Hamis gyógyszereket találtak Romániában

A krónikus májgyulladás gyógyszere helyett csak víz és glükóz található azokban a fecskendőkben, amik eddig három romániai patikában tűntek fel.

Két piteşti-i és egy Ialomița megyei gyógyszertárban találtak a hamisított Székelyhon.ro hírportál. A rendőrség és a romániai Országos Gyógyszerügynökség is vizsgálatot indított az ügyben, az Egészségügyi Minisztérium pedig azonnal figyelmeztetést adott ki, amelyben arra kéri a Pegasys 180 μg/0,5 ml fecskendős készítmény használóit, hogy amennyiben az elmúlt két hétben ilyet vásároltak, azonnal forduljanak a kezelőorvosukhoz a megfelelő terápiás kezelés felállítása érdekében. Ezen kívül a minisztérium elrendelte az összes gyanús készítmény visszavonását a piacról.

A peginterferon alfa-2a aktív vegyületet tartalmazó készítményt májgyulladás kezelésére használják. A hamisítvány azonban csak vizet és glükózt tartalmaz, ezért a testbe injekciózva semmilyen hatást nem fejt ki. Hatóanyag híján a kezelés megszakad, a beteg állapota romlani kezd, de nem tudni, hogy mitől. Ez különösen a nem kezelt Hepatitis C esetében veszélyes, mert az gyakran májcirrózishoz, májrákhoz vezethet - mondta Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

A gyógyszert forgalmazó Roche cég mindenesetre rendkívül körültekintően járt el, és saját csatornáin keresztül is figyelmeztette a hargitai orvosokat. Egy tájékoztatóban leírják, hogy miben különbözik az eredeti készítmény a hamisítványtól. A dobozuk hasonló, azonban a hamis készítményén nincsen sem szín-, sem vonalkód. A benne található fecskendő anyaga műanyag, miközben az eredetié üveg, a pumpája fehér és a védőkupakja fekete színű, miközben az eredetin a pumpa piros, a védőkupak pedig zöld. Tar Gyöngyi elmondása szerint "ha az ember nem készül rá, nagyon nehéz megkülönböztetni".

Az egy heti kezeléshez szükséges hatóanyagot tartalmazó, egy darab előtöltött fecskendő ára 975 lejbe (65 ezer forintba) kerül, és mivel ez drágának számít, az egészségbiztosítási pénztár száz százalékban megtéríti.

A botrány kapcsán a Gyógyszerészek Országos Kollégiuma is közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy a kollégium is segíti a hatóságok munkáját az először orvosoknál feltűnt, de az utóbbi időben a gyógyszertárakba jutott Pegasys azonosításában. Megjegyzik azt is, hogy a helyzet súlyos és komoly kockázatot jelent a betegek számára, továbbá sajnálatukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy egyre elterjedtebb jelenség a gyógyszerhamisítás, nemcsak Romániában, hanem világszerte. Emiatt vezettek be 2011-ben speciális szabályozásokat Európában, amelyeket a vonatkozó román törvénykezésbe is átemeltek – írja a közlemény.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: