Nincs szervi oka a rejtélyes hasfájásnak

Az irritábilis bél szindróma (IBS) komplex tünetegyüttes, amely rendszeres hasi fájdalmat, székelési zavarokat jelent, ám nincs semmilyen szervi elváltozás a háttérben. Így a kezelése is rendkívül összetett az étkezési tanácsoktól a pszichoterápiáig.

Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenségérzés, diszkomfort, a székürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és hasi feszülés jellemez. Érdekessége, hogy a hátterében részletes vizsgálatokkal sem lehet igazolni szervi vagy laboratóriumi rendellenességet.

Nem tudjuk, mi okozza

Ebből adódik, hogy az irritábilis bél szindróma oka pontosan nem ismert. Lehet, hogy az abnormális bélmozgásokat éli meg a beteg fájdalomként, vagy a normális ingerekre reagál másként a szervezete. A tünetek kialakulásában a bél fokozott érzékenysége (irritabilitás), a bélmozgás koordinációjának zavara és a fokozott fájdalomérzés játszik szerepet. A külső hatások is befolyásolhatják: gyanítható, hogy az állandó stressz, a személyes lelki problémák, a helytelen étkezési szokások, a dohányzás, a drog és az alkohol lényegesen felerősíti az IBS kialakulásának lehetőségét, amihez az öröklött és szerzett tényezők, a családi modell is hozzájárulhat.

Ennek tudható be, hogy az IBS kezelése egy átlagos betegséghez képest komplexebb folyamat: nemcsak a tünetek okának feltárásával, kezelésével kell foglalkozni, hanem a kiváltó okok csökkentése, megszüntetése és a lelki támogatás is igen komoly feladat.

Pszichoterápiától a táplálkozásig

Az IBS kezelésében nincs egyetlen bevált út, lényegében minden egyes betegnek személyre szabott terápiát kell összeállítani. A kezelésben szerepet játszhat a pszichoterápia, az életmódbeli, táplálkozási tanácsok és különféle gyógyszerek, amelyek a három fő tünet - a fájdalom, a székelési zavarok és a puffadás - intenzitását csökkentik. Ez jelenthet diétát, vagy egyszerűen csak olyan főzési technikai változtatásokat javasolnak, mint például sütés helyett a főzés vagy a párolás.

Gyógyszeres kezeléssel is kiegészül általában a terápia: az a fő kérdés, hogy mi a domináns tünet, azaz görcsoldásra, fájdalomcsökkentésre, hashajtóra, hasfogóra, puffadásgátlóra, nyugtatóra, antidepresszánsra vagy más szerre van szükség. Létezik azonban ma már olyan komplex gyógyszer is, amely mindhárom fő tünetet egyszerre képes rendezni.

Az IBS-hez gyakran csatlakozó lelki problémák miatt a középsúlyos és súlyos betegek pszichés vezetése is fontos része a kezelésnek, hiszen az IBS rendkívül komplex tünetegyüttes.

DU/JAN/15/06

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: