Ki a gyerek apja? Így derül ki

Bár optimális esetben nincs ok a kételkedésre, esetenként mégis előfordulhat, hogy nem egyértelmű, hogy ki egy gyermek biológiai apja. Szerencsére, az akár anonim módon elvégezhető vizsgálatokkal ilyenkor is egyszerűen és gyorsan megbizonyosodhatunk az igazságról, akár már a gyermek megszületése előtt.

Ha valaki szeretne biztosat tudni például az apasági nyilatkozat megtétele előtt, vagy válás esetén, a rendszeres tartásdíj fizetését megelőzően, akkor érdemes elgondolkodni a DNS-vizsgálaton. De kétségek merülhetnek fel akár párkapcsolatban, vagy a végrendelkezés és egyéb peres eljárások során, illetve az sem ritka, ha valaki a férjét, esetleg felnőtt gyermekét szeretné megvédeni egy alaptalan vádtól, valamint ha ilyen módon szeretné megtalálni az elveszett rokonait. A családalapítás előtt állóknak nagyon fontos előre tervezni, hogy a magzat fejlődése és a kismama egészsége is kifogástalan lehessen. Mutatjuk, mik a legfontosabb lépések .

Jegyzőkönyvezett vagy anonim vizsgálat

Az okok igen változatosak lehetnek, de szerencsére már régóta rendelkezésre állnak olyan vizsgálati megoldások, amelyek könnyen bizonyosságot nyújthatnak kétely esetén. Ezek a speciálisan elvégezhető apasági tesztek az egyénre jellemző DNS-tulajdonságok összehasonlításán alapulnak. A legkorszerűbb eljárásokkal végzett vizsgálatok során az apaság megerősítése – vagy kizárása – döntő többségben 99,99 százalék feletti valószínűséggel állapítható meg, akár a minta levételét követő néhány napon belül.

Az apasági teszt kétféle lehet: jegyzőkönyvezett apasági vizsgálat, amely hiteles, bírósági eljárásban benyújtható, valamint jeligés DNS-teszt, ahol sem a nevet, sem más egyéb személyes adatot nem kell megadni.

apasági vizsgálat, DNS-vizsgálat, család
A DNS-vizsgálat segítségével már a gyermek születése előtt eloszlathatóak a kételyek. Fotó: iStock

Otthon is elvégezhető mintavétel

Korábban vélhetően sokakat visszatarthatott az apasági vizsgálat elvégzésétől az, hogy nem szerették volna személyesen és nyíltan vállalni a felmerülő gyanújukat. Ez azonban ma már nem jelent problémát, ugyanis elérhetőek olyan tesztek is, amelyekhez akár otthon, a legteljesebb diszkréció mellett elvégezhető a szükséges mintavétel. Az ehhez összeállított – részletes tájékoztatóval ellátott – csomagok átvehetőek személyesen vagy közvetítő által, illetve bármely címre kérhetőek, akárcsak a később megérkező eredmények.

A mintavétel roppant egyszerű és bárki elvégezheti: a szájüreg belső felületén található, leváló nyálkahártya-hámsejteket kell begyűjteni egy kisméretű mintavevő kefe vagy bolyhos végű pálca segítségével. Csak nyissuk ki a szánkat, majd finoman dörzsöljük át a szájüreg belső felületét körkörös mozdulattokkal, mindkét oldalon legalább nyolcszor. Ezt követően a kefét a csomagban található mintacsőbe kell zárni és elküldeni a megadott címre.

Születés előtti apasági vizsgálat

Apasági vizsgálatra már a gyermek megszületése előtt is lehetőség van. A születés előtt végzett NIPP-teszt, mint az anya, mint pedig a magzat számára teljesen veszélytelenül elvégezhető az anyai vérből. A vizsgálat során, a méhlepényen átjutó, az anya vérében keringő szabad magzati DNS elemzése történik. Ezt a mintát adó – feltételezett – apa szájnyálkahártya-törletéből vett DNS-mintával hasonlítják össze, és így születik meg a végeredmény. Ez a vizsgálat már a betöltött 9. terhességi héttől elvégezhető.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: