Száraz, ég a szeme? Ezek okozhatják

Száraznak és égőnek érzi a szemét? Nincs egyedül, hiszen a szemszárazság a látásromlás mellett az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt szemorvoshoz fordulunk.

A szemszárazság leggyakoribb okairól, a diagnosztikai, illetve kezelési lehetőségekről dr. Jánosházi Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa beszélt.

Miért száradhat ki a szem?

Egyre nagyobb az érdeklődés a szemszárazság okai és a kezelési lehetőségei iránt. Szemészeti kutatócsoportok világszerte nagy erőfeszítéseket tesznek a könnyfilm molekuláris szintű vizsgálatára. Ez a probléma ugyanis meglehetősen negatívan befolyásolhatja a képernyő előtti munkavégzést, a mindennapi életvitelt és rontja az életminőséget. Különböző vizsgálatok szerint a betegség a lakosság 20-30 százalékát érinti.

Így kezelhető a szemszárazság Kipirosodó, viszkető, irritált szemek, homályos látás - ezek a szemszárazság leggyakoribb tünetei. A jelenséget nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert súlyos szövődményei lehetnek, de szerencsére tehetünk ellene! Cikkünkből megtudja, hogyan . A száraz szem betegség (angolul Dry Eye Disease: DED) jellegzetes szemészeti panaszokat - égő érzés, a szem enyhe bepirosodása, idegentest érzés, könnyezés - és jól vizsgálható klinikai tüneteket okoz. Ennek ellenére többször kihívást jelent az okok beazonosítása és a hatékony kezelés megválasztása.

A szemszárazsághoz vezető okok

A száraz szem betegség két fő ok miatt alakulhat ki. Az egyik a könnyfilm felszakadása, a másik pedig a könnytermelés zavarai. Az első esetben jobbára külső okok játszanak szerepet, így a kontaktlencse viselése, klímahasználat, száraz levegő, huzat, dohányfüst, poros környezet, kedvezőtlen időjárási körülmények (erős szél, száraz forró nap, téli hideg), ami miatt gyorsan elpárolog a szemet nedvesen tartó könnyréteg. Kockázatot jelent a képernyő előtti munkavégzés is, ilyenkor ugyanis nem elég sűrű a pislogás .

A szemszárazságot műkönnyel is kezelhetjük, szem száraz szem száraz szem szindróma szemcsepp műkönny látás
A szemszárazságot műkönnyel is kezelhetjük

Előfordul, hogy szemfelszíni betegségek állnak a háttérben, ezeket pedig gyakran valamilyen gyógyszer mellékhatása okozza, így például a glaukóma kezelésére szedett gyógyszerek , az aknés bőr kezelésére alkalmazott készítmények.

A könnytermelési zavarok esetében lehet mennyiségi vagy minőségi a probléma, ezeknek általában belső okai vannak. Így például nők esetében a változó korral járó hormonális változások, de gyakran bőrproblémákkal is társuló szemhéjgyulladások miatt alakul ki minőségi probléma, lipidhiányos könnytermelési zavar. Az is előforsdul, de szerencsére ritkán, hogy a könnytermelő mirigyekkel van probléma (ilyen például a Sjögren-szindróma ).

Diagnózistól a kezelésig

Az állandó könnyfilm feltétlenül szükséges a szem felületének homeosztázisához, a jó látáshoz és a szem kényelméhez. Ugyanakkor számos tanulmány bizonyította, milyen nehéz ezt az állandóságot és egyensúlyt fenntartani.

Manapság még az egészséges szem is könnyebben kiszárad, hiszen rengeteg időt töltünk az elektronikus eszközök képernyője előtt és a fokozott klímahasználat még jobban megnehezíti a könnyfilm stabilitásának megőrzését. Éppen ezért ma már sok szoftverbe beépítenek olyan applikációkat, amelyek a könnyfilm védelme érdekében a "vizuális szünetre" és a gyakoribb pislogásra figyelmeztetik a felhasználót.

Miben segíthet az orvos?

Az orvos legfontosabb feladata, hogy megállapítsa, pontosan mi okozza a szemszárazságot - ismerteti dr. Jánosházi Eszter. Többféle objektív vizsgálati módszer is rendelkezésre áll a minél pontosabb diagnózis megállapítása érdekében. Ha fokozott könnyvesztés miatt száraz a szem, elegendő a könnypótlás műkönnyek és szemészeti gélek segítségével. Ha kiderül, hogy egy bizonyos alapbetegség miatt alakulnak ki a tünetek, ajánlatos elsődlegesen az alapbetegség kezelése a könnypótlás mellett. Amennyiben környezeti okok miatt száraz a szem, szükségessé válhat az életmód és munkakörnyezet megváltoztatása, és rendszeres műkönny-használat. A műkönnyek esetében nem alakul ki hozzászokás, többet ártunk azzal, ha nem használjuk.

Ma már számos olyan termék van forgalomban, amely hosszabb-rövidebb ideig biztosítja a szem optimális nedvességét. Egyes szemcseppek olyan összetevőket is tartalmaznak, melyek a szem felszínén található hámréteg megújítását szolgálják. Az érzékeny, allergiás, vagy kontaktlencsét viselő páciensek részére tartósítószer-mentes készítmények is kaphatóak. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, melyik műkönny válik be neki, és érdemes annál maradni.

Nagyfokú szemszárazságnál a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatóak, főként éjszakai használatra. Segítségükkel a szemszáradás súlyos következményei elkerülhetőek és megfelelő életminőség biztosítható.

Forrás: Oxigen Medical

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)