Gyulladásos bélbetegségek: segít a biológiai terápia?

Gyulladásos bélbetegségek alatt elsősorban a fekélyes vastagbélgyulladást, valamint a Crohn-betegséget értjük.

A tünetek nagyon hasonlóak: véres, nyákos hasmenés, hasi görcsök, hasi diszkomfortérzet, puffadás, fogyás, erős fáradtság, vérszegénység és visszatérő láz kísérheti, időnként pedig rendkívül súlyos szövődményeik is kialakulhatnak. Jelenleg a biológiai terápiás szerek jelentik kezelésük legmodernebb lehetőségeit. Ennek jártunk most utána.

A Chron-betegség egyik jele a gyakori hasfájás
A Chron-betegség egyik jele a gyakori hasfájás

Fontos tudni, hogy a két kórkép között lényeges különbségek vannak. A fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcserosa) a végbélből kiindulva a vastagbélben alakul ki, mindig összefüggő területen jelentkezik, és csak a bél legfelső rétegét, a nyálkahártyát érinti. A Crohn-betegség viszont az emésztőrendszer bármely részét külön-külön, de akár egy időben is megtámadhatja, és a bélstruktúra minden rétegében pusztít.

A gyulladásos bélbetegségek nem gyógyíthatóak véglegesen, de megfelelő kezeléssel sikerülhet a betegeket hosszú hónapokra is tünetmentessé tenni és csökkenteni a kiújulás esélyeit. Biológiai kezelésre leggyakrabban akkor kerül sor, ha a hagyományos gyógyszerek nem hozzák meg a kívánt eredményt. A készítmények alkalmazása azonban kellő körültekintést és előzetes állapotfelmérést igényel, ezért a képzett szakemberek csak a kiemelt centrumokban végezhetik a kezelést. Ráadásul a biológiai kezelés rendkívül drága. Egy ember éves terápiája 3-4 millió forintba kerül, ezért alkalmazását - a szigorú kritériumok betartásával - csak az erre kijelölt 16 gasztroenterológiai centrum orvosai rendelhetik el.

Miheller Pál belgyógyász, gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikáján működő Gasztroenterológiai Laboratórium vezetője elmondta, hogy az orvosok a betegség diagnózisát követő első év során a tünetek súlyossága, a képalkotó vizsgálatokkal nyert adatok, illetve a vérvizsgálatok során kapott gyulladásos paraméterek értékei alapján döntik el, hogy jó vagy rossz prognózisú betegséggel állnak-e szemben.

Napjainkban világszerte kb. 350 millió pácienst kezelnek biológiai gyógyszerekkel, ezek a készítmények új reményt jelenthetnek számos nehezen kezelhető krónikus betegségben élő beteg számára. Bonyolult előállításuk és magas áruk viszont korlátozhatja terápiás hozzáférésüket. A teljes cikket ITT olvashatja el.

Amennyiben a kór agresszívnek tűnik, a beteg fiatal és sok szövődmény várható - ilyen például az ún. sipolyozó Crohn-betegség -, a biológiai terápiát minél hamarabb érdemes elkezdeni. Ugyancsak indikálja a kezelést, ha a páciensnél szteroidfüggőség alakul ki. Szteroiddal ugyanis jól kézben tartható a betegség, ám ahogy csökkenteni kezdik ennek a sok mellékhatással járó, emiatt csak korlátozott ideig alkalmazható szernek a mennyiségét, a beteg állapotában azonnali rosszabbodás következik be. A szakorvos azt is elmondta, hogy a biológiai terápia tudományos kutatási eredményeken alapuló, tudatos gyógyszerfejlesztési munka eredménye.

Forrás: Promenade Orvosi Kommunikáció

ibd

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra