Elhúzódik az influenzajárvány, sok a beteg

Kis mértékben csökkent csupán az influenzaszerű megbetegedések száma: az elmúlt héten 36 ezren keresték fel ilyen okból háziorvosukat az országban.

Nátha vagy influenza: mi a különbség? Részletek itt.

Mindez azt jelenti, egy hét alatt mindössze kétezer fővel, illetve alig több mint 5 százalékkal csökkent az esetszám. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán kiadott jelentése szerint százezer lakosra átlagosan 370 beteg jutott a március 2-8. közötti héten, így továbbra is bőven a járványküszöb felett alakultak az adatok.

Az elmúlt időszakhoz hasonlóan - lakosságszámhoz mérten - ezúttal is Pest megyében regisztrálták a legtöbb beteget (százezer főre vetítve 582 megbetegedést), de Szabolcs-Szatmár-Bereg (559), Veszprém (556) és Nógrád megyében (541) is jelentősen meghaladta az esetszám az országos átlagot. Békés, Csongrád és Zala kivételével minden megyében, valamint a fővárosban is regisztráltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

Egyelőre lassan csökken az influenzaszerű megbetegedések száma
Egyelőre lassan csökken az influenzaszerű megbetegedések száma

Ami a korcsoport szerint megoszlást illeti, változatlanul a 14 éven aluli gyermekeket érintette a legtöbb fertőzés, az összes eset 37,2 százaléka. A 15-34 éves korosztály aránya 34,3, a 35-59 éveseké 21,2, a 60 éven felülieké pedig 7,3 százalék volt. Különösen sok a beteg a 3-5 éves (százezer főből 962) és a 6-14 éves (892) gyermekek körében.

Laboratóriumi vizsgálatot összesen 456 influenzagyanús beteg mintáján végeztek az NNK szakemberei. Ezekből 83 vizsgálati anyagban mutatták ki influenzavírusok jelenlétét, így 46 esetben influenza A, 37 esetben influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva.

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
Országos Közegészségügyi Intézet influenza

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés