Száraz, hurutos: erről árulkodik a köhögés

Köhögéssel többféle okból és többféle módon találkozhatunk attól függően, hogy mik a kiváltó okok. Az, ha a köhögést váladékürítés is kíséri - vagy éppen száraz, köpet nélküli - már önmagában is sok információt nyújthat ahhoz, hogy elkezdődhessen a megfelelő kezelés.

A köhögés okai

A köhögés elsődleges feladata a torok és a légutak megtisztítása, ha olyan váladék vagy idegen anyag található benne, amely irritálja a légzőrendszert. Gyakran késztet köhögésre az úgynevezett hátsó garatfali váladékcsorgás, amely leggyakrabban a szezonális nátha, vírusos, vagy bakteriális betegségek tüneteként jelenik meg. Emellett például az idült hörghurut, vagy akár az olyan különböző nyálkahártya-elváltozások, mint például az orrsövényferdülés, az orrmandula megnagyobbodás, illetve az orrpolip is kiválthatják.

Köhögést okozhatnak továbbá egyes gyógyszerek mellékhatásai, valamint például a hangszalagok sérülése, allergia, reflux, egyes tüdő- és szívbetegségek, illetve az aktív vagy passzív dohányzás is, amely az esetek többségében krónikussá válik. Kisgyermekeknél gyakori a jellegzetesen ziháló köhögés is, amely az asztma jól felismerhető jele.

köhögés, hurutos köhögés, száraz köhögés
Köhögés elsődleges feladata a torok és a légutak megtisztítása. Fotó: iStock

Száraz vagy hurutos köhögés

Az elsősorban egyes vírusos, bakteriális, gyulladásos kórképek esetén előforduló száraz köhögés legfőbb jellemzője, hogy nem jár együtt váladékürítéssel. Száraz köhögés jellemzi például a hangszalagok alatti terület gyulladása miatt kialakuló, ugató, rekedt, kruppos köhögést is, amelyet gyakran torokfájás és súlyos légzési nehézség kísérhet.

A hurutos köhögést a szárazzal szemben köpet (slejm) távozása kíséri a torokból. A nyálkahártya megduzzadásával járó, fokozódó nyáktermelés elsősorban a légúti fertőzésekre jellemző, a köhögéssel pedig a szervezet igyekszik elősegíteni a váladék felszakadását és kiürülését. Ez az állapot roppant kellemetlen, hiszen ilyenkor a beszűkült légutak megnehezíthetik még az oxigén felvételét is, ráadásul a sűrű váladék a kórokozók szaporodásának is kedvez, amely tovább ronthatja a beteg állapotát és elnyújthatja a felépülési időt.

Fontos a váladékürítés

Mivel kiemelten fontos, hogy a nehezen ürülő, letapadt váladék is minél előbb távozzon a szervezetből, ezért érdemes már a köhögés első napjaitól kezdve különböző hurutoldókat vagy köptetőket használni. A készítmények különbözőképpen hatnak: míg az acetilcisztein hatóanyag tartalmú hurutoldók a lerakódott váladékot apróbb részekre bontják - így a felszakított, felhígult nyák könnyebben felköhöghetőbbé válik - addig a köptetők a légúti nyák termelődését fokozva késztetik a szervezetet erőteljesebb köhögési ingerre. Arra azonban mindig ügyelni kell, hogy a betegtájékoztatóban leírt használati utasításokat pontosan betartsuk, és ne alkalmazzuk lefekvés előtt a hurutoldó, köptető készítményeket, hogy ezzel is segítsük a nyugodt pihenést.

Szakemberek szerint, ha több hét után sem múlik a köhögés, érdemes utánajárni, mi állhat a zavaró panasz hátterében. A 8 leggyakoribb okról itt olvashat.

Mikor forduljuk orvoshoz?

Az egyszerű nátha, vagy szezonális vírusos megbetegedések általában nyolc héten belül gyógyulnak. Azonban, ha a köhögés ennél tovább tart, vagy ha véres köpet ürülésével, magas lázzal, mellkasi fájdalommal, esetleg zavartsággal jár együtt, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A pontos okok felderítését alapvetően a háziorvos vagy a fül-orr-gégész végzi, de - esettől függően - szükség lehet akár allergológiai, tüdő- vagy belgyógyászati kivizsgálásra is.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: