Meglepő, hogyan hat látásunkra a kávé

A koffein fokozza az éberséget, illetve hatására gyorsabban és pontosabban észleljük és ismerjük fel a mozgó tárgyakat - állítják egy spanyol-kanadai kutatócsoport. Mindez az élet számos területén hasznos lehet a mindennapokban.

Vannak, akiket elálmosít a koffein. Mi állhat a különös jelenség hátterében?

"A környezetünkben történő események jelentős része a mozgáshoz kötődik. Gondoljunk csak arra, amikor gyalogosként átkelünk egy zebrán a sűrű forgalomban, vagy amikor a boltban sétálva igyekszünk megtalálni valamit a polcokon" - idézi az egyetem közleménye dr. Kristine Daltont, a kanadai Waterlooi Egyetem optometriai és látástudományi intézetének kutatóját. Mint azt a szakember kifejtette, látásélességnek nevezzük az ember azon képességét, hogy látása révén beazonosítson és felismerjen apró vizuális részleteket. Ezt egyrészt lehet statikus körülmények között mérni, másrészt viszont a kutatók szerint többet megtudhatnak a mozgás közbeni teljesítőképességről, ha dinamikus helyzetben mérik fel a látásélességet.

A koffein a környezetünkben zajló történések észlelését is segítheti
A koffein a környezetünkben zajló történések észlelését is segítheti. Fotó: Getty Images

Annál is inkább, mert a jó dinamikus látásélesség rendkívül fontos számos olyan hétköznapi cselekvés során, amikor akár mi magunk, akár a környezetünkben lévő objektumok mozognak. "Ismert, hogy a koffein fokozza a szemmozgás gyorsaságát, további vizsgálatokat szerettünk volna azonban végezni arról, hogy pontosan miként erősíti a koffein agyunk képfeldolgozását és a mozgó vizuális ingerek észlelését. Mindehhez a dinamikus látásélességet teszteltük" - mondta el Beatríz Redondo, a Granadai Egyetem optikai intézetének munkatársa.

Kísérletébe a kutatócsapat összesen 21 önkéntest vont be, akiknek két különböző napon vagy koffeinkapszulát adtak, vagy placebót. A résztvevőknek egy számítógépes tesztet is ki kellett tölteniük, amely a dinamikus látásélességüket mérte fel a koffeinbevitelt megelőzően, majd 60 perccel azt követően. Az így kapott eredményekből kirajzolódott, hogy a koffeint bevevő csoport tagjai számottevően pontosabban és gyorsabban azonosítottak apróbb mozgó ingereket, következésképpen a koffein pozitívan befolyásolta a ingerfeldolgozó folyamataikat és döntéshozatali képességüket. A dinamikus látásélességet egyaránt nagyban meghatározó szemmozgásgyorsaságra és kontrasztérzékenységre szintén pozitív hatással volt a koffeinfogyasztás.

"Felfedezésünkből arra következtethetünk, hogy a koffeinbevitel segítheti látásunkat azáltal, hogy fokozza az éberséget. Ez különösen igaz olyan kritikus, mindennapi tevékenységek során, mint a vezetés, a kerékpározás vagy a sport. Ezek ugyanis megkövetelik, hogy döntéshozatalkor figyelembe vegyük környezetünk mozgásban lévő apró részleteit" - mutatott rá Dalton. A kísérlet eredményeit bemutató tanulmány a Journal of Psychopharmacology című tudományos folyóiratban jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)