A gesztenyétől a szikéig

A visszértágulatok nemcsak szépséghibák a bőrünkön, hanem szövődményeket, egészségkárosodást is okozhatnak. A visszérbetegséget tehát kezelni kell, legalábbis a további állapotromlást meg kell akadályozni. Nézzük, hogyan!

Népi megfigyelésen alapuló gyógyszer

A népi gyógyászat régóta ismeri a vadgesztenye termésének, kérgének jótékony hatását. Ezek főzetének, szeszes kivonatának ugyanis hatékony érfalösszehúzó, gyulladásgátló hatása van. Javítja az érfalak állapotát, növeli a vénák tónusát. Ez a népi megfigyelés vezetett többféle, a visszérbetegség kezelésére, megelőzésére szolgáló gyógyszer kikísérletezéséhez. Ezeknek a (külsőleg használatos) szereknek a rendszeres alkalmazása enyhíti a visszeres tüneteket, a nehézláb érzést, a dagadást, feszesebbé teszi az ereket, és akadályozza a további állapotromlást.

Segédeszközök

Ha a visszértágulat már előrehaladottabb, és a térdhajlatban, a combon, a lábszáron láthatóan kanyarognak a madzag- vagy ceruzavastagságú visszerek, vagy lila seprűvénák látszódnak a sima bőrön, akkor jó szolgálatot tehet a kompressziós pólya, közismert nevén a fásli, az orvosi gyógyharisnya, mert az mintegy helyettesíti az érfalak elvesztett feszességét. A kezelés hatásosságát - bármilyen terápia mellett - növelheti a speciális visszértorna, olykor a bőrgyógyászati kezelés. Ha olyan kísérő- vagy alapbetegség is fennáll, mint az elhízás, a cukorbetegség, akkor az első teendők egyike ezek javítása, a megfelelő diéta beállítása.

Megelőző és kezelési céllal egyaránt fontos, hogy olyan cipőt hordjunk, amely nem szorítja össze a lábfejet, nem túl magas sarkú, vagyis egyenletesen osztja el a terhelést, a talpa pedig rugalmas, így nem akadályozza a talp izmainak mozgását, a vénás vér keringetésében játszott szerepét.

A gyógyszeres kezelés

Az érfalak állapotának javítására, az ödémák megszüntetésére gyógyszeres kezelés szolgál. A szövetek közötti pangó folyadék mennyiségét vízhajtók segítségével lehet csökkenteni, emellett pedig vannak ún. venoaktív gyógyszerek, amelyek konkrétan az erek falára, az őket bélelő sejtekre hatnak. Ha ezek a sejtek jól zárnak, akkor csökken a vénafal átjárhatósága többek között a szérumfehérjék, fehérvérsejtek számára is, csökken a gyulladás. A megfelelő gyógyszerrel már 3-4 napi szedés után érezhetően és mérhetően csökken a láb kellemetlen dagadtsága, a feszítő érzés és viszketés.

Sebészeti eljárások

A műtéti kezelés során eltávolítják a visszeres csomókat, a kitágult ereket. Egy műtét alkalmával több visszértágulatot is eltávolítanak, de a lehető legkevesebb műtéti heg hátrahagyásával, néhány milliméteres vágásokat ejtve csupán. A műtét során eltávolított visszerek működését az ép érszakaszok maradéktalanul átveszik. A visszértágulatok eltávolítása trombózist és egyéb szövődményeket előzhet meg. A bőrvénatágulatokat és a hálózatos visszereket speciális lézerkészülékkel is kezelik.

Mesterséges hegek Terjed a visszérbetegség injekciós kezelése is: ilyenkor irányított módon gyulladáskeltő anyagokat fecskendeznek be, amellyel a vénafalakat mintegy összetapasztva, mesterséges hegeket keltve zárják el a beteg vénákat. Általában a kívülről jól hozzáférhető bőrvénák kezelésére alkalmazzák.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció