Mellbevágó

Érzett már valamilyen fájdalmat a mellkasában? Ilyenkor sokunknak az első gondolata az, hogy valami nincs rendben a szívünkkel. A kardiológus a megmondhatója, mennyi betegség okozhat mellkasi fájdalmat. Nem kell mindjárt életveszélyes bajra gondolni.

Összeállításunkban azokról a betegségekről ejtünk néhány szót, amelyek kísérő tünete lehet a mellkasi fájdalom.

A sokak által talán a legjobban ismert betegség a szívkoszorúér-elmeszesedés vagy a koszorúérgörcs okozta fájdalom. A stressz, a túl zsíros táplálkozás, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód, a rendszertelen életvitel mellett az öregedés során élettanilag is fellépő érelmeszesedés felgyorsul, s előbb-utóbb az ér belső falára felrakódó mész oly mértékben szűkíti be az ér nyílását, hogy az oxigén- és tápanyagdús vér nem képes eljutni az általa ellátott területre. Ugyanezt idézheti elő az adott ér fokozott görcskészsége is. Ilyenkor bár a vizsgálatokkal érelmeszesedés okozta szűkületet nem találunk, kiderül, hogy bizonyos behatásokra érgörcs akadályozza a véráram útját. Ez utóbbi jelenség azonban viszonylag ritka. A koszorúér-betegség első jelei, hogy a beteg bizonyos terheléseknél, például lépcsőt járva tompa nyomást, feszítést érez a mellkasában. E kellemetlen érzés általában 5-15 percig tart, pihenésre magától is megszűnik.

A súlyos koszorúér-betegség már nyugalmi fájdalmat okoz, főleg a szegycsont mögött, s leggyakrabban éjszaka jelentkezik, 5-15 percig tart. Gyors hatású nitrátszármazék hatására szűnik meg.

A szívinfarktus fájdalma megsemmisítő jellegű, 15 percnél tovább tart, és rendszerint verejtékezés, nehéz légzés, halálfélelem kíséri. A fájdalom a szegycsont mögött kezdődik, sugározhat páncélszerűen a mellkas mindkét oldala felé és a karokba, az állba.

A szív kéthegyű billentyűjének prolapszusa, előreesése - ami viszonylag gyakori fiatal, sovány nőknél - inkább a bal mellkasfélben okoz felületesebben érzett fájdalmat, ami általában változatos jellegű, és percektől akár órákig tarthat. Spontán szűnik, gyógyszer nem befolyásolja.

A szívburokgyulladás okozta fájdalom általában élesebb jellegű, mint a szívkoszorúér-görcs kapcsán fellépő. Inkább a bal oldalon jelentkezik - nem a szegycsont mögött -, innen a nyak felé sugárzik. A szívburokgyulladás következtében fellépő fájdalom órákon át eltart, légvételre, ágyban történő megfordulásra, nyelésre fokozódik. A fájdalom általában akkor csökken, ha a beteg felül és előrehajol. Diagnosztizálásában fontos tényező lehet az, ha kiderül, hogy a fájdalom megjelenését felső légúti fertőzés előzte meg.

Az aorta a szív bal kamrájából kivezető legnagyobb verőerünk. A szívből kijövet egy kis ívvel a has felé veszi útját. Ebből ágaznak el faágszerűen a szervezet friss vért szállító verőerei. Az aorta betegségei is előidézhetnek fájdalmat. Az aorta egy szakaszának kitágulása nyomhatja a csigolyákat, s ez egy szűk területre korlátozódó, erős, inkább éjszaka jelentkező fájdalmat okozhat. Ha az aorta falának rétegei elválnak egymástól, az aorta üregében a vér egyrészt a rendes üregben, másrészt az elvált részek között kialakult álüregben is áramlik. Ez az elváltozás igen erős, súlyos fájdalmat okoz, ami a hát és az ágyéki gerinc felé sugárzik. Az ilyen elváltozás általában a magas vérnyomásban szenvedőknél alakul ki.

Mellkasi fájdalmat okozhat még a nyelőcső betegsége, az úgynevezett oesophagus reflux, amikor is a gyomorszáj elégtelen záródása következtében a savas gyomorbennék visszacsorog a nyelőcsőbe. Ez a fájdalom is mélyebbről jön, lehet égő jellegű, 10 perctől tarthat 1 órán át, és evésre, savlekötőre szűnik.

5 perctől 1 órán át is eltarthat a mélyről jövő nyelőcsőgörcs okozta fájdalom. Kiválthatja hideg ital fogyasztása ugyanúgy, mint fizikai megterhelés, de jelentkezhet minden előzmény nélkül is. Sajátossága, hogy e görcs is megszűnhet gyors hatású nitrátszármazék hatására, és ugyanúgy a szegycsont mögött érezzük e fájdalmat is, mint a koszorúér elváltozásakor fellépőt. A koszorúérgörcstől a legmegnyugtatóbban kardiológiai vizsgálatokkal különíthető el.

A gyomorfekély előidézte fájdalom a gyomortájon kívül jelentkezhet szintén a szegycsont mögött is. A szívbetegségtől a legjobban az különíti el, hogy órákon át tart, evésre és savlekötőkre enyhül, és főként éhezéskor jelentkezik.

Az epekövesség fájdalma is sugározhat a mellkasba. Ez a fájdalom azonban általában görcsös jellegű, órákon át tart, a jobb bordaív alatti tájékról vagy a gyomortájról indul, és onnan sugárzik felfelé. Általában görcsoldó hatására szűnik meg.

Nem is olyan ritka az, amikor a nyaki gerinc betegsége áll a mellkasi fájdalom hátterében. A fájdalom fennállásának ideje változó lehet. A fájdalmat felületesen érezzük, kiválthatja a nyak mozgatása, kisugárzik a nyakba és a karokba. Pihenés e fájdalmat nem befolyásolja. A szívbetegségtől egyrészt a kardiológiai vizsgálatok elvégzésével, másrészt a beteg fizikális vizsgálatával különíthetjük el.

Mellkasi fájdalmat okozhat még a mellkas izomzatának fájdalma, mely szintén felületesen megjelenő fájdalom, mozgásra, nyomásra fokozódik. Érdekes megemlíteni a mellkas bal oldalán jelentkező övsömör fájdalmát, ami a hólyagok megjelenése előtt utánozhatja a szívizominfarktus tüneteit is.

Láthatjuk, mennyiféle betegség idézheti elő a mellkasban jelentkező fájdalmat. A kórokok elkülönítése általában egyszerű, de néha még a szakembernek is fejtörést okozhat. A leghelyesebben akkor járunk el, ha a fájdalom jelentkezésekor átgondoljuk annak jellegét, valamint számba vesszük az azt megelőző eseményeket, ismert betegségeinket, és az orvost már ezek tudatában hívjuk vagy keressük fel. A fájdalom hátterének pontos tisztázását és a kezelés beállítását azonban hagyjuk orvosunkra. A szív- és érrendszeri betegségek biztonságos kizárása ugyanis életet menthet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Így hat a gyomrunkra a rohanó életmód

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra