Az alacsony jövedelem erre is kihat

Megdöbbentő adatot közölt legfrissebb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Mint írták, világszerte több mint kétmilliárd ember él valamilyen látásproblémával. A szervezet szerint azonban ezek nagy részét meg lehetett volna előzni, illetve már kezelni kellett volna.

"A látásromlás és a különböző szemproblémák sok embert érintenek, de gyakran nem orvosolják ezeket" - tudatta közleményében a szervezet igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Elfogadhatatlan, hogy 65 millió embernek nagyon gyenge a látása, annak ellenére, hogy egy szürkehályog-műtét segíthetne rajtuk. 800 millió ember pedig azért boldogul nehezebben, mert nem jutnak megfelelő szemüveghez" - tette hozzá.

szemüveg, látás, látásprobléma, szembetegség, szürke hályog, zöld hályog, rövidlátó, távollátó,
szemüveg, látás, látásprobléma, szembetegség, szürke hályog, zöld hályog, rövidlátó, távollátó,

Számos ok állhat a háttérben

Mi lehet az oka, hogy ilyen sokan szenvednek látásproblémáktól a világon? Ennek magyarázatát a szervezet a népesség átlagéletkorának növekedésében, a változó életmódokban, illetve a szemvizsgálatokhoz és egyéb orvosi beavatkozásokhoz való korlátozott hozzáférésben látja.

Miért fontos a szem védelme? A válaszért kattintson ide!

A szemproblémák sokkal gyakoribbak a vidéki területeken élők, az alacsonyabb jövedelműek, a nők, az idősek, a valamilyen fogyatékossággal élő emberek, az etnikai kisebbségek tagjai, valamint az őslakosok körében - derül ki a jelentésből. Ezek közül is az egyik legfontosabb tényező a jövedelem, ugyanis azokon a területeken, ahol kevesebb az emberek fizetése vagy nyugdíja, négyszer gyakoribb a kezeletlen rövid- és távollátás, mint a magasabb átlagkeresetű régiókban.

A rövid- és távollátók, valamint a szürke és zöld hályoggal küzdők számát összesen egymilliárd főre becsüli a WHO. Ha pedig mindenki megkapná a szükséges kezelést, az a becslések szerint nagyjából 14,3 milliárd dollárba (4,3 billió forintba) kerülne.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: