Mikor kell csillapítani a gyerek lázát?

Sok szülőt teljesen elönt az aggodalom, ha azt észleli, hogy gyermeke homloka meleg, majd elkezdenek cikázni a fejében a kérdések. „Adjak neki lázcsillapítót? Ártok vagy segítek vele? Mikor hívjam fel a gyermekorvost? Mi számít magas láznak?“ Most mindenre választ adunk, hogy legközelebb higgadtan és a modern protokollnak megfelelően tudjuk kezelni a kis betegeket.

Amilyen gyakori tünet a láz, olyan sok tévhit övezi, ezért a szülők — különösen, ha első gyermekükről van szó — nincsenek könnyű helyzetben. Az interneten számos téves információ kering, de ha ismerősöktől vagy idősebb rokonoktól kérünk tanácsot, akkor is tévútra futhatunk annak köszönhetően, hogy régebben nagyon féltek a láztól, főleg gyerekek esetében.

Alaptalan félelmek

Elsőként fontos leszögezni, hogy a láz nem betegség, nem is okozója annak, mindig csupán kísérő tünete. A testhőmérséklet megemelkedése az immunrendszer természetes reakciója a fertőzésekkel, betegségekkel szemben, hogy hatékonyabban tudjon védekezni. Ma már tudjuk, hogy önmagában a magas láz (39 fok feletti hőmérséklet) sem számít veszélyesnek, nem károsítja az agyat és más szerveket. De annak a rémisztő tévhitnek se dőljünk be, miszerint 40 fokos láz felett kicsapódnak a testben lévő fehérjék, ami halálhoz vezethet.

Sok szülő aggodalmában az indokoltnál gyakrabban méri a beteg gyermek testhőmérsékletét, attól tartva, hogy az felemelkedik, és rosszabbul lesz. De önmagában az, hogy 37,5 fokos hőemelkedése vagy 39 fokos láza van valakinek, még nem mutatja a kiváltó betegség, fertőzés súlyosságát. Ugyanígy a rettegett lázgörcsöt sem a hirtelen magasra szökő hőmérséklet váltja ki, az akár már 37 foknál bekövetkezhet.

láz, láz gyerekeknél, lázcsillapítás
Amilyen gyakori tünet a láz, olyan sok tévhit övezi, ezért a szülők nincsenek könnyű helyzetben. Fotó: Getty Images

Hogyan kezeljük a lázas gyermeket?

Régebben 38 fok feletti láz esetén rutinszerűen lázcsillapítót adtak a betegeknek, de ez mára elavult szemlélet. Nyugat-európai minták alapján 2011-ben új szakmai protokollt adott ki a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, amely szerint alapvetően nem szükséges a láz csillapítása, csupán akkor ajánlott, ha a gyermek közérzete rossz. A lázcsillapítás célja tehát nem a gyógyítás, hanem a közérzetjavítás. Önmagában attól még nem kell reflexszerűen a gyógyszeres szekrénybe nyúlnunk, hogy felszökött a gyerekünk láza. Sokszor a magas lázat is jókedvűen, élénken eljátszadozva átvészelik. Ám az is előfordulhat, hogy a kisded már a hőemelkedéstől is bágyadt, nyűgös, levert. Ilyenkor nyugodtan adjunk neki az életkorának megfelelő lázcsillapítót, de mindig szigorúan kövessük a betegtájékoztatóban olvasható adagolást. Kisgyerekeknél praktikus a csepp-, szirup- vagy kúpformula, a régen népszerű kúpok beadása csak felesleges szenvedéssel jár.

A fizikális lázcsillapítás, vagyis a hűtőfürdő vagy hideg vizes borogatás gyakorlata ma már egyáltalán nem ajánlott, több okból sem. Egyrészt általában mindkettő meglehetősen kellemetlen, ijesztő a gyermekek számára, pedig a lázcsillapítás alapvetően a közérzetük javítását szolgálja. Másrészt a fizikális hűtés a gyógyszerekkel ellentétben a szervezet hőközpontjára nincs hatással, így csak átmenetileg csökkenti a testhőmérsékletet, sőt a didergés következtében utána akár még magasabb lázat eredményezhet.

Az is elavult nézet, hogy a lázgörcs megelőzésére az arra hajlamosaknál már hőemelkedés esetén is érdemes lázcsillapítót adni. Több tanulmány is igazolta, hogy a gyógyszerek vagy éppen a fizikális hűtés sincs hatással a lázgörcsre, sem megelőzésére, sem kezelésére nem alkalmas.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A lázas állapot általában otthon is könnyen kezelhető, nem feltétlen kell felhívnunk a gyermekorvost vagy ügyeletet, Ez persze nem jelenti azt, hogy félvállról kell venni a lázat, enyhe tünetek esetén is figyelemmel kell kísérni a beteg állapotának alakulását. Ha alszik, nem kell felkelteni, hogy megmérjük a hőmérsékletét, mivel mint fentebb már tisztáztuk, a láz mértéke önmagában nem mutatja a betegség súlyosságát. Helyette tanácsos az egyéb tüneteket megvizsgálni.

Mindenképp konzultáljunk orvossal, ha a következőket tapasztaljuk:

 • túlságosan sápadt a bőre és/vagy szürkés árnyalatúra színeződött
 • pohárpróbára sem múló bevérzések, vöröslő foltok, kiütések vannak a testén
 • nem vagy csak nehezen lehet felébreszteni
 • szociális ingerekre nem reagál
 • gyengén, fejhangon és/vagy folyamatosan sír
 • légzése lelassult
 • bőre rugalmassága csökken
 • kutacsa előredomborodik
 • epéset hány
 • tarkókötöttség
 • görcsös roham

Fontos tudni továbbá tudni, hogy féléves kor alatt ritkán jelentkezik láz, ezért csecsemők esetében mindig, kísérő tünetektől függetlenül komolyan kell venni. Ha a 3 hónaposnál fiatalabbaknak 38 fok felé, illetve 3-6 hónapos babáknak 39 fok felé kúszik a láza, az mindenképp kórházi kivizsgálást indokol. Ez alól kivétel, ha előtte védőoltást kapott a gyermek, mert az is gyakran vált ki testhőmérséklet-emelkedést. Természetesen, ha úgy látjuk, csemeténk rosszul van, még az orvosi kezelés előtt megkezdhetjük a gyógyszeres lázcsillapítást, sőt ezzel a vizsgálatok folyamatát is megkönnyíthetjük.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra