Miért hatnak ránk különböző módon a gyógyszerek?

Az orvosok sokszor hónapokig próbálgatnak bizonyos gyógyszereket a betegeknél, mire sikerül meghatározni a megfelelő hatóanyagot és ideális dózist. Ennek oka, hogy a készítmények nem egyformán hatásosak minden embernél - ami egyeseken segít, az másoknál komoly mellékhatásokat is kiválthat. Egy új genetikai vizsgálat azonban segíthet, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb gyógyszert.

A krónikus betegséggel küzdők jól tudják, milyen hosszú folyamat egy gyógyszeres kezelés "beállítása", melynek során a kezelőorvos kiválasztja a megfelelő hatóanyagot, illetve meghatározza az ideális dózist. Ez nemcsak rengeteg időt vesz el a gyógyulásra váró betegtől, de a szervezetét is megterhelheti: európai felmérések szerint a járóbetegek nagyjából 20 százaléka tapasztal valamilyen nem kívánt gyógyszer-mellékhatást a kezelése során, míg a fekvőbetegeknél ez az arány 10-20 százalék között mozog. Természetesen legegyszerűbb lenne, ha minden ember szervezete egyformán reagálna a gyógyszerek hatóanyagaira, azonban számos tényező befolyásolja, hogy egy készítménytől javul, vagy éppen hogy romlik az állapotunk.

Miről árulkodnak a tumormarkerek? A rosszindulatú daganatok fejlődésével párhuzamosan bizonyos, az adott daganatot jellemző markerek szintje megemelkedhet a szervezetben. Ezek segítenek az orvosnak felismerni a betegséget, megállapítani, mennyire hatékony a kezelés, illetve a daganat kiújulását is jelezhetik. Kattintson a részletekért!

Az egyik legfontosabb a genetikai hátterünk, melynek ismeretében az orvosok könnyebben rájöhetnek, milyen gyógyszerek működhetnek a páciensüknél. A SYNLAB kínálata idén októbertől bővült egy új farmakogenetikai tesztcsaláddal, amely a vizsgált személy genetikai jellemzői alapján segít a megfelelő hatékonyságú gyógyszer kiválasztásában, illetve a lehetséges mellékhatások elkerülésében.

Miért tart olyan sokáig megtalálni a megfelelő gyógyszert?

"Mielőtt a gyógyszerek a patikák polcaira kerülnének, egy hosszas és szigorú ellenőrzési folyamaton esnek át, ennek köszönhetően a páciensek többségében pontosan azt a hatást váltják ki, amit az orvosok várnak tőlük. Gyakran előfordulhat azonban, hogy egy készítmény valakinél kevésbé működik, és ritkább esetben akár komoly mellékhatásokkal is járhat. Ennek okait a génjeinkben kell keresni" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére dr. Egyed Balázs genetikus, a SYNLAB Hungary szakértője. A szervezetünkbe kerülve a gyógyszereket enzimfehérjék alakítják át és bontják le, ezeket a fehérjéket pedig a génjeink kódolják. Viszont ezek a gének mindenkinél egy kicsit máshogy működnek, van akinél lassítják, míg másoknál felgyorsítják a hatóanyag lebontását és felszívódását, ami pedig a gyógyszer hatékonyságát erősen befolyásolja.

A készítmények nem egyformán hatásosak minden embernél. Fotó: Getty Images
A készítmények nem egyformán hatásosak minden embernél. Fotó: Getty Images

A MyPGx-nek elnevezett genetikai teszt során 36 gént vizsgálnak, melyek a jelenleg alkalmazott gyógyszerek szinte mindegyikének lebontásáért felelnek. Így összeállítható egy olyan farmakogenetikai profil, amely kijelzi, hogy a vizsgált személynek érdemes-e szednie bizonyos készítményeket. Segítségükkel több mint 550, jelenleg piacon lévő gyógyszer hatékonysága ellenőrizhető a vizsgált személynél. Így elkerülhető, hogy a megfelelő kezelés kiválasztásához különböző hatóanyagú gyógyszerek hosszú sorozatát kelljen a betegeknek végigszedni, mielőtt megtalálnák a megfelelőt - hangsúlyozta a genetikus.

Mely gyógyszerek esetében segít a genetikai vizsgálat?

A farmakogenetikai elemzés különösen hasznos azoknak, akik az alábbi gyógyszertípusokat szedik:

  • fájdalomcsillapítók, antireumatikumok;
  • antibiotikumok, antivirális és gombaellenes gyógyszerek;
  • antidepresszánsok, pszichotróp szerek;
  • antidiabetikumok;
  • vérnyomáscsökkentők;
  • véralvadásgátlók;
  • citosztatikumok;
  • protonpumpa-gátlók;
  • sztatinok;
  • urológiai gyógyszerek.

Bizonyos betegségcsoportokba tartozó személyek külön vizsgálati csomagot igényelhetnek. A pszichiátriai betegséggel kezelt személyeknél például az antidepresszánsok, szorongásoldók hatékonyságát vizsgálják, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknél a véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő és szívritmus-szabályozó gyógyszerek kerülnek terítékre, míg a reumás betegeknél a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerek közül mutatják ki a tesztek a leghatékonyabbakat.

A vizsgálathoz a pácienstől vért vesznek, majd az elemzést követően egy olyan leletet kap kézhez, amely a vizsgált gyógyszerhatóanyagokat három kategóriába sorolja. A zöld jelzést kapott hatóanyag a megszokott adagolással szedhető, a sárgával jelzettnél vagy az adagoláson kell módosítani, vagy érdemes helyette egy másik gyógyszert választani, míg a piros jelzést kapott gyógyszereket a vizsgált betegnek nem javasolt szednie, mert az akár súlyos mellékhatásokat is kiválthat.

Mivel genetikai összetételünk az évek során nem változik, így az elvégzett farmakogenetikai elemzés egész életünk folyamán segíthet, ha valamilyen újabb betegség miatt kell gyógyszert szednünk - hangsúlyozta dr. Egyed Balázs. Hozzátette: bár a lelet a laikus szemnek is informatív és könnyen értelmezhető, nem javasolt ez alapján önállóan módosítani az orvos által beállított terápiát. Minden esetben konzultáljunk az orvosunkkal, aki a lelet eredményeit is figyelembe véve választhatja ki a páciens számára legmegfelelőbb kezelési módot!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)