Koleszterinszint csökkentők

Koleszterin, trigliceridek, zsírsavak lipoproteinek és a többiek...

Hazánkban a szív koszorúereinek szűkülete vagy elzáródása az egyik leggyakrabban előforduló, infarktushoz vezető megbetegedés.

Amennyiben hosszabb időn keresztül magas a vér koleszterinszintje, nő az érelmeszesedés az arterioszklerózis kialakulásának valószínűsége. Az érfalon lerakódó koleszterin egyre inkább szűkíti az artériák átmérőjét, ezzel a véráramlás zavarát idézi elő. A csökkent vérátáramlás miatt a szívizom sejtjei oxigénhiány következtében kisebb vagy nagyobb területen elhalnak, szívinfarktus jön létre. Arterioszklerózis az agyi erekben is kialakulhat, ami az agyvérzés veszélyét növeli.

Mi az a koleszterin?

Egy olyan speciális zsírmolekula, amely szinte minden állati eredetű táplálékunkban megtalálható. Az emberi szervezetnek fontos, mert ebből keletkezik többfajta hormon, valamint a májsejtekben az epesavak. A koleszterin vízben nem oldódik, ezért a vér csak speciális fehérjeburokban képes szállítani. A koleszterint tartalmazó, fehérjeburokkal körülvett részecskéket nevezzük lipoproteineknek. Közülük kettő igazán fontos: az alacsony sűrűségű (LDL) és a nagy sűrűségű (HDL) lipoprotein.

A veszélyes LDL

A vérben az LDL tartalmazza a koleszterin nagy részét és szállítja a májból a szövetek felé, ahol elhasználódik. Ha sok LDL van a vérben, könnyen lerakódik, mivel a felesleges LDL szem-cséket az egyes sejtek felveszik, és beépülnek az érfalba. Ezeket a zsíros lerakódásokat plakkoknak nevezzük. A plakkok okozzák a vér áramlását csökkentő szűkületeket.

A hasznos HDL

Különleges tulajdonsága, hogy képes az érfalban már lerakódott koleszterint is felvenni, és a májhoz szállítani. A máj kiválasztja, a szervezet megszabadul tőlük.

Telített zsírsavak

Hosszú szénláncú, vízben oldhatatlan vegyületek. Onnan kapták nevüket, hogy a szénláncukban nincsenek kettős kötések. Az állati eredetű zsíros táplálékok tartalmazzák nagy mennyiségben. Túlzott fogyasztásuk együtt jár a vér koleszterinszintjének emelkedésével.

Trigliceridek

A zsírsejtek ebben a formában tárolják a zsírokat. Magas trigliceridszintet nemcsak a túl zsíros táplálékok, hanem a túl sok szénhidrát és alkoholfogyasztás is okozhat. A vér magas trigliceridszintje önálló rizikófaktornak számít az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásában, különösen akkor, ha alacsony HDL szinttel jár együtt.

A vérzsírok normál értéke:

Koleszterin: 5,2 mmol/l alatt

Triglicerid: 2,3 mmol/l alatt

Mi a teendő magas vérzsír értékek esetén?

I. Diéta

Mérsékelten magas értékek esetén a diéta elegendő. Elsősorban az állati eredetű zsírokat - sertészsír, töpörtyű, császárhús, vaj - kell kerülni. Sok rejtett zsírt tartalmaznak a hentesáruk - szalámi, kolbász, sertéshús -, valamint a zsíros tejtermékek (tejföl, tejszín, zsíros sajtok stb.) egy része. Sütéshez inkább növényi olajokat, margarint érdemes használni, de ezeket is csak kis mennyiségben. Célszerű inkább olyan eszközöket választani, amelyek alkalmasak a zsiradék nélküli főzésre: cserépedény, teflon, mikrohullámú sütő.

II. Gyógyszeres kezelés

Ha diétával nem sikerül normalizálni a vérzsír értékeket, gyógyszeres kezelés kell. A gyógyszerek hatóanyaguktól függően többféle hatásmechanizmussal rendelkeznek: csökkentik a koleszterinszintézist, növelik a trigliceridben gazdag fehérjék lebontását és a vérből való kiürülését, mérséklik a triliceridszintézist.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció