Betegségek, melyek szemszárazságot okozhatnak

A szemszárazság kialakulásának hátterében számtalan tényező állhat, sok esetben különféle betegségek idézik elő. Mutatjuk, melyek lehetnek ezek.

Miért alakul ki szemszárazság?

A szemünk felszínét borító könnyfilmnek több fontos feladata is van: védi a kiszáradástól és táplálja a szem külső felületén található sejteket; óvja a szemet a kórokozóktól és az idegen anyagoktól, illetve egyenletes eloszlása révén tökéletesen sima optikai törőfelületet képez a szaruhártya felszínén. Szemszárazság akkor alakul ki, ha a könnyfilm károsodik, amelynek hátterében a csökkenő könnytermelés, a fokozott könnypárolgás vagy a könnyfilm elégtelen minősége, összetétele is állhat. A problémára olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a szem kivörösödése, viszketése, az égő, fájdalmas, szúró érzés vagy a fokozott könnyezés.

Szemszárazság esetén a szem kivörösödik, ég, viszket
Szemszárazság esetén a szem kivörösödik, ég, viszket. Fotó: iStock

Betegségek állhatnak a háttérben

A könnyfilmkárosodás nyomán kialakuló szemszárazságot sok esetben bizonyos betegségek idézik elő. A következőkben azokkal a kórokkal foglalkozunk, amelyek a legnagyobb valószínűséggel okozhatnak ilyen panaszt.

Cukorbetegség

A cukorbetegség vagy diabétesz a glükóz feldolgozási zavara, egy anyagcsere-betegség, amely a cukor túlzott felhalmozódását okozza a vérben. Számtalan olyan tünete, szövődménye lehet, amely a szemet érinti, ezek két fő ok miatt alakulhatnak ki: az ingadozó vagy emelkedett vércukorszint, illetve a betegség érkárosító hatása nyomán. A szemszárazság az enyhébb panaszok közé tartozik, sokaknál akár vakság is előfordulhat. Az érintetteknek éppen ezért javasolják a szakemberek, hogy rendszeresen járjanak el szűrővizsgálatra, így nagyobb eséllyel lehet megelőzni a szemet érintő komplikációkat.

Parkinson-kór

A Parkinson-kór legkorábbi jelei - részletek cikkünkben !

A Parkinson-kór a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség a világon, amely a dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek pusztulásával jár. Kevesen tudják, hogy komoly hatással van a látórendszerre, azon belül is például a szemhéj működésére. A Parkinson-kóros betegek kevesebbet és lassabban pislognak, ami miatt drasztikusan lecsökken a könnytermelés, és szemszárazság alakulhat ki.

Pajzsmirigybetegség

Évről évre növekszik azoknak a száma, akik pajzsmirigy-alulműködéstől, -túlműködéstől, -gyulladástól, esetleg autoimmun eredetű pajzsmirigy-betegségtől szenvednek. A tünetek sokfélék lehetnek, bizonyított például, hogy egyes pácienseknél a szemet is érinthetik. Mivel a pajzsmirigy felületén és a külső szemizmokon, illetve a könnymirigyeken teljesen azonos fehérjék vannak, gyakran előfordulhat, hogy a szemszárazságot kezeletlen pajzsmirigy-betegség okozza.

Sjögren-szindróma

A Sjögren-szindróma egy autoimmun folyamat , amely során autoantitestek termelődnek a könny- és nyálmirigyek ellen, és folyamatos gyulladást tartanak fenn bennük. A gyulladás következtében a mirigyeket alkotó sejtek fokozatosan elpusztulnak, nem tudják ellátni többé a feladatukat. A könnytermelés ilyen fokú hiánya miatt a Sjögren-szindróma egyik vezető tünete a szemszárazság. Bizonyos esetekben a szemek annyira kiszáradnak, hogy a szaruhártyán fekély is kialakulhat.

Lupus

Lupus - hogyan enyhíthetőek a tünetek? Részletekért kattintson ide !

A lupus egy olyan gyulladásos betegség, amely során az immunrendszer a test saját szövetei, szervei ellen fordul. Attól függően, hogy épp mit támadott meg, a tünetek egyénenként eltérhetnek. Sokan panaszkodnak például a szemen és környékén tapasztalható jelenségekre: a szemhéjak körüli bőrelváltozásokra, a szemmozgást irányító és a látást befolyásoló idegek károsodására, illetve szemszárazságra. Gyakori egyébként, hogy a lupus mellé másodlagos Sjögren-szindróma társul, ami tovább fokozhatja a szemszárazság mértékét.

Reumatoid artritisz

A reumatoid artritisz autoimmun betegség, és elsősorban a kéz és láb kisízületeit, a csuklókat, bokákat, térdeket támadja. Ritkán, de előfordulhat, hogy az ízületi érintettségen túl egyéb szervekben is elváltozás alakul ki, ilyen lehet például a szem. A betegek mintegy 10 százalékánál szemszárazság és következményes szaru- és kötőhártya gyulladás, súlyosabb esetben az ínhártya direkt gyulladása, illetve a szaruhártya kifekélyesedéssel járó gyulladása alakul ki.

Különféle allergiák

Különféle allergiák esetén - az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés mellett - az egyik vezető tünet a viszkető, égő, könnyező, szúró, idegentest-érzéssel járó szemszárazság. A kellemetlen panaszokat egyébként nem maguk az allergének okozzák, hanem az immunrendszerünk, amely kórosan reagál a jelenlétükre. A légúti allergia érintheti az egész hörgőrendszert, ekkor allergiás asztmáról beszélünk, de jelentkezhet allergiás rhinitis, azaz szénanátha formájában is.

Szembetegségek

Gyakran előfordul, hogy a szemszárazság megjelenését bizonyos szembetegségekhez kötik - írtuk korábbi cikkünkben . A könnytermelés visszaesését okozhatja a könnymirigyek gyulladásos autoimmun betegsége, a könnymirigyek vagy azok kivezető csöveinek károsodása (ez leggyakrabban szaruhártyaműtétet követően jelentkezik), míg a könnyfilm fokozott párolgásáért a szemhéjak közötti, túlságosan nagy rés, illetve egyéb, szemhéjhoz kötött rendellenesség (a pislogási reflex problémája, a szemhéjszél és a szemfelszín egyenetlensége) tehető felelőssé.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: