Így lehet erősíteni az immunrendszert

Az immunitás megerősítésének gondolata csábító, de elég nehéz kivitelezni. A tudomány ugyanis még sok mindent nem tud az immunválasz bonyolultságáról és összefüggéseiről.

Ráadásul nincsen kétséget kizáróan igazolt közvetlen kapcsolat az életmód és azimmunrendszerereje között.

Mit tehetünk az immunrendszerünkért?

A gyakorlatból tudjuk, hogy az egészséges életmód jól szolgálja az immunteljesítmény fokozását. A kutatók ezért foglalkoznak annyit az étrend, a testmozgás, az életkor, a pszichés stressz és más tényezők hatásával az immunválaszra. A test minden része, beleértve az immunrendszert is jobban működik, ha védjük a környezeti támadásoktól. Ennek megteremtéséhez járulnak hozzá az egészséges életmód stratégiák, amelyeket követve az immunrendszer erős és egészséges állapotba kerülhet.

De mit tehetünk az immunrendszerünkért?
Mit tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért?

Ide tartozik például a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend követése, a rendszeres testmozgás, az egészséges testsúly fenntartása, a vérnyomás kontrollálása, a mérsékelt alkoholfogyasztás, a megfelelő alvás, a fertőzések elkerülésére tett megelőző intézkedések (például a gyakori kézmosás, vagy a húsok gondos elkészítése), valamint az orvosi szűrések életkornak és kockázati csoportnak megfelelően.

Emellett érdemes szkeptikusnak lenni, mert az immunerősítésről szóló történetek, a különféle információs csatornákon terjedő (állítólag hatásos) trükkök, de még az (előírásoknak megfelelően) immunerősítőként árusított termékek sem biztos, hogy javítanak az immunitáson. És akkor még a kockázatokról nem is esett szó. Azok a sportolók például, akik úgynevezett "vérdoppingot" használnak, olyan módszerekhez folyamodnak, amelyek növelik a vérsejtjeik számát, és ezzel fokozzák a teljesítményüket, de nemcsak azt, hanem a stroke kockázatát is.

Az immunsejtek számának növelése sem feltétlenül hasznos. Különösen, mert nagyon sokféle sejt található az immunrendszerben, és ezek a különböző mikrobákra sokféleképpen is reagálnak. Rögtön felmerül a kérdés, hogy akkor milyen sejtek számát kellene megnövelni és mennyivel? Erre a kérdésre ma még a tudomány nem ismeri a választ. Ismeretes, hogy a szervezet folyamatosan immunsejteket termel, és sokkal több limfocitát állít elő, mint amennyit felhasználhat. A fölös sejtek eltávolítják magukat a szervezetből a sejtpusztulás természetes folyamatán, apoptózisán keresztül. Azaz senki sem tudja, hogy hány sejt kell vagy milyen a legjobb sejtkeverék, amilyenre az immunrendszer optimális működéséhez szükség van.

És akkor még nem volt szó a képletet átíró folyamatokról, hatásokról! Például az étkezésről, a testgyakorlásról, a stresszről vagy éppen az öregedésről. Ragadjuk ki ez utóbbit, amelyről tudjuk, hogy csökkenti az immunválasz képességét. Ennek mechanizmusát sem ismerjük, de tény, hogy az idősebb emberek könnyebben elkapják a fertőzéseket, ami több gyulladást okoz a szervezetükben, és ez megnöveli a rák kialakulásának esélyét. Senki sem tudja biztosan, hogy miért történik ez a változás, de egyes tudósok megfigyelték, hogy a megbetegedési kockázat emelkedése összefügg a T-sejtek számának csökkenésével. Mások pedig azt állítják, hogy a csontvelő az időseknél már kevésbé hatékony az őssejtek előállításában, amelyekből az immunrendszer sejtjei kialakulnak.

Akárhogy is, az immunrendszer működése bonyolult, és nem könnyű úgy hatni rá, hogy mindig a csúcson teljesítsen. Az immunfolyamatok feltárása még sok kutatási munkát kíván. Addig pedig maradnak a tapasztalati úton szerzett ismeretek, amelyek kellő távolságtartással hasznosítva valóban segíthetnek az egészség megőrzésében.

Forrás: harvard.edu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: