Koleszterin nélkül nincs élet

Mindenki úgy gondol rá, mint a megtestesült gonoszra. Nevének hallatán hideglelős borzongás fut végig rajtunk: szívrohamra, hirtelen összecsukló, elhízott emberekre gondolunk. Pedig nélküle nem létezhetne az élet. Ismerjük meg közelebbről a koleszterint!

A koleszterin szteránvázas vegyület, egy zsírszerű anyag, melyet a szervezet részben a külvilágból vesz fel, részben maga állítja elő. Legnagyobb mennyiségben a máj termeli, de a test minden sejtje képes előállításra.

Legfontosabb feladatai

1. A sejtmembrán legfontosabb építőeleme: azaz nélküle nem léteznének sejtjeink. Nemcsak felépíti a membránt, de befolyásolja áteresztőképességét is.

2. A koleszterin az epesavak és szteroidhormonok (többek között a progeszteron és a tesztoszteron) előanyaga.

3. Elengedhetetlen kiindulási anyaga a D-vitamin képzésnek, napsugárzás hatására több lépésen keresztül képződik belőle vitamin.

4. Fontos szerepet tölt be a zsírban oldódó vitaminok, azaz a A-, D-, E-, K-vitaminok anyagcseréjében.

5. Részt vesz az idegrostok "szigetelésében".

A szükséges koleszterin közel 80%-át a szervezetünk képes megtermelni, 20%-át pedig táplálékkal vesszük fel. Ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül 600-1000 mg koleszterin termelődik a májban, míg ételeinkkel átlagosan napi 300-600 mg koleszterint fogyasztunk el. Az ajánlott napi bevitelnek pedig ennél nem is szabadna többnek lennie: a tartósan magas koleszterinszint a vérplazmában ugyanis gondokat okozhat.

Koleszterin nélkül nincs élet

Koleszterin nélkül nincs élet

Fontos tudni, hogy koleszterint csak állati eredetű táplálékokban találjuk. A növényekben koleszterint nem, csak az ahhoz hasonló szerkezetű ún. növényi szterineket találjuk, melyek viszont csökkenthetik a koleszterinszintet.

A koleszterin szállítása

A koleszterin vérben való szállítását az ún. lipoproteinek végzik. Az LDL nevű lipoprotein szállítja a keletkező koleszterint a májtól a sejtekhez. Ha túl sok LDL-koleszterin található a vérben, azaz tartósan magas a vér koleszterinszintje, belőlük az erek falán lerakódások képződhetnek, melyek később szűkíthetik a vér útját. A megvastagodó, merevvé váló erek elzáródásával szívinfarktus léphet fel. Ezért nagyon fontos, mennyi koleszterint fogyasztunk. Ezért hívják az LDL-t "rossz koleszterinnek". A HDL-lipoproteineket nevezik "jó koleszterinnek". Ezek azok a lipoproteinek, melyek a sejtektől a májhoz szállítják vissza a koleszterint, azaz segítenek megóvni ereinket.

Mennyi a normális?

Koleszterin rizikóteszt Milyen a testsúlya? Hányszor tornázik, mozog intenzíven egy héten? Hetente hány tojást eszik? ezeket a kérdéseket megválaszolva megtudhatja, mekkora a magas koleszterinszint kockázata! Koleszterin rizikóteszt A koleszterinszint az emberi vérben 3,6 mmol/litertől 7,8 mmol/literig változhat.

Az egészségügyi ajánlások szerint a legjobb az lenne, ha az emberek koleszterinszintje 5 mmol/liter alatt maradna, sajnos ez nem igaz a magyar lakosság nagy részére. A magas koleszterinszint pedig alattomos gyilkos: nem fáj, nem szenvedünk tőle. Csak akkor szembesülünk vele, amikor már majdnem késő. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk saját koleszterinszintünkkel. Az eredménytől függően pedig akár megelőzésre, akár gyógyszeres koleszterinszint-csökkentésre van szükségünk, tegyük meg a szükséges lépéseket, hogy a koleszterin valóban a barátunk maradjon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra