Nem csak a cukorbetegeket veszélyezteti az agyzsugor

A legújabb kutatások szerint azokat is fenyegeti az öregedéssel és a demencia kialakulásával járó agyzsugorodás, akiknek vércukorszintje még éppen tűréshatáron van, vagyis a normális értékek felső régióiban található.

Bár számos vizsgálat során sikerült egyértelmű kapcsolatot megállapítani a kettes típusú cukorbetegség, valamint az agyzsugorodás és a demencia között, a tudósok eddig nem tudták, milyen mértékben jelentkeznek az agyzsugorodás tünetei a tűréshatáron lévő vércukorszinttel élő egyéneknél.

A mostani vizsgálatok során az ausztrál kutatók 249, 60 és 64 év közötti, normális vércukorszintű idős embert vizsgáltak meg, akiken a kutatás kezdetén, majd négy évvel később agyi teszteket is végeztek. Ezekből kiderült, hogy az éhgyomorra mért normális vércukor-értékek felső régióiban található vércukorszinttel élő betegeknél jóval gyakoribb a memóriáért és más kognitív képességekért felelős hippokampusz és az amygdala zsugorodása, mint az alacsonyabb vércukorszintűeknél.

A kutatók más tényezők - kor, magas vérnyomás, dohányzás, alkoholfogyasztási szokások - figyelembe vétele után megállapították, hogy a tűréshatáron lévő vércukor-érték 6-10 százalékban tehető felelőssé az agyzsugorodásért.

Bár a vizsgálatok során egyértelmű kapcsolatot találtak a kutatók a tűréshatáron lévő vércukorszint és az agyzsugorodás között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.

"Kutatási eredményeink arra engednek következtetni, hogy nemcsak a diabétesszel élők agyának egészségi állapotát veszélyeztetheti a némileg emelkedett vércukorszint" - nyilatkozta Nicola Cherbuin, az Ausztrál Állami Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. "Persze további vizsgálatokra van szükség, annyi azonban biztos, hogy komolyan át kell gondolnunk a normális vércukorszintről alkotott elképzeléseinket."

Az érdeklődők a című tudományos szaklap szeptemberi számában olvashatnak a témáról bővebben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra