Remek hír: hamarosan jöhet a bőrrák elleni vakcina

Áttörést hozhat a melanoma elleni harcban egy mRNS-alapú, bőrrák ellen kifejlesztett vakcina. A humán klinikai vizsgálatok már javában zajlanak, az eddigi eredmények biztatóak.

Az egyik leghatékonyabb koronavírus elleni védőoltás kifejlesztője és gyártója, az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat melanoma elleni mRNS-alapú vakcinát tesztel - számolt be róla a Healthline. 

Fontos, hogy a melanomát időben felismerjük. Fotó: Getty Images
Fontos, hogy a melanomát időben felismerjük. Fotó: Getty Images

A humán klinikai vizsgálatok jelenleg a 2. fázisban tartanak, és az eddigi eredmények alapján az oltóanyag ígéretesnek tűnik. A 3. vagy 4. stádiumú melanomában szenvedőknél – a daganat eltávolítását követő – immunterápiás kezelés mellett a vakcina hatására 44 százalékkal csökkent a rák kiújulásának kockázata és a halálozás aránya szemben azokkal a résztvevőkkel, akik csak immunterápiát kaptak.

Az mRNS-alapú vakcinákról már kiderült, hogy hatékonyak a koronavírus ellen. De azt most  sikerült először bizonyítani, hogy ez a típusú oltóanyag hatással lehet a melanomával kapcsolatos randomizált klinikai vizsgálatok eredményére is - idézte a lap Stéphane Bancelt, a Moderna vezérigazgatóját.

Hogy működik a melanoma elleni oltóanyag?

A most tesztelt mRNS-alapú vakcina a rákbetegek egyedi tumormutációs szignatúráját használja arra, hogy az immunrendszert a daganat ellen irányuló specifikus immunválasz kialakítására ösztönözze. Az oltóanyag hatását azonban nem önmagában, hanem immunterápiával kombinálva vizsgálják.

Ahogy azt Vishal Anil Patel, a George Washington Rákközpont bőronkológiai igazgatója elmondta: az immunterápia a szervezet saját védekezőképességére épít. Arra, hogy az immunrendszer egy kis segítséggel képes legyen felismerni és elpusztítani az idegen sejteket. “Az mRNS-alapú vakcinák hatékony és eredményes módon, specifikusan segítenek az immunsejteknek a kóros sejtek azonosításában" - tette hozzá.

Bár az eredmények szakemberek szerint ígéretesek, nem szabad elfelejteni, hogy ez a klinikai vizsgálati fázis még korai és viszonylag kevés beteg vesz részt benne. A következő lépés a több száz beteg bevonásával végzett 3. szakasz. Ami azt jelenti, hogy akár évek is eltelhetnek addig, amíg a vakcináról bebizonyosodik, hogy valóban hatékony és biztonságos, és használatát engedélyezik is.

A melanoma ugyan az összes bőrrákos eset egy százalékáért felel, ám a rosszindulatú bőrdaganatos halálesetek többségét mégis ez okozza, mivel  gyorsan áttéteket képezhet a test távoli részein.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: