Mennyire gyakori a magas vérzsírszint? (2)

Felmérések szerint a magyar lakosság 66 százalékának magasabb az összkoleszterinszintje az ajánlottnál - ez pedig arról is árulkodik, hogy miért lehetnek vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek hazánkban.

A magas koleszterinszintet a zsíranyagcsere zavarai közé soroljuk, három leggyakoribb kiváltó oka a genetikai hajlam, az egyes anyagcsere-betegségek, illetve az esetek legnagyobb többségében a helytelen táplálkozás. A lipidabnormalitásnak a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában sajnos jelentős szerepe van, akár a magas vérnyomásnak, a cukorbetegségnek vagy a helytelen, káros szenvedélyektől sem mentes, mozgásszegény életvitelnek. Nem lehet tehát eleget foglalkozni vele, megismerni, mennyire gyakori jelenséggel is van dolgunk - akár hazánkban, akár a világon.

Számok bűvöletében

Ideális esetben az összkoleszterin nem több, mint 5,2 mmol/l, amelyből minimum 0,9 mmol/l a HDL mennyisége, az LDL pedig 2,6 mmol/l alatti. A magas koleszterinszint a felnőtt lakosságban meglehetősen gyakran előforduló egészségügyi probléma, erről tanúskodik a populációban mért átlag koleszterinérték is, mely 5,6 mmol/liter. Ehhez viszonyítva a magyar lakosságé ennél még kicsivel magasabb is, átlag ugyanis 5,7 mmmol/l körül mozog.

Majdnem mindenkire ráfér a diéta?

Kutatások bizonyítják, hogy ezt a magas számadatot nem csupán néhány túlsúlyos vagy helytelenül táplálkozó honfitárs "adja össze": a felnőtt magyar lakosság kétharmadánál ugyanis magasabb értéket mérnek, a 40 év felettiek körében pedig még ennél is rosszabb a helyzet, efölött az életkor fölött az emberek 70 százalékánál nincsenek rendben a vérzsírértékek. További riasztó adat, hogy a lakosság 10 százalékában az összvérzsír értéke extrém magas, 8 mmol/l feletti.

A teljes emberi populáció adatai sem térnek el nagyban a magyar viszonyoktól: a jelenleg nem kezelt lakosság 70 százalékának 5 mmol/l feletti lehet a koleszterinszintje.

Csökkenteni kell!

A koleszterin szintjének csökkentése mind elsődleges, mind másodlagos prevencióban képes az összhalálozást és a kardiovaszkuláris halálozást csökkenteni. Ehhez a magas rizikójú csoportok tagjait eredményesen ki kell szűrni, laborvizsgálatra küldeni, hogy a megfelelő életmódbeli változások mellett mihamarabb el tudják kezdeni a gyógyszeres kezelést. Jelenleg kb. félmillióan vannak hazánkban olyanok, akik lipidcsökkentő kezelést kapnak, pedig négyszer ennyi ember szorulnak ellátásra a becslések szerint.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy szinte bármely életkorban hasznos lehet egy viszonylag egyszerű, zsírszegényebb diéta követése, a testsúly normalizálása, a fokozott fizikai aktivitás és az életmódváltás is annak érdekében, hogy csökkenjen a koleszterin- és lipidszint. Meglepő, de az emberiség 90 százalékának nem is lenne szüksége gyógyszeres kezelésre, ha a fentieket megfogadná.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: