Meglepő, hogyan hat látásunkra a kávé

A koffein fokozza az éberséget, illetve hatására gyorsabban és pontosabban észleljük és ismerjük fel a mozgó tárgyakat - állítják egy spanyol-kanadai kutatócsoport. Mindez az élet számos területén hasznos lehet a mindennapokban.

Vannak, akiket elálmosít a koffein . Mi állhat a különös jelenség hátterében?

"A környezetünkben történő események jelentős része a mozgáshoz kötődik. Gondoljunk csak arra, amikor gyalogosként átkelünk egy zebrán a sűrű forgalomban, vagy amikor a boltban sétálva igyekszünk megtalálni valamit a polcokon" - idézi az egyetem közleménye dr. Kristine Daltont, a kanadai Waterlooi Egyetem optometriai és látástudományi intézetének kutatóját. Mint azt a szakember kifejtette, látásélességnek nevezzük az ember azon képességét, hogy látása révén beazonosítson és felismerjen apró vizuális részleteket. Ezt egyrészt lehet statikus körülmények között mérni, másrészt viszont a kutatók szerint többet megtudhatnak a mozgás közbeni teljesítőképességről, ha dinamikus helyzetben mérik fel a látásélességet.

A koffein a környezetünkben zajló történések észlelését is segítheti
A koffein a környezetünkben zajló történések észlelését is segítheti. Fotó: Getty Images

Annál is inkább, mert a jó dinamikus látásélesség rendkívül fontos számos olyan hétköznapi cselekvés során, amikor akár mi magunk, akár a környezetünkben lévő objektumok mozognak. "Ismert, hogy a koffein fokozza a szemmozgás gyorsaságát, további vizsgálatokat szerettünk volna azonban végezni arról, hogy pontosan miként erősíti a koffein agyunk képfeldolgozását és a mozgó vizuális ingerek észlelését. Mindehhez a dinamikus látásélességet teszteltük" - mondta el Beatríz Redondo, a Granadai Egyetem optikai intézetének munkatársa.

Kísérletébe a kutatócsapat összesen 21 önkéntest vont be, akiknek két különböző napon vagy koffeinkapszulát adtak, vagy placebót. A résztvevőknek egy számítógépes tesztet is ki kellett tölteniük, amely a dinamikus látásélességüket mérte fel a koffeinbevitelt megelőzően, majd 60 perccel azt követően. Az így kapott eredményekből kirajzolódott, hogy a koffeint bevevő csoport tagjai számottevően pontosabban és gyorsabban azonosítottak apróbb mozgó ingereket, következésképpen a koffein pozitívan befolyásolta a ingerfeldolgozó folyamataikat és döntéshozatali képességüket. A dinamikus látásélességet egyaránt nagyban meghatározó szemmozgásgyorsaságra és kontrasztérzékenységre szintén pozitív hatással volt a koffeinfogyasztás.

"Felfedezésünkből arra következtethetünk, hogy a koffeinbevitel segítheti látásunkat azáltal, hogy fokozza az éberséget. Ez különösen igaz olyan kritikus, mindennapi tevékenységek során, mint a vezetés, a kerékpározás vagy a sport. Ezek ugyanis megkövetelik, hogy döntéshozatalkor figyelembe vegyük környezetünk mozgásban lévő apró részleteit" - mutatott rá Dalton. A kísérlet eredményeit bemutató tanulmány a Journal of Psychopharmacology című tudományos folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra