Így betegít meg a telefonunk

Önmagában a kék fény kiiktatása nem jelent megoldást az alvásproblémákra - állítja a szakember, aki szerint a speciális szűrőréteggel ellátott szemüvegektől sem várhatunk csodát.

A kék fény árt a szemnek?

"Pácienseim gyakran kérdezik tőlem, hogy miként őrizhetnék meg szemeik egészségét, miközben munkájukból kifolyólag egész nap számítógép előtt kell ülniük. Sokan kérik ki a véleményemet az interneten árult kékfény-szűrő szemüvegekről is" - vetette fel a The Conversation-ben megjelent cikkében Phillip Yuhas optometrista, az Ohio Állami Egyetem adjunktusa. Hozzátette, bár a kék fény általános megítélése meglehetősen rossz, valójában közel sem ettől kell a legjobban aggódnunk, amennyiben látásunk, illetve szemeink egészségének megóvása a téma.

Az éjszakai kék fény megzavarhatja a szervezet belső óráját
Az éjszakai kék fény megzavarhatja a szervezet belső óráját

Tény, hogy a szórakoztató elektronikai cikkek kijelzője többségében alacsony hullámhosszú kék fényt bocsát ki magából, a szakember szerint érdemes ugyanakkor belegondolni, hogy a napfényt is többnyire kék fény alkotja. Egy derűs délutánon közel százezerszer erősebb fényhatás ér minket, mint amit egy számítógép monitora képes kibocsátani. Márpedig előbbi nyomán sem sérül szemünk fényérzékeny rétege, a retina, így tehát egy tablet vagy egy okostelefon kijelzőjétől sem kell feltétlenül tartanunk.

Egereken végzett laboratóriumi kísérletek során kimutatták, hogy a magas intenzitású kék fény károsítja az állatok retinasejtjeit, embereknél viszont más a helyzet. Az emberi szem rendelkezik bizonyos protektív elemekkel, beleértve a makula pigmentjeit és a természetes kékfény-szűrő szemlencsét. Ezek a struktúrák még azelőtt elnyelik a kék fényt, hogy az elérhetné a valóban érzékeny és sérülékeny retinát. Yuhas professzor szerint mindazonáltal így sem szabad lebecsülni a napszemüvegek jótékony hatását, hiszen kutatások igazolják például, hogy ezek az eszközök képesek lassítani a szürke hályog kialakulását.

A kék fénytől alszunk rosszul?

Tényleg veszélyes közelről nézni a tévét? Részletek itt.

Attól függetlenül persze, hogy a kék fény nem károsítja a retinát, még egyáltalán nem mondható ártalmatlannak. Hullámhosszából adódóan a kék fény képes megzavarni az egészséges cirkadián ritmusunkat. Ebben az úgynevezett fotoszenzitív retinális ganglionsejtek játszanak kulcsszerepet, amelyek a környezetünkből érkező fény erősségéről tájékoztatják belső óránkat. Amikor pedig egy erős fényű kijelzőt bámulunk, ezek a sejtek arra sarkallják szervezetünket, hogy a nappali éberségnek megfelelő állapotban maradjon. A ganglionsejtek ugyanakkor nem csupán a kék fényre érzékenyek, hanem a teljes színspektrumra.

Mindebből következik, hogy amennyiben jobban szeretnénk aludni, úgy nem elegendő egyedül a kék fényt kiszűrni - mindenféle fényforrást ki kell iktatnunk. Ráadásul a legjobb minőségű szemüvegek is a kijelzőkből sugárzó kék fény mindössze 15 százalékát képesek blokkolni. Nem véletlen tehát, hogy egy 2017 októberében megjelent tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy ezek az eszközök nem gyakorolnak szignifikáns hatást az alvásminőségre, ahogy a szemfáradtság megelőzésében sem mondhatóak különösebben eredményesnek, illetve a retina egészségét sem befolyásolják érdemben.

Yuhas professzor szerint a legjobb megoldást az jelenti, ha inkább kikapcsoljuk az elektronikus eszközöket, amikor már lefekvéshez készülődünk. Gyermekek esetében érdemes a hálószobát kijelzőmentes zónának nyilvánítani, bár ez a tanács akár felnőttekre is érvényes lehet. Emellett általában véve javasolt, hogy ne használjuk teljes fényerőn a telefonokat, tableteket és egyéb kütyüket, valamint ne nézzük túl közelről azokat. A szűrőréteggel ellátott szemüvegek hatását már azzal is kiválthatjuk, ha néhány centiméterrel távolabb tartjuk magunktól az adott készüléket.

Forrás: theconversation.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső