Ki a gyerek apja? Így derül ki

Bár optimális esetben nincs ok a kételkedésre, esetenként mégis előfordulhat, hogy nem egyértelmű, hogy ki egy gyermek biológiai apja. Szerencsére, az akár anonim módon elvégezhető vizsgálatokkal ilyenkor is egyszerűen és gyorsan megbizonyosodhatunk az igazságról, akár már a gyermek megszületése előtt.

Ha valaki szeretne biztosat tudni például az apasági nyilatkozat megtétele előtt, vagy válás esetén, a rendszeres tartásdíj fizetését megelőzően, akkor érdemes elgondolkodni a DNS-vizsgálaton. De kétségek merülhetnek fel akár párkapcsolatban, vagy a végrendelkezés és egyéb peres eljárások során, illetve az sem ritka, ha valaki a férjét, esetleg felnőtt gyermekét szeretné megvédeni egy alaptalan vádtól, valamint ha ilyen módon szeretné megtalálni az elveszett rokonait. A családalapítás előtt állóknak nagyon fontos előre tervezni, hogy a magzat fejlődése és a kismama egészsége is kifogástalan lehessen. Mutatjuk, mik a legfontosabb lépések .

Jegyzőkönyvezett vagy anonim vizsgálat

Az okok igen változatosak lehetnek, de szerencsére már régóta rendelkezésre állnak olyan vizsgálati megoldások, amelyek könnyen bizonyosságot nyújthatnak kétely esetén. Ezek a speciálisan elvégezhető apasági tesztek az egyénre jellemző DNS-tulajdonságok összehasonlításán alapulnak. A legkorszerűbb eljárásokkal végzett vizsgálatok során az apaság megerősítése – vagy kizárása – döntő többségben 99,99 százalék feletti valószínűséggel állapítható meg, akár a minta levételét követő néhány napon belül.

Az apasági teszt kétféle lehet: jegyzőkönyvezett apasági vizsgálat, amely hiteles, bírósági eljárásban benyújtható, valamint jeligés DNS-teszt, ahol sem a nevet, sem más egyéb személyes adatot nem kell megadni.

apasági vizsgálat, DNS-vizsgálat, család
A DNS-vizsgálat segítségével már a gyermek születése előtt eloszlathatóak a kételyek. Fotó: iStock

Otthon is elvégezhető mintavétel

Korábban vélhetően sokakat visszatarthatott az apasági vizsgálat elvégzésétől az, hogy nem szerették volna személyesen és nyíltan vállalni a felmerülő gyanújukat. Ez azonban ma már nem jelent problémát, ugyanis elérhetőek olyan tesztek is, amelyekhez akár otthon, a legteljesebb diszkréció mellett elvégezhető a szükséges mintavétel. Az ehhez összeállított – részletes tájékoztatóval ellátott – csomagok átvehetőek személyesen vagy közvetítő által, illetve bármely címre kérhetőek, akárcsak a később megérkező eredmények.

A mintavétel roppant egyszerű és bárki elvégezheti: a szájüreg belső felületén található, leváló nyálkahártya-hámsejteket kell begyűjteni egy kisméretű mintavevő kefe vagy bolyhos végű pálca segítségével. Csak nyissuk ki a szánkat, majd finoman dörzsöljük át a szájüreg belső felületét körkörös mozdulattokkal, mindkét oldalon legalább nyolcszor. Ezt követően a kefét a csomagban található mintacsőbe kell zárni és elküldeni a megadott címre.

Születés előtti apasági vizsgálat

Apasági vizsgálatra már a gyermek megszületése előtt is lehetőség van. A születés előtt végzett NIPP-teszt, mint az anya, mint pedig a magzat számára teljesen veszélytelenül elvégezhető az anyai vérből. A vizsgálat során, a méhlepényen átjutó, az anya vérében keringő szabad magzati DNS elemzése történik. Ezt a mintát adó – feltételezett – apa szájnyálkahártya-törletéből vett DNS-mintával hasonlítják össze, és így születik meg a végeredmény. Ez a vizsgálat már a betöltött 9. terhességi héttől elvégezhető.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra