A meleg a látásunkra is hatással lehet

Egy új tanulmány szerint a melegebb helyeken élőknek több látásproblémájuk van, mint a hűvösebb vidékek lakóinak.

A Torontói Egyetem kutatói egy 2012 és 2017 között 1.7 millió idősebb felnőtt részvételével végzett amerikai felmérés eredményeit vizsgálták, illetve azokat vetették össze a Nemzeti Óceán- és Légköri Hivataltól szerzett átlaghőmérsékleti adatokkal - írja a WebMD. A kutatók az adatok összevetése után a következőre jutottak: a 65 év feletti, 15.5 Celsius (60 F) fok feletti hőmérsékletű megyékben élő embereknél 44 százalékkal nagyobb eséllyel fordult elő súlyos látásromlás, mint a 10 Celsius (50 F) fok alatti átlaghőmérsékletű megyékben élő, ebbe a korcsoportba tartozó embereknél. Ezt tanulmányukba is belefogalmazták, ami az Ophthalmic Epidemiology című szaklapban jelent meg.

szem
A nagy meleg komoly szembetegségek kialakulásához is hozzájárulhat. Fotó: Getty Images

A tudósok azt is kifejtették, hogy a 12.8 Celsius (55 F) fok feletti átlaghőmérsékletű megyékben élőknél 24 százalékkal, a 10 Celsius (50 F) fok feletti átlaghőmérsékletű megyékben élőknél pedig 14 százalékkal volt magasabb a kockázat, mint a 10 Celsius fok alattiak lakóinál – áll a tanulmányban.

A magasabb helyi hőmérséklet és a látásproblémák közötti kapcsolat a 65-79 éveseknél volt a legmagasabb, szemben a 80 év felettiekkel, a férfiaknál a nőkkel szemben nőknél, és a fehér amerikaiaknál a fekete amerikaiakkal szemben.

A tanulmány vezető szerzője aggasztónak nevezte a látásromlás és a megyei átlaghőmérséklet közötti kapcsolat lehetőségét, ha a jövőbeni kutatások megállapítják, hogy a kettő közt okozati összefüggés áll fent. Illetve kiemelte, hogy az éghajlatváltozással a globális hőmérséklet emelkedésére is számítunk – szerinte fontos lesz tehát nyomon követni, hogy a jövőben növekszik-e a látásromlás gyakorisága az idősebb felnőttek körében.

A tanulmány egyébként nem állapította meg, mi lehet a pontos összefüggés, de a lehetőségek között szerepel az ultraibolya fénynek való fokozott kitettség, a légszennyezés, a fertőzések valamint a folsav lebomlása a hőmérséklet emelkedésével.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.