Koleszterinszint- csökkentő (gyógy)szerek

A magas koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott rizikója közötti összefüggés már régóta ismert, számos vizsgálat igazolta. De mit tegyünk, ha koleszterinszintünk magas, hogyan csökkenthetjük?

A koleszterin a szervezetben két forrásból származik. Egy része kívülről, a táplálékkal jut be, a koleszterin másik részét a szervezet maga készíti. Tehát a koleszterin szintjét kétféleképpen lehet csökkenteni: egyrészt a táplálék koleszterintartalmának csökkentésével, másrészt a belső szintézis gátlása útján. Mindkét forrásból származó koleszterin csökkenthető gyógyszerrel és gyógyszer nélkül is, általában a két módszer kiegészíti, de nem helyettesíti egymást. Az sem mindegy, hogy melyik koleszterint csökkentjük. A laborvizsgálat során rendszerint meghatározásra kerül az össz-koleszterinszint és a HDL ("jó") koleszterinszint. Ez utóbbit nem csökkenteni, hanem inkább növelni szükséges, míg az LDL ("rossz") koleszterint minél alacsonyabb szintre célszerű csökkenteni.

A koleszterinszint nem gyógyszeres csökkentése

Étrend

A legegyszerűbb nem gyógyszeres eljárásnak a táplálék koleszterinszintjének csökkentése tűnik. Végül is, ha kevesebbet viszünk be, kevesebb is fog felszívódni. Magas koleszterinszint esetén naponta maximum 300 mg koleszterin bevitele javasolt, miközben átlagos "magyaros" táplálkozás mellett 500-700 mg-t fogyasztunk. Pedig nagyon alacsony koleszterintartalmú diéta mellett (100 mg/nap alatt) az össz- és az LDL koleszterinszint is alacsony, és nagyon ritka az érelmeszesedés okozta betegség. Sokszor vitatják, hogy a táplálék koleszterintartalmának csökkentésével befolyásolható lenne a koleszterinszint és az érelmeszesedés. Hiszen a bélből felszívódó koleszterinnek csak mintegy 1/3-a származik az ételből, a többi az epéből és a leváló bélhámsejtekből kerül a bélbe. Az igazság az, hogy mint annyi másban, ebben sem vagyunk egyformák. Az ennivaló koleszterinszintjének csökkentésével átlagosan 8%-kal csökkenthető a koleszterin, de van, akinél akár 15-20%-kal is. Koleszterint kizárólag az állati eredetű táplálékok tartalmaznak, koleszterincsökkentő diétában ezek arányát célszerű csökkenteni, állati zsiradékok helyett növényieket alkalmazni (az egyes ételek koleszterintartalmát tápanyagtáblázatokban megtaláljuk). Más lehetőségünk is van a koleszterinszintünk csökkentésére. A táplálék növényi rosttartalmának növelése csökkenti a koleszterin felszívódását a bélből. És nem csak a táplálékkel bevitt 1/3-ét, hanem a maradék 2/3-ét is. Különösen a vízben oldódó növényi rostok, mint pl. a zab rostjai kedvezőek ilyen szempontból. Szintén a koleszterin felszívódását csökkentik a növényekben található, koleszterinhez hasonló szerkezetű molekulák, a sztanolok és szterolok (közös néven fitoszterinek). Természetes állapotban a növényekben is kis koncentrációban vannak jelen, de adalékként alkalmazzák őket egyes élelmiszerekben.

Nemcsak az számít, hogy össz-koleszterinszintünket csökkentsük, az érelmeszesedés szempontjából sem közömbös, hogy a HDL és az LDL koleszterin milyen arányban van jelen a szervezetben, és a trigliceridszint is számít. A megfelelő arányok elérésében a telítetlen (kettőskötéseket tartalmazó) zsírsavak vannak segítségünkre. Különösen hasznosak az úgynevezett omega-3 és omega-6 zsírsavak, ahol az elnevezés a kettőskötés pozíciójára utal. Ilyen zsírsavak a növényi olajokban (pl. lenmag, szója, repce, olajos magvak) és a halolajokban fordulnak elő. Heti 2 alkalommal történő halfogyasztás már jelentősen csökkenti az érrendszeri betegségek rizikóját.

A HDL-koleszterin és a trigliceridszint szempontjából az ételek szénhidrát összetétele is számít. A gyorsan felszívódó szénhidrátok a "jó" koleszterin szintjét csökkentik, míg a trigliceridét emelik, míg a teljes kiőrlésű gabonafélék és a durumlisztből készült ételek fogyasztása ezeket kedvezően befolyásolja.

Életmód

A túlsúly a koleszterinszinttel kevésbé szorosan függ össze, mint a trigliceridszinttel, de azért összefügg. Érdemes tehát a plusz kilóktól megszabadulni. A megfelelő étrend mellett segítségünkre lehet ebben a rendszeres testmozgás is. A rendszeresség ideális esetben naponta, de legalább kétnaponta 30-60 perces, közepes intenzitású mozgást jelent. Fontos, hogy ne fulladjunk ki. Ez a testmozgás mennyiség a HDL koleszterin emelésében is segít. Ha dohányzunk, feltétlenül hagyjuk abba. A dohányzásról való leszokás emeli a HDL koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást és az érrendszeri betegségek rizikóját. A mérsékelt borfogyasztás is kedvező a vérzsírok összetétele szempontjából, de felhívnám a figyelmet, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás gyakorlatilag minden szervet károsít.

A koleszterinszint gyógyszeres csökkentése

A magas koleszterinszint kezelésében a helyes életmód központi jelentőségű. Gyógyszeres kezelés akkor jön szóba, ha az étrend és a testmozgás önmagában nem képes normalizálni az értékeket, illetve ha már kialakult az érelmeszesedés. Speciális eset az öröklődő (familiáris) magas koleszterinszint, amely életmóddal kevésbé befolyásolható (persze rontani azért lehet rajta). A gyógyszerszedés azonban megfelelő életmód nélkül mit sem ér. Fontos tudni, hogy a gyógyszerszedést rendszerint élethosszig folytatni kell. Ha a koleszterinszint gyógyszerszedés mellett normalizálódik, az nem jelenti azt, hogy a gyógyszert abba lehet hagyni, hiszen a probléma nem elmúlik a gyógyszerszedéstől, csak kordában tartható.

Magas koleszterinszint esetén a leggyakrabban felírt gyógyszerek a statinok. Ezek a koleszterintermelés egyik kulcsfontosságú lépését gátolják. A koleszterinszint csökkentésén kívül is számos előnyös hatásuk van. Közvetlen hatást gyakorolva az érfalra javítják annak működését. A plakkokat pedig stabilizálják, így azok kevésbé lesznek hajlamosak megrepedésre. Rendszerint naponta egyszer, általában este kell őket szedni, mellékhatásaik ritkák. Bizonyos betegségben nem, vagy csak csökkentett adagban alkalmazhatóak.

Ha a trigliceridszint emelkedése a kifejezettebb, egy másik gyógyszercsoportba tartozó szer javasolt (fibrátok). Valamennyire ezek a szerek is csökkentik a koleszterinszintet, de a trigliceridszintet csökkentő hatásuk kifejezettebb. A koleszterinszintet befolyásolja még a nikotinsav, ami egy B-vitamin-féleség. Korábban forgalomban levő készítménye gyorsan felszívódva ártalmatlan, ámde kellemetlen tüneteket okozott, pl. hirtelen kipirulást. Elhúzódó hatású, így ezektől a mellékhatásoktól mentes formája hazánkban még nincsen forgalomban. A koleszterin bélből történő felszívódását gátló gyógyszer, az ezetimibe is ismert. Maga a gyógyszer nem szívódik fel, ezért mellékhatásai nem nagyon vannak, de önmagában csak ritkán elegendő, rendszerint valamelyik sztatinnal kombinálva használatos.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra