Mi a könnyfilm és miért fontos?

A szemfelületet borító könnyfilmnek számos fontos feladata van, károsodása pedig kellemetlen következménykkel járhat.

A szemünk felületét borító könnyfilmnek több fontos feladata van: állandóan nedvesen tartja a szaru- és kötőhártyát, oxigénnel és tápanyaggal lája el a külső szaruhártyaréteget, kiegyenlíti a szaruhártya egyenetlenségeit, védi a szemet a külső bakteriális és vírusos támadásoktól, valamint kiöblíti és eltávolítja a néha bekerülő idegen testeket.

8 tipp szemszárazság ellen - részletekért kattintson!

A könnyfilm három rétegre bontható:

  • A könnyfilm legnagyobb részét, 90 százalékát a középső, vizes réteg alkotja. A könny legnagyobb része itt, a nagy könnymirigyekben termelődik.
  • A könnyfilm külső, olajos rétegét lipidek alkotják. Ez a réteg akadályozza meg a könny párolgását és a szemhéjak szélének benedvesítését. Hiányában csaknem tízszer olyan gyorsan párologna el könnyünk a szemfelszínről.
  • A könnyfilm legbelső, nyákos rétegének fő komponensei, a különböző fehérjék főleg a kötőhártya kehelysejtjeiben termelődnek. Ez a réteg a könny tapadását biztosítja a szaruhártyához, az optikai felszín tökéletes simaságát és a legtökéletesebb komfortérzést garantálja.

A szemünk felületét borító könnyfilmnek több fontos feladat van
A szemünk felületét borító könnyfilmnek több fontos feladat van

Mi történik, ha károsodik a könnyfilm?

Ha a könnyfilm épsége bármilyen okból megsérül, egyrészt szemfáradtságot, másrészt egy komolyabb problémát, szemszárazságot is okozhat. A szemszárazság esetében nem áll rendelkezésre megfelelő könny, emiatt a szemfelszín túlságosan száraz. A szemszárazság jellemző tünetei a viszkető, szúró, égető vagy az ún. idegentest-érzés, a homályos látás, a túlzott fényérzékenység, illetve a szem kivörösödése. A tünetekkel minél hamarabb érdemes orvoshoz fordulni.

Mi okozhatja a könnyfilm károsodását?

A könnyhiány csaknem mindig a könnyfilm víztartalmának megfogyatkozását jelenti, amit okozhat, hogy nem termelődik elég könny, vagy pedig úgy is kialakulhat, hogy valamiért túlságosan hamar elpárolog, elvész a szem felszínéről. Mindkét eset mögött többféle ok húzódhat: létrejöhet például extrém meleg, légkondicionálás, monitor előtti ritkább pislogás hatására, de szemszárazságot okozhatnak bizonyos betegségek is vagy akár egyes gyógyszerek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: