Miről ismerhető fel a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a nőknél egyik leggyakrabban előforduló, egész szervezetet érintő komplex anyagcsere-betegség.

A policisztás ovarium szindróma (PCOS) endokrin és anyagcsere-eltérésekkel járó tünetegyüttes, amely a fogamzóképes korú nők 7-15 százalékát érinti. Ameddőségelső számú okának számító kórkép gyakran inzulinrezisztenciával, cukor- és pajzsmirigybetegséggel is társul. Pontos kiváltó okai nem ismertek, azonban kialakulásában szerepet játszhat a genetika, a környezeti és életmódbeli tényezők - például mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás - a magas inzulinszint, valamint a laboratóriumi vizsgálatok során igazolható eltérések.

Hogyan előzzük meg a méhnyakrákot? A mellrák után a leggyakoribb daganatos női megbetegedés a méhnyakrák. Magyarországon évente több mint ezer új esetet fedeznek fel és közel ötszázan halnak meg a betegség következtében. A hosszú évek alatt kialakulóméhnyakráka kezdeti stádiumban 100 százalékban gyógyítható, ezért ezek a halálesetek rendszeres szűréssel minden esetben elkerülhetőek lennének. Jó hír, hogy ma már elérhetőek önellenőrző eszközök is.

Fokozott szőrnövekedés, túlsúly. Jellemző tünetek?

A betegség első tünetei általában a pubertáskort követően jelennek meg. Ilyen például a szervezet csökkenő inzulinérzékenysége miatt bekövetkező hormonszint-emelkedés, amely serkenti a petefészek férfi nemi hormon termelését. Ez olyan jellegzetes tüneteket okozhat, mint például az erőteljesen zsíros, pattanásos, a testhajlatokban barnásan elszíneződött bőr, valamint a fokozott szőrnövekedés az arcon és a mellkason. Szintén külső tünetek közé tartozhat a túlsúly - általában hasielhízás-, valamint a férfias típusú kopaszodás is.

Többféle testi tünettel is jelentkezhet a betegség. Fotó: Getty Images
Többféle testi tünettel is jelentkezhet a betegség. Fotó: Getty Images

A hormontermelés zavara miatt amenstruációrendszertelenné válhat, elmaradhat a peteérés, valamint a gyakran megnagyobbodott petefészek felszínén olyan gyöngyfüzérszerűen sorakozó ciszták jelenhetnek meg, amelyekről a betegség a nevét kapta. A kezeletlen PCOS amellett, hogy megnöveli a méhtestrák kockázatát, terméketlenséget, korai vetéléseket és lepényi rendellenségeket okozhat, valamint olyan pszichés problémákkal is együtt járhat mint a depresszió, a szorongás, a bipoláris-, evés- vagy alvászavar. Mivel a kórkép során nem minden tünet jelenik meg egyszerre - vagy azonos mértékben - ezért könnyen előfordulhat, hogy hosszú idő után kerül sor csak a diagnosztizálásra.

"PCOS-csomagok": út a diagnózisig

A PCOS gyanúja során három főbb tünetcsoportot vizsgálnak: emelkedett férfi nemi hormon szint klinikai vagy laborjeleit, tüszőérési rendellenességeket, valamint azt, hogy a petefészekben találhatóak-e a policiszták. Amennyiben a három kritériumból legalább kettőt sikerül igazolni, diagnosztizálható a kórkép. A betegség mielőbbi alátámasztásában és a gyors kezelés megkezdésében segíthet, hogy egyes laboratóriumban elérhetőek olyan komplex, úgynevezett "PCOS-csomagok", amelyek tartalmazzák az ehhez szükséges célirányos vizsgálatokat. Ezek teljes körű tájékoztatást nyújtanak a menstruációs ciklust és termékenységi állapotot befolyásoló értékekről, apajzsmirigyhormonális alapfunkcióiról, a szervezet fontosabb enzimeinek működéséről, valamint a lebontási termékekből kiszűrhető elváltozásokról.

Emellett tartalmaznak egy hárompontos vércukor- és inzulingörbe meghatározást cukorterheléssel, nyomon követhetőek a szív- és érrendszeri rizikófaktorok, illetve amellett, hogy vizsgálják a vérképző rendszert és az ionháztartást, jelzik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat és a D-vitamin szintet is. Amennyiben az eredmények PCOS-re utalnak, érdemes a lehető leggyorsabban megkezdeni a - nőgyógyászok és endokrinológusok közreműködésével történő - hatékony terápiát.

Terápiás lehetőségek

A PCOS jelenleg véglegesen nem gyógyítható, azonban jól kezelhető kórkép. Ennek során az elsődleges feladat mindig az életmódváltás: nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő - folsavban és D-vitaminban gazdag - étkezésre, a rendszeres testmozgásra, valamint az optimális testsúly elérésére. A tünetek enyhítésére alkalmas gyógyszeres kezelést alapvetően a gyermekvállalási szándék határozza meg. Lehetőség van a meddőségi zavarok kezelésére és a szövődmények minimalizálására, amennyiben pedig az érintett nem szeretne teherbe esni - indokolt esetben - gyógyszeres terápiaként segíthetnek például különböző kombinált hormonális fogamzásgátlószerek is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)