A szemünkből is kiolvasható, meddig élhetünk

A retina kora és az ember tényleges életkora közötti különbség előre jelezheti a halálozási kockázatokat egy új tanulmány szerint.

A szemfenék a szem belső, hátsó felszíne, amelyet a retina, a makula, a látóideg és az erek alkotnak. Vizsgálata segíthet bizonyos szembetegségek diagnosztizálásában, melynek kapcsán egy nemzetközi kutatócsoport szolgált fontos tudományos eredményekkel.

Jelek, hogy testünk túl gyorsan öregszik Vannak, akik akár háromszor gyorsabban öregszenek, mint mások. A biológiai életkor nagy hatással van a kinézetre is - ezért is van az, hogy egyesek fiatalabbnak vagy öregebbnek látszanak a koruknál.

Fontos dolgokról árulkodhat a szemünk

A Kuangcsou tartományi kórház, a Szun Jat-szen Egyetem, az ausztráliai Melbourne-i Egyetem és más kutatóintézetek munkatársai egy brit egészségügyi adatbázis, a UK Biobank adatait használták fel a tanulmány elkészítéséhez. Az adatbankban csaknem 47 ezer ember 80 169 szemfenék-felvételéhez fértek hozzá. Ezek közül 19 200 viszonylag egészséges résztvevő felvételeit használták fel az életkort előrejelző mesterséges intelligencia algoritmus (deep learning) kifejlesztéséhez. 35 913 résztvevőről voltak halálozási adatok, ezeket használták a retinális és a valós életkor, valamint a halálozás közötti kapcsolat vizsgálatára.

A retina állapota az egész test öregedési folyamatairól árulkodhat. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A retina állapota az egész test öregedési folyamatairól árulkodhat. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A British Journal of Ophthalmology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a mesterséges intelligencia 3,55 év pontossággal tudta megállapítani várható élettartamot. A kutatók szerint a mély tanulás (deep learning) segítségével észlelni lehet az öregedés nyomait a szemfenéki képeken, és nagy pontossággal jósolható meg az életkor. Hozzátették, hogy további vizsgálatokra van szükség az összefüggés mögötti mechanizmus feltárásához.

A retina állapota az egész test öregedési folyamatairól árulkodhat, ez pedig szorosan összefügg a halálozási kockázatokkal. Ez a személyre szabott beavatkozások megvalósítását jelentheti, valamint a szemfenék-felvételek szűrőeszközként való felhasználását is előrevetíti - derült ki a kutatásból.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)