Meglepő, hogyan hat látásunkra a kávé

A koffein fokozza az éberséget, illetve hatására gyorsabban és pontosabban észleljük és ismerjük fel a mozgó tárgyakat - állítják egy spanyol-kanadai kutatócsoport. Mindez az élet számos területén hasznos lehet a mindennapokban.

Vannak, akiket elálmosít a koffein. Mi állhat a különös jelenség hátterében?

"A környezetünkben történő események jelentős része a mozgáshoz kötődik. Gondoljunk csak arra, amikor gyalogosként átkelünk egy zebrán a sűrű forgalomban, vagy amikor a boltban sétálva igyekszünk megtalálni valamit a polcokon" - idézi az egyetem közleménye dr. Kristine Daltont, a kanadai Waterlooi Egyetem optometriai és látástudományi intézetének kutatóját. Mint azt a szakember kifejtette, látásélességnek nevezzük az ember azon képességét, hogy látása révén beazonosítson és felismerjen apró vizuális részleteket. Ezt egyrészt lehet statikus körülmények között mérni, másrészt viszont a kutatók szerint többet megtudhatnak a mozgás közbeni teljesítőképességről, ha dinamikus helyzetben mérik fel a látásélességet.

A koffein a környezetünkben zajló történések észlelését is segítheti
A koffein a környezetünkben zajló történések észlelését is segítheti

Annál is inkább, mert a jó dinamikus látásélesség rendkívül fontos számos olyan hétköznapi cselekvés során, amikor akár mi magunk, akár a környezetünkben lévő objektumok mozognak. "Ismert, hogy a koffein fokozza a szemmozgás gyorsaságát, további vizsgálatokat szerettünk volna azonban végezni arról, hogy pontosan miként erősíti a koffein agyunk képfeldolgozását és a mozgó vizuális ingerek észlelését. Mindehhez a dinamikus látásélességet teszteltük" - mondta el Beatríz Redondo, a Granadai Egyetem optikai intézetének munkatársa.

Kísérletébe a kutatócsapat összesen 21 önkéntest vont be, akiknek két különböző napon vagy koffeinkapszulát adtak, vagy placebót. A résztvevőknek egy számítógépes tesztet is ki kellett tölteniük, amely a dinamikus látásélességüket mérte fel a koffeinbevitelt megelőzően, majd 60 perccel azt követően. Az így kapott eredményekből kirajzolódott, hogy a koffeint bevevő csoport tagjai számottevően pontosabban és gyorsabban azonosítottak apróbb mozgó ingereket, következésképpen a koffein pozitívan befolyásolta a ingerfeldolgozó folyamataikat és döntéshozatali képességüket. A dinamikus látásélességet egyaránt nagyban meghatározó szemmozgásgyorsaságra és kontrasztérzékenységre szintén pozitív hatással volt a koffeinfogyasztás.

"Felfedezésünkből arra következtethetünk, hogy a koffeinbevitel segítheti látásunkat azáltal, hogy fokozza az éberséget. Ez különösen igaz olyan kritikus, mindennapi tevékenységek során, mint a vezetés, a kerékpározás vagy a sport. Ezek ugyanis megkövetelik, hogy döntéshozatalkor figyelembe vegyük környezetünk mozgásban lévő apró részleteit" - mutatott rá Dalton. A kísérlet eredményeit bemutató tanulmány a Journal of Psychopharmacology című tudományos folyóiratban jelent meg.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: