Ezekre a vizsgálatokra mindenképpen menjünk el

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát a komoly betegségek megelőzésének és korai felfedezésének kapcsán. Ha megfogadtuk, hogy idén jobban odafigyelünk egészségünk megőrzésére, akkor érdemes az éves szűrővizsgálatokkal kezdeni.

Az idejében észlelt betegségek nagyobb hatékonysággal gyógyíthatóak. A szűrővizsgálat tehát életet menthet – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mutatjuk, felnőttkorban melyek a legfontosabb szűrések az NNK szerint.

nő orvosnál
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát. Fotó: Getty Images

Nemtől független szűrővizsgálatok

A férfiaknak és a nőknek egyaránt szükséges rendszeresen részt venniük az alábbi vizsgálatokon:

  • Szájüregi szűrés: minden életkorban, évente;
  • Bőrgyógyászati szűrés (melanomaszűrés, anyajegyvizsgálat): évente;
  • Hallásvizsgálat: 65 éves kor felett évente;
  • Látásvizsgálat: 65 éves kor felett évente;
  • Cukorbetegséggel kapcsolatos szűrések, vércukor értékek ellenőrzése: a háziorvossal egyeztetett gyakorisággal;
  • Vastagbélszűrés: 50 éves kor felett 2 évente.

Az Egészségvonal kapcsolódó cikke ezeken kívül még az alábbiakat javasolja:

  • csontsűrűségmérés (ODM);
  • laborvizsgálat;
  • kardiológiai vizsgálat;
  • tüdőszűrés.

A legfontosabb szűrések nőknek

Mivel a nők körében az emlőrák és a nőgyógyászati daganat is igen gyakori kórkép, ezek kiszűrésére is nagy figyelmet kell fordítani. Éppen ezért az NNK az ajánlja, hogy a 25 és 65 év közötti nők legalább 3 évente vegyenek részt méhnyakszűrésen, a 45-65 évesek pedig 2 évente vizsgáltassák át melleiket.

A férfiaknak ezekről nem szabad megfeledkezniük

A férfiak körében természetesen a prosztata és a herék vizsgálata kap kiemelt figyelmet. A herék havi egyszeri önvizsgálata már 13 éves kortól ajánlott. Prosztataszűrésre pedig 50 éves kor felett érdemes legalább évente egyszer elmenni.

Az önellenőrzés fontosságát se becsüljük le! Havonta egyszer érdemes átvizsgálni szájüregünket, teljes bőrfelületünket, melleinket, illetve nemi szerveinket és azok környékét is. Amennyiben bármilyen elváltozást észlelünk, mielőbb forduljunk szakorvoshoz!

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: