Hepatitis C: a csendes vírus

A hepatitis C egy vér útján terjedő vírusos fertőzés. Keveset tudunk róla, csendben pusztít.

A májat támadja meg , de a kórokozó más szerveket is elérhet, illetve a máj sokrétű funkcióinak károsításával súlyos károsító hatása van az egész szervezetre.

A hepatitis C úgynevezett csendes vírus, a fertőzés gyakran évekig, évtizedekig marad diagnosztizálatlan. A betegség tünetmentes jellege miatt a betegek nagy száma már kialakult májbetegséggel jelentkezik először orvosánál. A HCV-fertőzés a krónikus májbetegségek, a májrák és a máj transzplantáció vezető oka.

A krónikus HCV-fertőzés súlyos közegészségügyi problémát jelent és világszerte az egyik leggyakoribb fertőző betegség, amely körülbelül 170 millió embert érint. Évente 3-4 millió új fertőzés alakul ki, és a betegek mindössze 15-25 százaléka válik vírusmentessé az akut időszakban. A krónikus HCV-fertőzésben szenvedő betegek 20 százalékánál alakul ki májcirrózis, és ezen betegek 2-5 százaléka hal meg évente. A HCV-fertőzés miatt kialakuló előrehaladott májbetegség jelenleg a máj transzplantáció legfontosabb okaként szerepel a nyugati országokban, hazánkban is.

Magyarországon a vírushordozók aránya körülbelül 07-1,3 százalék, és a hepatitis C vírus okozta fertőzés évente mintegy 2 ezer májzsugorért , valamint 600 májrákos esetért felelős. A vírushordozók döntő többsége nem tud fertőzöttségéről. Ezért a célzott szűrővizsgálatnak a betegség időben történő felismerésében nagy jelentősége van.

A hepatitis vírus C variánsát 1989-ben fedezték fel. Jelenleg 6 genotípusát, ezen belül további altípusait különböztetjük meg. Az emberi szervezetbe kizárólag vér útján kerülhet, azaz a vírus szempontjából fertőzésveszélyes minden vérrel kapcsolatos interakció, a közös tűhasználat, a piercing vagy a tetoválás készíttetése és az akupunktúrás kezelések igénybevétele, melyet többször használatos tűvel végeznek. A HCV-t hordozhatják azok is, akik a vírus szűrése előtt (1993 előtt) kaptak vérátömlesztést, vagy estek át dialízisen, hemofíliások , hiszen az orvosok, vérellátók korábban nem ellenőrizhették a vérkészítmények és donorok hepatitis C-vel való fertőzöttségét.

Rizikócsoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik (különösen a homoszexuális férfiak), a HCV-pozitív anyák gyermekei. Javasolható a szűrés az 1945 és 1965 között születettek körében, a magas prevalenciájú területekről bevándorlóknál, a szociális vagy büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezetteknél, valamint a terhes nők számára is.

A hepatitis C úgynevezett csendes vírus, a fertőzés gyakran évekig, évtizedekig marad diagnosztizálatlan

A hepatitis C vírus ellen jelenleg még nem létezik védőoltás, és a krónikus betegség (hat hónapon túl) orvosi segítség, gyógyszeres kezelés nélkül ritkán gyógyul meg. A hagyományosan alkalmazott gyógymód kettős (injekciós plusz tablettás) kezelés. Ám ez is csak a rászorulók 40 százalékán segít a hazánkban előforduló 1-es genotípus esetén. Az Európai Unióban 2011- 2015 között törzskönyvezett új készítményekkel azonban a betegek 75-98 százalékát meg lehet gyógyítani. Az utóbbi 4 évben forradalmi változás következett be a krónikus C hepatitis kezelésében, a betegség gyógyítható. Olyan direkt vírus ellenes (DAA) gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek a vírus szaporodását speciálisan gátolják. Ezek a szájon át szedhető tabletták interferonnal és interferon nélkül is alkalmazhatók. Az interferon - mentes készítmények hatékonyabbak, 98-100 százalékos gyógyuláshoz vezetnek. Mellékhatásuk nem számottevő, nem befolyásolják a betegek életminőségét, munkavégző képességét, és legtöbbször a terápia időtartama is lényegesen rövidebb.

A hepatitis C vírus ellen nem létezik védőoltás, és a krónikus betegség (hat hónapon túl), már orvosi segítség, illetve gyógyszeres kezelés nélkül nem gyógyul meg soha. A hagyományosan alkalmazott gyógymód kettős (injekciós plusz tablettás) kezelés. Ám ez is csak a rászorulók 40 százalékán segített a hazánkban előforduló 1-es genotípus esetén. Az Európai Unióban 2011-ben törzskönyvezett új készítményekkel azonban - kiegészítve korábbi kettős kezeléssel - a betegek 60-80 százalékát meg lehetne menteni. A hepatitis C egészségügyi szempontból a legnagyobb globális fenyegetés. Jelentős terhet ró a gazdaságra mind egyéni, mind társadalmi szinten, ezért megelőzésére komoly hangsúlyt kell fektetni. Az előrehaladott májbetegségben szenvedő betegek gyógyítása nagy kihívást jelent.

A leghatékonyabb 98-100 százalékban vírusmentességhez vezető interferon nélküli, direkt vírus ellenes (DAA) készítmények mellékhatása nem számottevő, a betegek munkavégzését nem befolyásolja. Alkalmazásukkal megakadályozható a rokkantság, a végstádiumú májbetegség, a májrák kialakulása, a májtranszplantáció.

A HCV rövid távú teljes eradikálásához hatékony szűrési stratégia bevezetése mellett a leghatékonyabb, gyógyuláshoz vezető gyógyszerekkel történő kezelés ajánlott. Bár az új készítmények ára többnyire még magas, nem el¬hanyagolható, hogy az IFN-mentes kezelések mellett kevesebb orvosi vizit, laboratóriumi vizsgálat, kórházi felvétel, transzfúzió szükséges. Mind ezek miatt jelentősen csökken a járulékos egészségügyi költség. Meggátolható a fertőzés tovább terjedése. A súlyos májbetegségek megelőzésével az egészségügyi kiadások tovább csökkenthetők, hosszútávon a ma még leggyakrabban HCV fertőzés miatt elvégzett drága májátültetések száma radikálisan csökkenthető lenne.

Amennyiben Ön a fent említett rizikó csoportba tartozik, ajánlott a szűrővizsgálat. A betegség időben történő felfedezése a jelenleg rendelkezésünkre álló gyógyszerekkel teljes gyógyuláshoz vezethet.

Szakszerű kezeléssel csökkenthető lenne a máj károsodásának mértéke, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb fény derüljön a fertőzés tényére. A hepatitis fertőzés egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható. Nézzen szembe vele, kérjen segítséget szakembertől!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)