Íriszgyulladás: amit tudni érdemes róla

Az íriszgyulladás, vagyis irisitis egy olyan betegség, mely a szemünk "színes" részét, a szivárványhártyát érinti. Az esetek nagy részében rövid időn belül nyom nélkül gyógyul, de időnként súlyos szövődményekkel is együtt járhat.

Mi az az íriszgyulladás?

Az írisz, vagyis a szivárványhártya gyulladása a szemünk "színes" részét érintő betegség. Oka lehet fertőzés, trauma, vagyis a szem sérülése, emellett számos egyéb betegség szövődménye vagy kísérőtünete is.

Szemünk világa: a leggyakoribb szembetegségek Ha viszket és könnyezik, az már tünet lehet! Kattintson! Ezek közé tartozik például a lupus , a tuberkulózis vagy az ifjúkori rheumatoid arthritis, ez utóbbi különösen veszélyes lehet, mert az íriszgyulladás ezen altípusa általában nem reagál jól a kezelésekre, illetve a gyerekeknél sokszor nem jelentkezik minden tünet, például nem szoktak fájdalomra panaszkodni. Ilyen esetben, ha a rherumatoid artritises gyerekeknél a szem pirosságát tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Az íriszgyulladás nem fertőző, szivárványhártya szivárványhártya gyulladás írisz íriszgyulladás szem szemgyulladás irisitis
Az íriszgyulladás nem fertőző

Gyakran azonban nem határozható meg egyértelműen a betegség oka. Az íriszgyulladás kialakulhat a szemet érintő herpesz, de szemműtétek miatt is. Az íriszgyulladás nem fertőző. Érintheti az egyik vagy mindkét szemet.

Mik az íriszgyulladás tünetei?

Az írisz gyulladásának tünetei közé tartozik a szem kivörösödése, látásproblémák, könnyezés, fájdalom és fényérzékenység. Emellett az érintett szem pupillája kisebbnek tűnhet, mint az egészséges szemé. A betegséget szemész szakorvos állapíthatja meg, például biomikroszkópos vagy szemnyomás-mérés segítségével.

A betegséget általában szteroidtartalmú, gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerekkel, szemcseppekkel gyógyítják. Ezeket a gyógyszereket kiegészíthetik olyan szerek, melyek kitágítják a pupillát, ezzel például csökkenthető a fájdalom. Az íriszgyulladás az esetek nagy részében néhány napon belül meggyógyul, de előfordulhat az is, hogy hónapokig megmarad, esetleg rövid időn belül újra és újra fellángol. Ez szerencsére általában csak akkor fordul elő, ha nem ismerik fel vagy nem kezelik megfelelően.

Vannak szövődményei az íriszgyulladásnak?

A betegségnek nagyon ritkán vannak szövődményei, de ezek között találhatjuk a glaukómát , de a vakságot is, mert az íriszgyulladással a pupilla károsodása is együtt járhat, elválhat a szemlencsétől, így elveszítheti azt a látáshoz nélkülözhetetlen képességét, hogy igazodjon a különböző fényviszonyokhoz. Minél többször alakul ki valakinél íriszgyulladás, annál nagyobb az esélye a szövődményeknek, ezért ha valakinél többször is előfordul a betegség, mindenképpen javasolt egy teljes kivizsgálás, hogy a lehetséges háttérben meghúzódó okokat is feltárják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)