Ezért nehéz időpontot kapni CT- és MR-vizsgálatra

Magyarországon összesen 142 CT- és 103 MR-készülék üzemel, ami európai uniós összevetésben messze átlag alatti.

Mint azt az Átlátszó írja, tb-finanszírozott vizsgálatok jelenleg 123 CT- és 57 MR-berendezéssel zajlanak az országban. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a hazai szabályozás jövőre megváltozik, és 2024 novemberétől kizárólag állami tulajdonú eszközökön lehet majd CT- és MR-vizsgálatokat végezni az egészségbiztosítás terhére. A Magyar Orvosi Kamara aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a magáncégek kizárása az állami finanszírozásból fokozza majd a szakemberhiányt, valamint tovább nyújtja majd a már eleve hosszas várólistákat, rontva a daganatos, mozgásszervi, illetve szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit.

MR-vizsgálat
Az Európai Unióban egymillió lakosra átlagosan 16,5 MR-készülék jut. Fotó: Getty Images

Cikkében az Átlátszó arra is felhívja a figyelmet, hogy a képalkotó eszközök területi eloszlása rendkívül egyenlőtlen. A teljes CT-állomány 37 és az MR-készülékek 44 százaléka Budapesten található. Eközben például Tolna megyében mindössze egyetlen CT és két MR érhető el a betegellátásban, míg Komárom-Esztergom megyében éppen fordítva, két CT és egy MR van. Még beszédesebbek azonban a lakosságszámhoz viszonyított arányok.

Ennek alapján Pest megyében az egyetlen közfinanszírozott MR-gépre jut a megye teljes, több mint 1,3 millió fős népessége. Persze Pest megyéből Budapest általában könnyen megközelíthető, ugyanakkor Bács-Kiskun megyében is megközelíti ez a mutató az 500 ezer, Fejér megyében pedig a 420 ezer főt. Budapesten mintegy 70 ezer lakosra jut egy tb-finanszírozott vizsgálatokat végző MR-készülék, továbbá százezres érték alatt van még Heves megye, ahol átlagosan 96 ezren osztoznak egy gépen. A társadalombiztosítás által finanszírozott CT-eszközök terén valamelyest jobb a helyzet, de Pest megyében így is 332 ezer, Fejér és Tolna megyében közel 210 ezer lakos jut egy-egy gépre. Ebben az összevetésben Budapest (40 ezer fő) után Somogy (42 ezer fő) és Baranya (51 ezer fő) megyében a legjobb a helyzet.

Érdemes megemlíteni, hogy az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat 2020-as adatai szerint az EU-tagállamokban átlagosan 25 CT- és 16,5 MR-készülék jut egymillió lakosra. Magyarország mindkét listán sereghajtó az egymillió lakosra számított 9,6 CT- és 4,9 MR-géppel. Zöldi Péter egészségügyi szakértő ezeket az adatokat bizonyos tényezők torzíthatják. Ha azonban megnézzük, hogy a legfrissebb népszámlálási adatok tükrében mit jelent a 142 CT- és a 103 MR-készülék, akkor 14,8-as és 10,6-os átlagot kapunk népességarányosan, ami még mindig messze van a három évvel ezelőtti uniós átlagtól.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet csökken, a záporok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő még kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra