Megbetegíthet a fülhallgató

Sokan akár napi szinten is használnak fülhallgatót, a tisztán tartására azonban már kevesen figyelnek oda. Pedig egyes kutatások szerint a piszkos fülhallgatók használata akár tizenegyszeresére is növelheti a fülünkben megtelepedő kórokozók mennyiségét.

A legtöbben a zsebükben vagy valamelyik táskájukban tárolják a fülhallgatóikat, ha éppen nem használják őket. Így azonban rengeteg piszok, por ragad rájuk, amely ideális táptalajt biztosít számos gombának és baktériumnak. Ugyanez a helyzet a dugókra ragadt fülzsírral is: ez szintén remek környezet a különféle kórokozók szaporodásához.

fülhallgató, fülfertőzés, fülgyulladás, fertőzésveszély,
Fertőzésveszéllyel fenyeget a piszkos fülhallgató. Fotó: 123rf

Fülfertőzést kaphatunk

A nem megfelelően tisztított fülhallgatók használatával akár Staphylococcus Aureus vagy Pseudomonas baktériumot, illetve Aspergillus fumigatus nevű penészgombát juttathatunk a fülünkbe, így külsőfül-fertőzés alakulhat ki. Ez a veszély főként legyengültimmunrendszeresetén fenyeget minket.

Fülgyulladás kockázata

Így kerülhető el a fül gombás fertőzése - részletek itt!

A koszos fülhallgatók hosszan tartó használata következtében fülgyulladásunk is lehet, különösen akkor, ha a fül bőre valamiért sérült. A krónikus gyulladásos bőrbetegséggel - például ekcémával vagy pikkelysömörrel - küzdőknek pedig kifejezetten ajánlott a fülhallgatók rendszeres tisztítása.

Milyen gyakran tisztítsuk?

Nincs konkrét egészségügyi ajánlás arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kellene tisztítani a fülhallgatókat. A legjobb talán az, ha nem várjuk meg, míg látványosan koszosak lesznek. Heti, vagy legalább havi szinten érdemes őket óvatosan áttörölni fertőtlenítő kendővel vagy alkoholos vattával. Így megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását.

Ha tisztítás után megnézzük a vattát vagy a kendőt, meg fogunk lepődni a látványon, és valószínűleg azonnal megértjük, miért érdemes rászánni azt a néhány percet a rendszeres tisztításra.

Forrás: care2.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)