Nyaralás kontaktlencsével?

Praktikussága, kényelmessége miatt sokan választják a kontaktlencsét - nyárra is ideális, és a tévhitekkel ellentétben fürdeni, úszni is lehet benne. Összeszedtünk néhány tanácsot, hogy biztosan ne legyenek gondok!

Utazáskor érdemes napi kontaktlencsét választani, amit este, lefekvéskor egyszerűen kidobhatunk. Így nem kell fertőtlenítővel, tartóval vacakolni (azért érdemes egy kis üveggel vinni magunkkal tartalékba). A napi lencséből mindig többet vigyünk, mint ahány napra utazunk, mert előfordulhat, hogy a felfröccsenő víz kimossa azt a szemből!

Óvatosan a vízben!

A kontaktlencsének árt a sós tengervíz és a medencék klóros vize is, ráadásul a vízből egyébként is apró, fertőzéseket is okozó szemcsék tapadhatnak a lencsére. Ezért érdemes a nyaralás során nagyon körültekintően tisztítani a kontaktlencsét vagy napi cseréjű kontaktlencsét használni. Ha úszni szeretnénk, feltétlenül viseljünk úszószemüveget, hogy minimalizáljuk a víz érintkezésének a veszélyét a kontaktlencsével és lehetőleg kerüljük a pezsgőfürdőt!

Válasszunk tudatosan kontaktlencsét, ha nyaralni készülünk
Válasszunk tudatosan kontaktlencsét, ha nyaralni készülünk. Fotó: iStock

Fényvédelem és kontaktlencse

Használjunk vízálló fényvédő krémet! Ha ugyanis a fényvédő krém a szemünkbe kerül, akkor az kifejezetten csípheti, marhatja azt, ráadásul rá is ragad a lencsére. A vízálló fényvédő krémnél ettől nem kell tartanunk, hiszen az nem "olvad le" a nagy melegben a bőrünkről.

Mindenképpen viseljünk napszemüveget, nemcsak azért, mert az UV-sugárzástól óv, hanem azért is, mert a szemüveg megvédi a szemünket attól, hogy por vagy pollen kerüljön a szemünkbe!

A szemcseppet se felejtsük!

Mindig legyen nálunk szemcsepp, amivel visszanedvesíthetjük a szemünket. A meleg és száraz idő, a légkondicionálók és ventilátorok használata miatt fokozódik a könnyfilm párolgása, emiatt könnyen kiszáradhat a szemünk. Ilyenkor minden egyes pislogás fájdalommal, irritációval járhat, a kontaktlencse szúrhat, viszketést okozhat - ha pedig dörzsöljük a szemünket, csak tovább fokozzuk a panaszokat!

Kritikus időszak a nyár

Miért érdemes óvatosnak lenni a kontaktlencse használatával, különösen nyaralás alatt? A tönkrement lencse, amin felgyülemlettek a káros anyagok, kórokozók, nem engedi az alatta lévő szaruhártyát "lélegezni". A felrakódott só, esetleges szennyeződések karcolhatják a szaruhártya felszínét, finom sebeket, hámhiányt okozva. Az oxigénhiányos helyzetben a sebek sokkal nehezebben gyógyulnak. A szaruhártyán olyan hámsérülések alakulhatnak ki, melyek nagyon nehezen gyógyulnak és komoly kellemetlenségeket okozhatnak! A betegséget külföldön még nehezebb gyógyítani, és időnként maradandó következményei is lehetnek a hámsérüléseknek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)