A májeredetű sárgaság jelei

A sárgaság újszülöttek esetén természetes, többnyire ártalmatlan jelenség, a felnőtteknél kialakuló tünet hátterében viszont súlyos betegségek állhatnak. A probléma gyakran a máj működési zavarát jelzi.

Az orvosi értelemben vett sárgaság egyszerre jár a bőr és a szemfehérje valamilyen fokú sárgás elszíneződésével, ellentétben azzal az enyhe, kizárólag a bőrre korlátozódó elváltozással, amelyet egyes élelmiszerek, így például a sárgarépa, a narancs vagy éppen a citrom túlzott fogyasztása okoz. Ennél lényegesen veszélyesebb állapotot jelezhet, ha a sárgaságot az epefesték, a bilirubin szintjének emelkedése váltja ki.

Hogyan lehet kezelni a sárgaságot? Milyenek a gyógyulási esélyek? Részletek itt.

Mi a bilirubin?

A légzés során felvett oxigént a szervezetünk különböző pontjain lévő sejtekhez a vér, pontosabban a vörös vértestekben található hemoglobin szállítja el, amelynek színanyagai adják e testnedv jellegzetes piros színét is. A vörösvértestek átlagosan néhány hónapig élnek, majd ezt követően a lépben bomlanak le. A hemoglobinból itt bilirubin képződik, amely aztán a vérrel a májba kerül, ahol a szerv előbb vízoldékonnyá alakítja, majd az epével kiválasztja. A belekbe kerülve egy része visszaszívódik, hogy a vizelettel távozzon a szervezetből, míg a fennmaradó része a széklettel ürül ki. Mindkét végtermékünk e lebomlási terméknek köszönheti a színét normális esetben.

A májban vízoldékonnyá alakított bilirubint direkt bilirubinnak hívjuk, azt megelőzően pedig indirekt bilirubinnak. Ezek szintje vérvizsgálattal egyaránt kimutatható. Amennyiben az epefesték túl magas mennyiségben van jelen a vérben, úgy sárgaságot és viszketést okoz. A probléma hátterében állhat, hogy túl sok vörös vértest esik szét - idős korban például a B12-vitamin hiánya járhat ilyen következményekkel, de gyakran a máj nem megfelelő működése vagy valamilyen epeelfolyási akadály idézi elő az ijesztő elváltozást.

A hepatitis egyes típusai is előidézhetik a májeredetű sárgaságot
A hepatitis egyes típusai is előidézhetik a májeredetű sárgaságot

Vírusok támadása

A májeredetű sárgaság különböző májproblémákra vezethető vissza, kezdve a mérgezésektől az alkoholfogyasztás okozta májkárosodáson át egészen a hepatitisig. Ez utóbbi görög eredetű kifejezés, amely szó szerint májgyulladást jelent. Többnyire vírusfertőzés következtében alakul ki, és függően attól, hogy melyik vírustörzs támadta meg a beteget, különböző betűkkel jelöljük a típusát. Miközben például az A típus csak akut formában jelentkezik, a D pedig önállóan nem is képes az emberben májbetegséget okozni, addig a B és a C betűkkel jelölt megbetegedés kifejezetten veszélyesnek számít.

Előbbi világszerte az egyik legelterjedtebb betegség, amely testnedvekkel terjed, így például szexuális úton, de az intravénás kábítószerhasználók is gyakran átadják. Bár afertőzésmegelőzhető védőoltással, ha valaki egyszer elkapta, többé már nem szabadul tőle. A hepatitis B az esetek nagyjából 5-10 százalékában eredményez krónikus májgyulladást, amelynek megfelelő kezelés hiányában súlyos következményei lehetnek.

A hepatitis C már jóval nagyobb arányban, körülbelül az összes megbetegedés 90 százalékában krónikussá válik, ráadásul a fertőzés ellen jelenleg nem létezik alkalmas védőoltás. Az érintettek akár egyötödénél is kialakulhat májzsugor, amely egyrészt visszafordíthatatlan állapot, másrészt gyakran a májrák alapja. A vírus többnyire vérrel terjed, ennek megfelelően a közös tűt használó drogfogyasztók kifejezetten veszélyeztetettek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: