Koleszterin nélkül nincs élet

Mindenki úgy gondol rá, mint a megtestesült gonoszra. Nevének hallatán hideglelős borzongás fut végig rajtunk: szívrohamra, hirtelen összecsukló, elhízott emberekre gondolunk. Pedig nélküle nem létezhetne az élet. Ismerjük meg közelebbről a koleszterint!

A koleszterin szteránvázas vegyület, egy zsírszerű anyag, melyet a szervezet részben a külvilágból vesz fel, részben maga állítja elő. Legnagyobb mennyiségben a máj termeli, de a test minden sejtje képes előállításra.

Legfontosabb feladatai

1. A sejtmembrán legfontosabb építőeleme: azaz nélküle nem léteznének sejtjeink. Nemcsak felépíti a membránt, de befolyásolja áteresztőképességét is.

2. A koleszterin az epesavak és szteroidhormonok (többek között a progeszteron és a tesztoszteron) előanyaga.

3. Elengedhetetlen kiindulási anyaga a D-vitamin képzésnek, napsugárzás hatására több lépésen keresztül képződik belőle vitamin.

4. Fontos szerepet tölt be a zsírban oldódó vitaminok, azaz a A-, D-, E-, K-vitaminok anyagcseréjében.

5. Részt vesz az idegrostok "szigetelésében".

A szükséges koleszterin közel 80%-át a szervezetünk képes megtermelni, 20%-át pedig táplálékkal vesszük fel. Ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül 600-1000 mg koleszterin termelődik a májban, míg ételeinkkel átlagosan napi 300-600 mg koleszterint fogyasztunk el. Az ajánlott napi bevitelnek pedig ennél nem is szabadna többnek lennie: a tartósan magas koleszterinszint a vérplazmában ugyanis gondokat okozhat.

Koleszterin nélkül nincs élet

Koleszterin nélkül nincs élet

Fontos tudni, hogy koleszterint csak állati eredetű táplálékokban találjuk. A növényekben koleszterint nem, csak az ahhoz hasonló szerkezetű ún. növényi szterineket találjuk, melyek viszont csökkenthetik a koleszterinszintet.

A koleszterin szállítása

A koleszterin vérben való szállítását az ún. lipoproteinek végzik. Az LDL nevű lipoprotein szállítja a keletkező koleszterint a májtól a sejtekhez. Ha túl sok LDL-koleszterin található a vérben, azaz tartósan magas a vér koleszterinszintje, belőlük az erek falán lerakódások képződhetnek, melyek később szűkíthetik a vér útját. A megvastagodó, merevvé váló erek elzáródásával szívinfarktus léphet fel. Ezért nagyon fontos, mennyi koleszterint fogyasztunk. Ezért hívják az LDL-t "rossz koleszterinnek". A HDL-lipoproteineket nevezik "jó koleszterinnek". Ezek azok a lipoproteinek, melyek a sejtektől a májhoz szállítják vissza a koleszterint, azaz segítenek megóvni ereinket.

Mennyi a normális?

Koleszterin rizikóteszt Milyen a testsúlya? Hányszor tornázik, mozog intenzíven egy héten? Hetente hány tojást eszik? ezeket a kérdéseket megválaszolva megtudhatja, mekkora a magas koleszterinszint kockázata! Koleszterin rizikóteszt A koleszterinszint az emberi vérben 3,6 mmol/litertől 7,8 mmol/literig változhat.

Az egészségügyi ajánlások szerint a legjobb az lenne, ha az emberek koleszterinszintje 5 mmol/liter alatt maradna, sajnos ez nem igaz a magyar lakosság nagy részére. A magas koleszterinszint pedig alattomos gyilkos: nem fáj, nem szenvedünk tőle. Csak akkor szembesülünk vele, amikor már majdnem késő. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk saját koleszterinszintünkkel. Az eredménytől függően pedig akár megelőzésre, akár gyógyszeres koleszterinszint-csökkentésre van szükségünk, tegyük meg a szükséges lépéseket, hogy a koleszterin valóban a barátunk maradjon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra