Okok, melyek miatt fájhat az ízület

Az oszteoartrózis (ízületi kopás, OA) és a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis, RA) tünetei nagyon hasonlóak, ám fontos a két betegség elkülönítése. A pontos diagnózis azért lényeges, mert az állapotromlást mindkét betegség esetén korai felismeréssel lehet megelőzni, ám a két kórkép eltérő terápiát igényel.

A porcok kopása korral jár

Életünk során a csontok végeit védő porcok megkopnak, majd idővel méretük oly mértékben lecsökken, hogy a mozgások alatt már semmi nem védi a csontokat, közvetlenül egymással érintkeznek. Ezt a folyamatot jelzi, ha a térdeink fájnak lépcsőzésnél, vagy séta közben a csípőnk területén érzünk fájdalmat. A porcok lebomlása az idő előrehaladtával természetes folyamatnak is tekinthető, de genetikai tényezők mellett ízületi sérülés, túlsúly és a mozgásszegény életmód is szerepet játszik abban, hogy kinél mikor és milyen mértékben zajlik le ez a folyamat.

Autoimmun betegség

A reumás ízületi gyulladás egy autoimmun kórkép, amely során a beteg immunrendszere megtámadja egyebek mellett az ízületet borító porcot. A betegben így idővel megjelennek az idősebb korban gyakori, kopásos eredetűhöz hasonló panaszok: az ízületek fájdalma, majd deformitása is - vázolja a betegség jellegzetes tüneteit dr. Kádár János immunológus. RA esetén ez azonban már fiatalabb korban is kialakulhat, általában 30-50 év között jelenik meg.

Az ízületi gyulladás nem csak az időseket érintheti
Az ízületi gyulladás nem csak az időseket érintheti. Fotó: Getty Images

Különbségek a két betegség közt

Oszteoartrózis esetében tehát mechanikai kopás vezet porckopáshoz, RA esetén pedig a szervezet támadja meg az ízületet borító porcot. A kiváltó okok mellett a tünetek közt is találunk különbözőségeket, ezek segíthetnek eldönteni, hogy melyik betegség állhat fenn esetünkben.

TünetekOkokAz első tünetek megjelenéseKialakulásuk idejeFájdalom helyeÉrintett ízületekReggeli merevség időtartamaÁltalános tünetek
Oszteoartrózis Reumás ízületi gyulladás
kopás és porcpusztulás gyulladás és felmaródás
általában 45-50 év felett legjellemzőbben 30-50 év között
lassan, több év alatt alakul ki viszonylag gyorsan, hetek-hónapok alatt megjelennek a tünetek
az ízületek fájnak, de a duzzanat kevésbé jellemző fájdalmas, duzzadt és merev ízületek
szimmetrikusan, a test mindkét oldalán először gyakran csak az egyik oldalon jelentkezik
kevesebb mint 1 óra, ám a nap végén vagy fizikai aktivitás után gyakran visszatér a reggeli merevség 1 óránál tovább tart
nincsenek egyéb tünetei gyakori a fáradtság és a rossz közérzet <

Kihez forduljunk, ha panaszaink vannak?

Az OA kezelésével a reumatológia foglalkozik, ezért ha arra gyanakszunk, hogy esetünkben ez a betegség okozhatja a tüneteket, akkor ilyen irányban kell elindulnunk. Ha a reumatológus úgy ítéli meg, hogy esetünkben inkább autoimmun folyamat játszik szerepet a tünetek megjelenésében, akkor immunológus bevonásával zajlik a beteg kezelése, különösen azért, mert az ízületeken túlmenően egyéb belső szervek érintettsége is előfordulhat. Az RA kezelésében fontos szerepet kapnak az immunszupresszív készítmények, melyek azimmunrendszerműködését nyomják el annak érdekében, hogy az autoimmun folyamatokat - a porc lebontását - megfékezzük.

Otthoni tippek ízületi fájdalmakra Az ízületi gyulladás előjelek nélkül jelentkezhet, és megkeserítheti az életünket. Kezelésére különös gondot fordítsunk! Miket alkalmazhatunk?

A legfontosabb, hogy ne halogassuk a kivizsgálást!

RA esetén azért fontos a mielőbbi diagnózis, mert így lehet megelőzni a betegség egyéb, ritkább megjelenési formáit és szövődményeit. Kezeletlen esetben az RA nemcsak az ízületeket károsítja, hanem a betegség elváltozásokat okoz a szemben - a szemszárazság jellegzetes tünet -, emellett a szív- és érrendszeri panaszok, fertőzések és a tüdő kóros elváltozásainak kockázatát is nagymértékben növeli - figyelmeztet dr. Kádár. A mai, korszerű készítményekkel már a betegség következményeként korábban gyakran jelentkező mozgáskorlátozottság is kivédhető. A kezelés fontos része még az ízületek kímélése éppúgy, mint a rendszeresen végzett, célzott tornagyakorlatok.

Forrás: Immunközpont

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)