Nem csillapodik az influenzajárvány

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma az országban: az elmúlt héten már közel 39 ezren fordultak orvoshoz.

Nátha vagy influenza: mi a különbség? Részletek itt.

Február 17. és 23. között összesen 38900 beteget regisztráltak, szemben az egy héttel korábbi 37200 fővel - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán kiadott jelentéséből. Átlagosan százezer lakosra így már kevés híján 400 influenzaszerű megbetegedés jut. A nyolcadik héten tíz megyében is emelkedett az esetszám. Lakosságszámhoz viszonyítva Pest (százezer lakosból 744 fő), Komárom-Esztergom (550), Győr-Moson-Sopron (536) és Baranya megyében (526) megyében betegedtek meg a legtöbben.

influenzajárvány, influenzaszerű megbetegedés, influenzás tünetek
influenzajárvány, influenzaszerű megbetegedés, influenzás tünetek

Ami a korcsoport szerinti megoszlást illeti, a betegek immár több mint 40 százaléka a 15 éven aluliak közül került ki, nem egészen harmaduk pedig a 15-34 éves korosztályból. A 3-5 évesek körében százezer gyermekre 1146, a 6-14 éveseknél 1016 beteg jut, ami tehát jóval több mint duplája a teljes országos átlagnak. Influenzaszerű megbetegedések halmozódását jelentették hét megye összesen tíz gyermekközösségéből.

Az NNK laboratóriumába összesen 103 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag. Ebből végül 46 esetben mutatták ki influenzavírusok kóroki szerepét: 30 esetben influenza A, 16 esetben influenza B vírust találtak a szakemberek.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva.

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
Országos Közegészségügyi Intézet influenza

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció