A vakság leggyakoribb oka

Lassú folyamat, melynek során a beteg egyre inkább úgy érzi, mintha egy vízfüggöny ereszkedne a szeme elé. Idősek ezrei szenvednek a szürke hályogtól, de minden életkorban előfordulhat - világszerte ez a vakság leggyakoribb oka.

Mit kell tudni a szürke hályogról?

A jelentős látásromlást okozó szembetegségek közül az egyik leggyakoribb a szürke hályog . Orvosi neve, a katarakta görög szó, vízesést, vízfátyolt jelent. Az ókori görögök is ismerték már, és azért adták neki ezt a nevet, mert úgy vélték, valamilyen rontó folyadék áramlásának hatására következik be. A név azért is találó, mert a szemlencse elszürkülésével járó betegség során az érintett idővel egyre inkább úgy érzi, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. Az életminőséget erősen rontó betegség első számú rizikófaktora az emelkedő életkor, de más körülmények is hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Sűrűsödő homály

Az esetek legnagyobb részében olyan lassan következik be a látásromlás , hogy az érintett sokáig nem is veszi észre. Nem jár fájdalommal, nem hat sem a pupillaműködésre, sem a látótérre, nem okoz szemfenéki eltérést sem. Az első jele az lehet, hogy a beteg az eddiginél zavaróbbnak érzi az erős fényeket, például a verőfényes napsütést vagy az éjszakai gépkocsivezetés közben a szembejövő járművek reflektorát. Később, a lencse tulajdonságainak változásai miatt (tömöttebbé válik, pigment anyag, illetve oldhatatlan fehérjék szaporodnak fel benne és az alakja is módosul) a színérzékelés romlik, majd a lencse fénytörő képességének változása miatt csökken a látásélesség, egyre erősebb szemüvegre van szükség.

A látásromlás üteme attól függ, hol kezdődik a szemlencse elszürkülése, átlátszatlanná válása: az időskori esetekben többnyire a lencsekéregben, a lencse széli részén kezdődik a folyamat, így hosszú ideig a látást alig befolyásolja. Ritkábban, de az is előfordul, hogy a lencsemagnál következik be a homályosodás, ilyenkor hamarabb észlelhető látásromlást okoz.

A vakság leggyakoribb oka, vakság rubeola katarakta szürke hályog szem érzékszervek szemészet
Mi a vakság leggyakoribb oka?

Bármely életkorban kialakulhat

Leggyakrabban az idős emberek körében fordul elő (a 65 éven felülieknek több mint a fele érintett!), de az élet bármely szakaszán kialakulhat, sőt, van veleszületett változata is. A különböző életkorokban megjelenő szürke hályog hátterében más és más okok állhatnak.

A magzati korban is meglévő betegséget okozhatja öröklődés, és a várandós anya által a terhesség első harmadában elszenvedett vírusfertőzés (például a rubeola ) is. Gyermek- és fiatalkorban is megjelenhetnek az első tünetek, de az idősebb kori kialakulásnak is állhat az ún. congenitalis, primér katarakta a hátterében.

Minden életkorban okozhatnak hályogfejlődést különböző betegségek, a szemet ért sugárzás- és hőhatások, mechanikai sérülések is. Infravörös vagy ultraibolya sugárzás (a túlzott napozás is!), nagyobb hőhatás, elektromosság (villámcsapás vagy áramütés) megnöveli az esélyét. A gyógyászatban használt röntgen-, rádium vagy lézersugárzás is kiválthatja a szürke hályogot, ha eléri a szemlencsét, ezért minden ilyen vizsgálati eljárásnál vagy beavatkozásnál a szemet védeni kell. Bizonyos életviteli körülmények is rizikót jelenthetnek, így például a kiegyensúlyozatlan, antioxidánsokban szegény, A-,C- és D-vitaminhiányos táplálkozás és a dohányzás. A szem tompa vagy nyílt sérülései, gyulladásos betegségei is elindíthatják a szürke hályogot eredményező folyamatot.

Az általános betegségek közül leginkább a diabétesz esetében tapasztalták, hogy gyakoribbá teszi a katarakta megjelenését, idősebb és fiatalabb cukorbetegeknél egyaránt. A csecsemők enzimhiány miatti galaktozémiája (a galaktóz felszaporodása) is a szürke hályog egy fajtáját okozza, de ez galaktózmentes étrenddel helyreállítható.

A szürke hályog előfordulása az idős embereknél a legnagyobb, az e korosztályba tartozók látásromlásának leggyakoribb oka. A kialakulás hátterében több tényező áll, nem ismerik pontos okát, de hozzájárul az oxidatív anyagcsere csökkenése, a lencse fizikai állagának és kémiai összetételének változása. Az okok között szerepel a szervezet általános vízvesztése is, amely az öregedéssel együtt jár. Néhány éve K. Krishna Sharma szemészprofesszor az időskori szürke hályog okait kutatva azt állapította meg, hogy egy speciális fehérjetípus, a krisztallin működése a szemben a kor előre haladtával megváltozik, aktivitása a szemlencse átlátszóságának megőrzésében csökken, így a rövid, 10-15 aminosavból álló peptidek könnyebben felhalmozódnak a lencsében, elhomályosítva azt. Egyéb tényezők mellett ez is elősegíti az időskori kataraktát.

A műtét megmentheti a látást

Ritka az olyan szürke hályog, amely konzervatív módon gyógyítható lenne, legfeljebb a kezdeti katarakta tüneteit javíthatja egy új szemüveg, erősebb, szórt fényű megvilágítás, napszemüvegek és nagyító lencsék alkalmazása. A gyógyítás eszköze a műtét, amely során az elszürkült, átlátszatlanná vált szemlencsét eltávolítják, és műanyagból vagy szilikonból készült műlencsével pótolják. A szemlencse eltávolítása vagy egészében, tokjával együtt történik, vagy újabban inkább csupán a lencse magjának kivételével, az eredeti tok meghagyásával végzik.

Bár többnyire mind a két szemet egyaránt érinti a katarakta, mindig csak egy szemet operálnak egyszerre, a másik szem műtétjére csak az első teljes gyógyulása után kerül sor. Lehetőség van egynapos sebészeti eljárásra is: ilyenkor a beteg még a műtét napján el is hagyja a klinikát. Idősebb, vagy más betegségben is szenvedő betegek esetében azonban általában néhány napos kórházi tartózkodással jár a szürke hályog műtétje.

Köszönjük dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológus segítségét a cikk elkészítésében!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)