Röviden a társadalombiztosításról

A társadalombiztosítási rendszer legfőbb feladata, hogy kritikus élethelyzetekben, például betegség esetén, a társadalom tagjai számára biztonságot és segítséget nyújtson.

A társadalombiztosítási ellátások az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás keretében vehetők igénybe. A társadalombiztosítás teljes körű szolgáltatásainak igénybevételéhez biztosítási jogviszony fennállása szükséges. A biztosítási jogviszonyban állók a társadalombiztosítás kötelező jelleggel kiterjed, mely kötelezettség általában valamilyen munkavégzésre irányuló, jövedelemszerző jogviszonnyal jön létre.

A társadalombiztosítási ellátások

A társadalombiztosítási ellátások széles körű élethelyzetben nyújtanak támaszt a biztosítottak, vagy ellátásra jogosultak részére. Ezek a teljesség igénye nélkül:

  • egészségügyi szolgáltatások
  • pénzbeli ellátások
  • -terhességi-gyermekágyi segély
  • -gyermekgondozási díj
  • -táppénz
  • baleseti ellátások
  • nyugdíjbiztosítási ellátások

saját jogú nyugellátás

-öregségi nyugdíj

-rokkantsági nyugdíj

-baleseti rokkantsági nyugdíj

hozzátartozói nyugellátás

-özvegyi nyugdíj

-árvaellátás

Kik jogosultak egészségbiztosítási szolgáltatásokra?

A biztosítottak társadalombiztosítás összes ellátására jogosultak, de a nem biztosítottak is jogosultak egészségbiztosítási ellátásokra. Kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak például:

a kiskorúak,

a táppénzben, terhességi-gyermekágyi segályben, gyermekgondozási díjban részesülők,

a nyugdíjasok,

a megváltozott munkaképességűek, rokkantsági járulékban részesülők,

a gyermekgondozási segélyben részesülők,

az alapfokú, középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú állampolgárok,

a fogvatartottak.

A társadalombiztosítás ellátásainak, valamint a biztosítási jogviszony részletes szabályai megtalálhatóak a társadalombiztosítás állátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról , valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 1-17. § szakaszaiban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)