A rossz alvás újabb kellemetlen következménye

Milliók küzdenek alvászavarokkal, csakúgy mint alsó háttájéki fájdalommal. Hogy a kettő között ok-okozati összefüggés is lehet, arra egy új tanulmány hívja fel a figyelmet.

Az alsó háttájéki fájdalom gyakori probléma, amely életkortól függetlenül bárkinél jelentkezhet. Egy 2015-ös felmérés szerint a világ lakosságának több mint 7 százalékánál – azaz nagyjából 540 millió embernél – ez a fájdalom olyannyira erős, hogy akadályozza a mindennapi tevékenységek elvégzését is. Nem véletlen, hogy világszerte a rokkantság egyik vezető oka - írja témát feldolgozó cikkében a Medical News Today. 

hátfájással küzdő nő
Olykor-olykor mindenki küzd hátfájással. De nem mindegy, mi okozza. Fotó: Getty Images

Kialakulásában fokozott szerepet játszhatnak bizonyos életmódbeli tényezők, mint a nehéz fizikai munka, az elhízás, a mozgásszegény életmód vagy a dohányzás. Ám az esetek többségében az alsó háttájéki fájdalmat kiváltó konkrét okot nehéz meghatározni: fertőzés, gyulladás, egy rossz mozdulat, vagy akár csigolyatörés, esetleg rosszindulatú daganatos megbetegedés is kiválthatja.

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni

Mivel meglehetősen általános és gyakori problémáról van szó, a hátterében meghúzódó ok olykor sokkal prózaibb és könnyebben orvosolható, mint elsőre gondolnánk. Számos tanulmány kimutatta például, hogy a rossz alvásminőség és a hátfájás összefügghet, ahogy azt is, hogy a rossz alvás gyakori a hátfájástól szenvedő betegek körében. 

Hogy is van ez?

A kínai Zhejiang Egyetem kutatói friss – a Frontiers in Neuroscience című szaklapban publikált – tanulmányukban az alvászavarok és a hát alsó szakaszán jelentkező fájdalom közötti ok-okozati összefüggéseket vázolták. Az ehhez alapul szolgáló vizsgálatba közel 337 ezer, egyesült királyságbeli embert vontak be, hogy genetikai információik elemzésével azonosítsák az egyes tulajdonságokkal összefüggésbe hozható géneket.

A kutatók olyan résztvevőket kerestek, akiknek genetikai információi bizonyos típusú alvászavarokhoz – álmatlansághoz, nappali álmossághoz, túl rövid vagy éppen hosszú alvásidőhöz – kapcsolódtak. Statisztikai elemzések alapján arra jutottak, hogy az álmatlanság és az alsó háttájéki fájdalom kialakulása között kétirányú oksági kapcsolat van: vagyis az álmatlanság okozhat háttájéki fájdalmat, és fordítva. Azt is megállapították, hogy a rövid vagy hosszú alvásidőre való genetikai hajlam nem növelte az alsó háttájéki fájdalom kockázatát.

Az eredmények azért jelentősek, mert segíthetnek a szakembereknek abban, hogy kitalálják, hogyan lehet javítani a fájdalom kezelésre szolgáló jelenlegi terápiák hatékonyságán, emellett lehetővé teszik, hogy újszerű kezeléseket kísérletezzenek ki - ezt már Jie Sun, a Pekingi Egyetem orvosa mondta a Medical News Today-nek. Véleménye szerint az alvászavarok és a krónikus fájdalom összefüggésének megértése célzottabb és eredményesebb kezelésekhez vezethet.

A megoldás azért nem ennyire egyszerű

Mint sok más tanulmány esetében, itt is voltak korlátok: a vizsgálatba bevont résztvevők például európai felmenőkkel bírtak, ezért a kutatók szerint az eredmények nem biztos, hogy kivetíthetők más etnikai csoportokra is. A szerzők azt is elismerték, hogy a tanulmány során nem vették figyelembe az alvászavarok minden lehetséges típusát, és a pleiotrópia (amikor egy gén két vagy több tulajdonságot befolyásol) eredményekre gyakorolt lehetséges hatását sem zárták ki.  

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra