, vagy ha valamilyen egyéb betegség miatt az orvos külön javasolja.

Melyik hatóanyagot alkalmazzuk?

Az aminofenazont tartalmazó lázcsillapítókat csak orvos írhatja fel. Ezeknek erős fájdalom- és lázcsillapító hatásuk van, valamint enyhe gyulladásgátlók is. 100-500 milligrammos dózisban szedve erősen és tartósan (5-8 órán át) csökkentik a lázat. Aminofenazont tartalmaz például a csecsemőknek és kisgyermekeknek felírt lázcsillapító kúp is. Különösen hányással járó betegségnél ajánlott, illetve az egész kicsiknek - három hónapos kor alatt nem is adható más hatóanyagú szer.

A paracetamoltartalmú készítmények láz, illetve enyhe és középsúlyosfájdalom(fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, reumás fájdalmak, idegfájdalom, gyulladás okozta fájdalom, menstruációs fájdalom, meghűléseslázokozta fájdalom) csillapítására alkalmasak. Gyulladáscsökkentő hatásuk azonban nincs, alapvetően ebben különbözik a paracetamol a többi lázcsillapítótól. Felnőttek 4 óránként maximum egy darab 500 milligrammos tablettát vehetnek be, naponta pedig legfeljebb 6 darabot. Gyermekek kevesebbet, 10-15 milligrammot testsúly-kilogrammonként.

Hogyan válasszunk lázcsillapítót a sok típus közül?
Hogyan válasszunk lázcsillapítót?

Gyermekeknél alkalmazva népszerűek az ibuprofentartalmú készítmények, mert kissé erősebb és tartósabb hatást biztosítanak. Ezeket elég hat-nyolcóránként beadni, szemben a paracetamol négy-hatórás adagolásával. Sok gyerekorvos régebben azt javasolta, hogy a szülők váltva adjanak a gyereknek paracetamol-, illetve ibuprofentartalmú készítményt, de mára kiderült, hogy ez hosszú távon veszélyes lehet, ugyanis a két gyógyszer kombinációja vesekárosodáshoz vezethet.

Létezik egy harmadik hatóanyag is, az acetil-szalicilsav, amelynek alkalmazása 16 éves kor alatt tilos egy viszonylag ritkán fellépő, ugyanakkor súlyos betegség, az úgynevezett Reye-szindróma miatt.

Mit szedhetnek a kismamák?

Az ibuprofen, illetve az acetil-szalicilsav idősebb korban nagyobb gyakorisággal okoz gyomor- és bélrendszeri fekélyeket, vérzéseket, ezért a 65 év felettieknek (és a refluxos, fekélyre hajlamos embereknek kortól függetlenül) több szakmai szervezet is a paracetamolt javasolja. Várandósság alatt lázcsillapításra ugyancsak a paracetamolt ajánlják általában, az acetil-szalicilsav és az ibuprofen szedése - különösen a terhesség utolsó harmadában - nem javasolt. A szoptatás időszakában az ibuprofen vagy a paracetamol alkalmazható biztonsággal.

Beszűkült, károsodott vesefunkció és asztma esetén az acetil-szalicilsav helyett egyéb típusú szerrel kell a lázat lenyomni. Májbetegségben szenvedők, alkoholbetegek pedig a paracetamolt nem szedhetik. Van, aki diklofenák hatóanyagú szert vesz be, ha lázas, pedig ezek a gyógyszerek elsősorban gyulladás- és fájdalomcsillapítók, a láz önmagában tehát nem indokolja szedésüket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)