Tényleg kiköhöghetjük a tüdőnket?

Rengeteg betegség járhat köhögéssel, ráadásul egyes környezeti hatások is okozhatnak olyan irritációt, amely köhögésre ingerel minket. Egy-egy hosszabb, fullasztó és látszólag szűnni nem akaró köhögőroham után pedig úgy érezhetjük, ha így folytatjuk, kiköhögjük a tüdőnket. De vajon ez valóban elfordulhat?

Ha valaki nagyon elfárad valamilyen fizikai aktivitás közben, vagy sportolás után nagyon zihál, arra azt mondjuk, hogy szinte már kiköpi a tüdejét. Aki pedig sokáig tartó, intenzív köhögőrohamokkal küzd, gyakran úgy fogalmaz, hogy kiszakad a tüdeje a helyéről vagy kiköhögi a tüdejét. Az őszi-téli köhögőszezon kapujában így joggal merül fel a kérdés: ez vajon tényleg lehetséges?

köhögés, erős köhögés, betegség, asztma, tüdő
Tényleg kiköhöghetjük a tüdőnket? Fotó: iStock

A köhögés meglepő következményei

A tüdő túl nagy ahhoz, hogy átférjen a légcsövön és a szájüregbe kerüljön, ezért szó szerint kiköhögni nem tudjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szerv nem is tud elmozdulni a helyéről.

Mikor menjünk köhögés miatt orvoshoz? A válaszért kattintson ide!

Egy középkorú brit nő például már több napja mellkasi fájdalomtól szenvedett, így végül bement a kórházba. A páciens asztmás volt, és elmondása szerint afájdalommegjelenése előtt hetekig nagyon erősen köhögött. Amikor az orvosok meghallgatták a tüdejét, pattogó hangra lettek figyelmesek a mellkas jobb oldalán. Végül egy röntgen és egy CT vizsgálat tárta fel a fájdalom és a zaj forrását. Kiderült, hogy a nő olyan erősen köhögött, hogy bár szó szerint nem köhögte ki a tüdejét, a szerv azonban feljebb csúszott a két alsó borda között.

Azonban nem ez a legrosszabb és legijesztőbb dolog, ami köhögés közben történhet. A túlzottan megerőltető köhögéstől ugyanis előfordulhat, hogy a szemgolyók kidüllednek, mintha ki akarnának esni.

Forrás: mentalfloss.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső