Kezelhető?!

A cukorbetegség terápiája egyénre szabott, a betegség oki hátterétől, stádiumától és egyéb körülményektől függően. A kezelésnek három alappillére van: a gyógyszeres kezelés, a diéta és a mozgás.

A diabetesz kezelési módjai

A terápia során a legfontosabb elv, hogy törekedni kell a vércukorszint csökkentésénél a normál tartomány elérésére, és annak hosszú távú megtartására. Nemzetközi vizsgálatok kimutatták, hogy a szövődmények kialakulásának elkerülésére csak normál vércukorértékek mellett van esély. A diabéteszhez kapcsolódó kísérőbetegségek (magasvérnyomás-betegség, emelkedett vérzsírszint, kövérség, véralvadási zavarok) drasztikus kezelésére is szükség van.

A betegség terápiájának egyik alapköve a diéta. Ennek lényege a napjában többszörre elosztott, egyszerre viszonylag kevés szénhidrátmennyiséget tartalmazó, zsír-és energiaszegény, rostdús étrend. Általánosságban a cukorbetegeknek korlátozniuk kell az édességfogyasztásukat és étkezéseiket szabályos terv szerint kell összeállítaniuk. Mivel a cukorbetegeknek gyakran magasabb a koleszterinszintjük is, a dietetikusok általában a telített zsírok mennyiségének csökkentését javasolják az étrendjükben. Tapasztalatok szerint a koleszterinszint csökkentésének a legjobb módja szintén a vércukorszint és a testsúly megfelelő szinten tartása.

A diéta betartására a gyógyszeres és az inzulinkezelés mellett is szükség van. Fontos a testsúly redukálása, a fogyás már önmagában csökkentheti a kóros vércukorszintet. A fizikai aktivitás fokozása javíthatja az inzulin hatását, és fokozza a megfelelő étrend testsúlycsökkentő hatását. Szintén kezelési cél a dohányzás elhagyása.

A cukorbetegség kezelésekor a megfelelő testsúly fenntartására, testedzésre és az étrendre kell nagy figyelmet fordítani. A testedzés közvetlenül is csökkenti a vércukorszintet, ami gyakran az inzulinszükségletet is mérsékli. Sok elhízott, 2-es típusú cukorbetegnek nem lenne szüksége gyógyszer szedésére, ha fogyna és rendszeresen sportolna. A súlycsökkentés és a fizikai aktivitás fokozása azonban sok cukorbeteg számára igen nehéz. Emiatt gyakran inzulinpótló terápia vagy vércukorszint-csökkentő tabletták szedése is szükségessé válik.

Ha a vércukorszint bizonyítottan, legalább három hónap hosszan tartó diéta, következetes és eredményes fogyókúra után sincs a kívánatos tartományban, 2-es típusú diabétesz esetén gyógyszeres kezelés bevezetésére van szükség. Többféle hatástani csoport áll rendelkezésre a gyógyszerválasztásnál, az orvos a terápiát mindig személyre szabottan állapítja meg, a beteg kora, tápláltsági foka és a kísérőbetegségek függvényében.

2-es típusú diabétesznél a gyógyszeres kezelés hatástalansága esetén inzulinterápia bevezetése javallt. 1-es típusnál szinte csak ez jön szóba.

A beteg együttműködése különösen fontos

A cukorbetegek sokat nyerhetnek azzal, ha tisztában vannak betegségük természetével, és azzal, hogyan tarthatják állapotukat a legjobb karban: tudniuk kell, hogyan hat az étrend és a testmozgás a vércukor szintjére, és hogy hogyan kerülhetők el a lehetséges szövődmények. Például különös figyelmet kell fordítaniuk a bőr- és körömápolásra, hiszen a "diabeteszes láb" tünetegyüttes hajlamosít például a lábszár fekélyre. Különösen ügyelniük kell arra, hogyan kerüljék el a láb fertőzéseit.

Az évenkénti szemvizsgálat nélkülözhetetlen, hogy ellenőrizzék a vérerekben végbement változást, amelyek súlyos esetekben vaksághoz vezethetnek.

Sérülés, magas vagy alacsony vércukorszint esetére a betegeknek ajánlatos magukkal vinniük egy kártyát az adataikkal, vagy viselniük egy karperecet, amely figyelmezteti az orvost vagy az elsősegélynyújtót a betegségükre, hogy minél gyorsabban megkezdhessék az alkalomadtán életmentő kezelést.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső